Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a declarat luni că este deschis față de ideea de a trimite Kievului sisteme de arme cu o rază mai mare de acțiune dacă Rusia va continua să atace ținte civile din Ucraina, relatează Reuters.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, lângă un radar al sistemului Sky Saber în ianuarie 2022Foto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Wallace a făcut afirmația în parlamentul de la Londra după ce a fost întrebat de fostul premier Boris Johnson, un susținător vocal al Ucrainei, despre posibilitatea de a trimite Kievului sisteme de rachete cu rază lungă care să distrugă sau avarieze instalațiile folosite de ruși pentru lansarea atacurilor lor cu rachete.

„Revizuiesc constant sistemele de arme pe care le-am putea furniza. Și noi avem în arsenalul nostru arme potențiale care au o rază mai lungă și dacă rușii vor continua să țintească zone civile și încerca să încalce acele Convenții de la Geneva, atunci aș fi deschis față de ideea de a vedea ce vom face în continuare”, a spus el cu referire la tratatele care stabilesc standardele dreptului internațional în ceea ce privește problemele umanitare.

Comentariile sale vin după ce în ultimele luni forțele rusești au lansat numeroase atacuri cu rachete și drone kamikaze asupra orașelor și infrastructurii energetice a Ucrainei.

Ca urmare a unuia dintre cele mai recente atacuri orașul Odesa din sudul Ucrainei a rămas sâmbătă fără electricitate. În total, 1,5 milioane de ucraineni au rămas fără curent electric în cursul weekendului după ce forțele rusești au atacat cu drone kamikaze iraniene două instalații energetice.

Londra a trimis Ucrainei lansatoare multiple de rachete

Marea Britanie a oferit Ucrainei ajutoare în valoare de 3,8 miliarde de dolari de la începutul invaziei rusești pe 24 februarie sub formă de armament, instruire militară și asistență umanitară.

Marea Britanie este una dintre cele 4 țări care au trimis lansatoare multiple de rachete Ucrainei, sistemul M270 de fabricație americană, alături de Statele Unite, Germania și Franța.

Noul premier Rishi Sunak a vizitat Kievul în una dintre primele sale deplasări externe de la preluarea mandatului în luna februarie, dând asigurări că Londra va continua să sprijine ferm Ucraina.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic a spus ulterior că Sunak a călătorit în Ucraina pentru a-l întâlni pe Zelenski și „a confirma sprijinul continuu al Marii Britanii”.

Urmărește ultimele evoluții din a 292-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.