O înregistrare video distribuită de autoritățile ucrainene arată cum polițiștii țării au încercat să doboare drone kamikaze cu puștile Kalașnikov aflate în dotarea lor, mai multe astfel de atacuri fiind lansate de ruși în cursul nopții de duminică și luni dimineața.

Politistii ucraineni au incercat sa doboare o drona kamikazeFoto: Captura video

Filmarea distribuită de ministerul ucrainean al Internelor arată cum polițiștii ucraineni aflați pe un pod au așteptat până drona s-a apropiat de ei înainte să deschidă focul, pe înregistrarea putând fi auzit și sunetul distinctiv pe care îl scoate aeronava fără pilot în jurul secundei 30, chiar înainte să se prăbușească.

Nu este clar dacă aceasta s-a prăbușit fiindcă a ajuns la altitudinea joasă de la care intră în modul de autodistrugere sau datorită focurilor de armă ale polițiștilor ucraineni.

Anton Gherașcenko, unul dintre consilierii ministrului ucrainean de Interne, subliniază că filmarea arată că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană moderne.

O altă înregistrare video a apărut ulterior pe platformele social media.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că a efectuat un atac pe scară largă asupra unor obiective militare și a infrastructurii energetice din Ucraina, folosind „arme de mare precizie”.

Afirmațiile Moscovei au venit după ce ucrainenii au spus că au doborât 37 de drone iraniene și 3 rachete lansate de forțele armate rusești.

Cele mai multe drone au fost lansate asupra Kievului, ucrainenii spunând că doar 5 din 28 de drone kamikaze și-au atins țintele, restul fiind doborâte.

„Toată noaptea și toată dimineața, inamicul a terorizat populația civilă. Dronele și rachetele kamikaze au atacat toată Ucraina. O clădire rezidențială a fost lovită în Kiev. Inamicul poate ataca orașele noastre, dar nu va putea să ne înfrângă. Ocupanții vor avea parte doar de o pedeapsă corectă și de condamnarea generațiilor viitoare. Iar noi vom obține victoria”, a încurajat președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj transmis pe Telegram.

Iranul neagă că a livrat drone kamikaze Rusiei

Într-o mutare bizară ținând cont de numeroasele fotografii și înregistrări video apărute pe rețelele de socializare care arată drone iraniene folosite de forțele armate rusești în Ucraina, guvernul de la Teheran a negat din nou luni că ar fi furnizat orice fel de arme Rusiei.

„Știrile publicate despre faptul că Iranul ar fi furnizat drone Rusiei au conotații politice și sunt difuzate de surse occidentale. Noi nu am furnizat armament niciuneia dintre țările aflate în război", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, în timpul unei conferințe de presă.

Sâmbătă, ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a pretins că Iranul „nu a furnizat și nu va furniza" nicio armă care să fie folosită în Ucraina. Această afirmație, repetată de mai multe ori în ultimele săptămâni de oficiali de la Teheran, este contrazisă de imagini cu drone militare iraniene ce au început să apară în prima jumătate a lunii septembrie.

Unul dintre cele mai cunoscute atacuri efectuate de ruși cu drone kamikaze primite din partea Iranului a fost cel lansat pe 23 septembrie împotriva orașului-port Odesa.

Jurnaliștii de la The Washington Post au scris în urmă cu o zi, citând oficiali americani și aliați din domeniul securității, că Teheranul face pregătiri pentru a trimite în secret Rusiei nu doar drone de atac, cum a făcut-o până acum, ci și rachete balistice.

Armata iraniană ar pregăti un prim transport de rachete Fateh-110 și Zolfaghar, două rachete balistice iraniene bine-cunoscute cu rază scurtă de acțiune, capabile să lovească ținte la distanțe de 300 și, respectiv, 700 kilometri.

Urmărește ultimele evoluții din a 236-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.