Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că țara sa va mări producția „celor mai puternice arme” pentru a se „proteja de inamicii din Europa, Statele Unite și Australia”, conform Reuters.

Vladimir Putin și Dmitri MedvedevFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
  • „Creștem producția celor mai puternice mijloace de distrugere. Inclusiv a celor bazate pe noi principii”, a scris Medvedev pe Telegram.

Fostul președinte al Rusiei a vorbit din nou despre „inamicii” Moscovei din Europa, SUA, Japonia, Australia, Noua Zeelandă și din „alte locuri care au jurat credință naziștilor”.

Medvedev nu a oferit detalii despre arme, astfel că nu este clar dacă a blufat sau dacă aceste informații sunt reale. După declanșarea războiului din Ucraina, în 24 februarie Dmitri Medvedev a devenit unul dintre cei mai agresivi oficiali ruși, amenințând de nenumărate ori că Rusia va folosi arme nucleare în conflict.

Afirmaţiile lui Medvedev vin în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin declara vineri că Rusia ar putea lua în considerare adoptarea a ceea ce el a numit ca „conceptul loviturii preventive al Washingtonului”.

  • ”În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă.
  • În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac care vizează dezarmarea inamicului.
  • Poate că Moscova ar trebui să se gândească la adoptarea ideilor dezvoltate de americani pentru a-şi asigura propria securitate. Doar ne gândim la asta”, a spus Putin, după ce un jurnalist i-a cerut să-şi clarifice declaraţia de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare.

În urmă cu câteva zile, Vladimir Putin avertiza că riscul unui război nuclear este în creştere, dar că Rusia nu va ataca prima.

„Rusia ar fi fost sfâșiată dacă nu ar fi existat arme nucleare”

În urmă cu câteva zile, Dimitri Medvedev susținea că dacă nu ar fi avut arsenal nuclear, Rusia ar fi fost sfâșiată:

  • „Dacă nu ar fi fost arsenalul nuclear strategic, am fi fost sfâșiați. O țară enormă, o țară bogată, și toată lumea se uită și se gândește cum să pună mâna pe ceva sau să o împartă în părți, iar apoi să o bage în buzunar în liniște.
  • Și chiar dacă sună dur, acest lucru descurajează în mare măsură capetele înfierbântate, mai ales în alianțele neprietenoase, să ia decizii anti-Rusia. Așa a fost, așa este și așa va fi”.

El mai susținea că Rusia are „suficiente arme de toate tipurile”

Amenințări pentru statele NATO

De la invazia Rusiei în Ucraina, Medvedev a lansat o serie de amenințări la adresa Occidentului și a NATO. Recent, el a amenințat că NATO ar putea deveni o „țintă legitimă” în cazul în care va furniza Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene Patriot: „Dacă, așa cum a lăsat să se înțeleagă Jens Stoltenberg, NATO le furnizează fanaticilor de la Kiev sisteme de apărare Patriot - precum și personal al alianței - acestea se vor transforma imediat în ținte legitime pentru forțele noastre armate”.