Rusia își intensifică în aceste momente eforturile de a cuceri Ceasiv Iar, un bastion strategic aflat în estul Ucrainei pe care forțele ucrainene epuizate și subechipate se luptă să îl apere, în așteptarea ajutorului militar american, arată analizele Financial Times, Reuters și Institutului pentru Studiul Războiului.

Soldați ucraineni în Ceasiv IarFoto: Aziz Karimov / Zuma Press / Profimedia

Până la 25.000 de soldați ruși au fost desfășurați în apropierea orașului în ultimele săptămâni, potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor terestre ucrainene din est.

Forțele Moscovei presează însă și în alte puncte fierbinți de-a lungul liniei frontului, încercând să captureze cât mai mult teritoriu posibil înainte de sosirea ajutorului occidental.

Ceasiv Iar este considerat un premiu important pentru Moscova, comandanții ucraineni de rang înalt susținând că statul major rus a ordonat forțelor sale să îl cucerească până pe 9 mai, când Rusia sărbătorește sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Importanța micului oraș este în primul rând strategică, spun analiștii și militarii ucraineni. O retragere ucraineană din Ceasiv Iar ar putea pune în pericol întreaga apărare a regiunilor Donețk și Luhansk, cunoscute colectiv sub numele de Donbas.

Așezat în vârful unui deal, orașul oferă Ucrainei una dintre ultimele bariere naturale care protejează linii de aprovizionare importante și, la 30 de kilometri spre nord, capitala regională Kramatorsk.

„Ceasiv Iar este un centru de greutate pentru linia defensivă din regiune”, a declarat pentru Financial Times Viktor Kevliuk, analist militar la Centrul pentru Strategii de Apărare, un think-tank de securitate cu sediul la Kiev.

Și forțele aeriene rusești atacă Ceasiv Iar, lansând peste 30 de bombe puternice în fiecare zi, potrivit unui purtător de cuvânt al Brigăzii 26 de artilerie desfășurată în oraș.

Aceste bombe din epoca sovietică, modernizate cu mici aripi și sisteme de navigație, permit Rusiei să țintească mai bine pozițiile ucrainene. În urma impactului, o bombă glisantă poate lăsa cratere de până la 20 de metri lățime și 6 metri adâncime.

O barieră naturală importantă

Ambele tabere se luptă acum pentru controlul satelor Bohdanivka și Ivanivske, aflate la vale, pe flancurile orașului, trupele rusești nereușind până acum să intre în orașul propriu-zis.

Apărarea Ceasiv Iar depinde în mare parte de un canal cu o lățime de 30 de metri care trece de-a lungul marginii estice a orașului. Structura din epoca sovietică, care a fost folosită pentru a devia apa din râul Doneț, pentru a aproviziona industriile metalurgice din regiune, este un obstacol pentru vehiculele blindate.

Marți, trupele rusești se apropiau de canal.

Un pod care trece peste canal face legătura între partea principală a orașului și micul cartier rezidențial Kanal, în care soldații ruși au intrat pentru scurt timp la începutul acestei luni și care de atunci a fost devastat de focuri de artilerie și lovituri aeriene.

Două porțiuni care totalizează aproximativ 1,5 km, unde canalul este acoperit, oferă „locuri convenabile pentru atacuri”, a declarat Kevliuk de la Centrul pentru Strategii de Apărare.

El a adăugat că forțele inamice au „atacat foarte dur aici în ultimele două săptămâni, până acum fără succes”.

Un comandant de pluton de recunoaștere ucrainean care operează în zona Ceasiv Iar a explicat pe 30 aprilie că forțele rusești de operațiuni speciale au început să opereze mai frecvent pe timpul nopții și că acestea continuă eforturile de a ocoli orașul pe flancuri prin Bodanivka, dinspre nord-est, și Ivanivske, dinspre est, și că desfășoară întăriri pentru a ajunge la canalul Siverskîi-Donețk Donbas.

Acesta a spus că armata rusă desfășoară mai întâi unități formate din condamnați Storm-Z și Storm-V pentru a efectua primul val de asalturi asupra orașului, urmate de asalturi mecanizate sau aeropurtate pentru a consolida noile poziții.

