Muncitori ucraineni de înaltă calificare ar putea ocupa miile de locuri de muncă vacante din industria cehă de armament pentru a ajuta la satisfacerea cererii declanșate de războiul din Ucraina, a declarat luni un oficial ceh din domeniul apărării, potrivit Reuters.

CehiaFoto: DreamsTime

Republica Cehă a fost unul dintre principalii furnizori de armament către Kiev de când Rusia a invadat Ucraina. Livrările, însă, au epuizat drastic rezervele, iar autoritățile au avertizat că ar putea dura ani de zile pentru refacerea stocurilor.

Unii producători cehi de arme au transmis deja că trebuie să își mărească forța de muncă.

„(Vor fi) mii de locuri de muncă", a declarat ministrul adjunct al apărării, Tomas Kopecny, citat de Radio Cehia, sugerând că muncitorii ar putea veni din Ucraina, a cărei industrie de armament a fost vizată de atacurile rusești.

„Depinde de modul în care vor fi crescute capacitățile de producție ale companiilor cehe sau producția fabricilor comune ceho-ucrainene de armament", a adăugat el.

Kopecny a declarat că premierul ceh Petr Fiala a fost de acord să primească experți ucraineni în domeniul armelor atunci când s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev în octombrie.

Proprietarul principalului producător de arme Czechoslovak Group a spus săptămâna trecută că Ucraina trăgea 40.000 de obuze pe săptămână cu sute de obuziere, furnizate de Occident.

„Într-adevăr, s-a livrat mult în Ucraina. Dar adevărul este că astăzi ucrainenii trag mai puțin decât ar putea, deoarece nu au suficientă muniție", a declarat Michal Strnad.

(foto articol: DreamsTime)