O întreagă linie de apărare ar putea fi încercuită

Cucerirea sau ocolirea orașului Ceasiv Iar ar permite artileriei, dronelor și bombelor Rusiei să amenințe orașul Kosteantînivka. Moscova ar putea, de asemenea, să întrerupă sau să taie în întregime liniile de aprovizionare care trec prin oraș, pe care Ucraina le-a folosit pentru a susține eforturile de apărare în părțile de nord și de sud ale regiunii Donbas.

Militarilor ruși le-a luat aproape un an să avanseze șase kilometri de la orașul devastat Bahmut până la marginea Ceasiv Iar.

Dar progresele recente au fost mult mai rapide, unitățile rusești aflate mai la sud avansând șapte kilometri în adâncime în mai puțin de două săptămâni pentru a captura satul Oheretine.

„Teritoriul pe care rușii au reușit să îl acopere în ultimele luni era un teren defensiv bun pentru Ucraina”, a declarat pentru Financial Times Rob Lee, analist militar și membru al programului Eurasia al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă.

„Acum, Rusia ar putea avansa mai repede. În plus, cucerirea Ceasiv Iar ar face ca alte zone să fie mult mai greu de apărat”, a spus el.

Progresele recente ale Rusiei la sud de Ceasiv Iar nu au făcut decât să sporească semnificația orașului, crescând riscul unei încercuiri.

Dacă forțele rusești care avansează în apropiere de Oheretine ar putea obține câștiguri de-a lungul drumului care duce la Kosteantînivka, „întreaga linie de apărare” din zonă, pe care rușii nu au reușit să o depășească de la începutul invaziei la scară largă, ar putea fi încercuită, a declarat Mikola Melnik, un ofițer ucrainean și fost comandant de brigadă.

„Sunt sigur că liderii politici și militari ucraineni sunt conștienți de această problemă și lucrează pentru a o rezolva”, a declarat el.

Soldații ucraineni așteaptă mai multe arme

Forțele ucrainene care apără Ceasiv Iar spun între timp că încă așteaptă muniție proaspătă după ce Statele Unite au aprobat un pachet major de ajutor militar.

Oleh Shyriaiev, comandantul Batalionului 225 de asalt separat al Ucrainei, care luptă în apropiere de Ceasiv Iar, a declarat că mai multe proiectile de artilerie ar ajuta unitatea sa să își mențină pozițiile.

„Sper să primim în curând obuze de artilerie”, a declarat el pentru Reuters, vorbind într-un post de comandă din apropierea orașului. El a adăugat că munițiile furnizate de aliați au făcut o diferență semnificativă pe câmpul de luptă în trecut.

„Am fost martor la evenimentele de acum un an, când Wagner avansa”, a spus el, referindu-se la o puternică forță de mercenari ruși care a fost între timp desființată. „Am primit muniții cu dispersie care au schimbat semnificativ situația și am reușit să contraatacăm cu succes”, a explicat militarul.

Mai multe trupe antrenate și arme cu rază lungă de acțiune ar ajuta, de asemenea, Ucraina să își apere mai eficient teritoriul, a declarat Shyriaiev.

„Dacă vom primi arme cu rază lungă de acțiune, liderii noștri vor tăia accesul (forțelor rusești) la logistică și aprovizionare”, a spus el.

Un oraș devastat

Între timp, orașul propriu-zis a fost redus aproape în totalitate la ruine. Aproximativ 700 de persoane dintr-o populație de 12.000 de locuitori de dinainte de război mai trăiesc aici, potrivit autorităților locale.

Lipsit de gaz, electricitate sau apă timp de aproape un an, Ceasiv Iar a fost transformat în mare parte într-un bastion militar, accesibil doar pe drumuri accidentate.

În timp ce cartierul Kanal, devastat, a fost golit de civili, peste 30 de persoane locuiesc încă în case mici în cartierele cele mai puternic bombardate de la marginea estică a orașului, potrivit administrației locale militaro-civile.

Atât analiștii, cât și forțele ucrainene se așteaptă ca Rusia să își intensifice atacurile în zilele următoare, în încercarea de a-și valorifica avantajul înainte ca armele din prima tranșă a pachetului de ajutor american să poată ajunge pe linia frontului.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina