Rusia și Ucraina s-au atacat reciproc și au dus lupte grele în regiunea estică Donețk, marți, în timp ce aliații Kievului s-au întâlnit la Paris pentru a oferi asistență de urgență cu scopul de a-i ajuta pe ucraineni să supraviețuiască temperaturilor scăzute ale iernii.

Soldat ucrainean pe frontul din DonbasFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Cele mai importante informații de marți, ziua 293 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:40 Maria Zaharova denunță retorica Franței cu privire la războiul din Ucraina: „Seamănă cu șpagatul pe două scaune”

Retorica Parisului, formată pe de o parte din declarațiile iubitoare de pace ale președintelui țării, Emmanuel Macron, și, pe de altă parte, din promisiunile cu acțiuni militare în creștere ale serviciului diplomatic, seamănă cu un șpagat pe două scaune, a scris marți pe contul său Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

23:30 Parlamentul Ucrainei a adoptat marți o nouă lege a minorităților naționale, o cerință esențială pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, informează The Guardian.

În total, 324 de membri ai Parlamentului au votat pentru abrogarea vechii legi și adoptarea celei noi. Legea este menită să „îmbunătățească protejarea drepturilor minorităților naționale”, inclusiv „drepturile la auto-identificare, utilizarea limbilor minorităților naționale, educație, participarea la viața politică, economică, socială și culturală etc”.

22:50 Rusia ar putea lansa o „ofensivă de amploare” în ianuarie sau februarie, avertizează Ucraina

Forțele ruse ar putea fi capabile să lanseze o „ofensivă de amploare” în Ucraina până la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, în pofida înfrângerilor succesive și a dificultăților militare, a afirmat marți ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

„Cred că capacitatea Rusiei de a desfășura o ofensivă, poate chiar o ofensivă de amploare, ar putea fi restabilită undeva la sfârșitul lunii ianuarie - februarie. Asta încearcă să facă. Iar noi, bineînțeles, facem tot ce-i posibil pentru a împiedica să se întâmple acest lucru”.

SUA se pregătesc să trimită sisteme Patriot în Ucraina

21:03Statele Unite finalizează planurile de a trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, o decizie care ar putea fi anunţată chiar în această săptămână, au declarat marţi trei oficiali americani pentru agenția Reuters.

Ucraina a cerut partenerilor săi occidentali sisteme de apărare aeriană, inclusiv sisteme Patriot de fabricaţie americană, pentru a se proteja de bombardamentele intense cu rachete ruseşti inclusiv asupra infrastructurii sale energetice.

Doi dintre oficiali, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că anunţul ar putea fi făcut joi, dar că se aşteaptă aprobarea oficială a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, şi a preşedintelui Joe Biden.

20:45Afaceri în Ucraina deja? Occidentalii vor să creadă asta

18:53Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a salutat marţi rolul companiilor franceze în Ucraina, însă le-a îndemnat să facă "mai mult" pentru reconstrucţia acestei ţări, "fără a aştepta sfârşitul războiului", conform AFP.

Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist de la televiziunile rusești, vizită pe front

18:16Romanul distopic „1984” al scriitorului britanic George Orwell, a cărui poveste are loc într-o lume în care lideri totalitari își spală pe creier cetățenii și poartă războaie inutile pentru a prezenta un inamic comun populației, a urcat pe prima poziție a vânzărilor de cărți electronice în Rusia.

17:27Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist de la televiziunile rusești, a efectuat o vizită pe front însă a primit o veste nu tocmai plăcută de la unul dintre militarii intervievați care a lăudat aptitudinile soldaților ucraineni.

16:50 Conferinţa internaţională de sprijin pentru Ucraina organizată la Paris a permis strângerea a circa un miliard de euro pentru a ajuta populaţia ucraineană să treacă iarna, în timp ce infrastructurile energetice ale acestei ţări sunt devastate de bombardamentele ruseşti, a anunţat marţi şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, citată de AFP.

Din această sumă, 415 milioane vor fi alocate sectorului energiei, 25 de milioane furnizării apei, 38 de milioane alimentaţiei, 17 milioane sănătăţii, 22 de milioane transporturilor, iar diferenţa de 493 de milioane de euro încă nu a fost repartizată pe domenii.

„Ţara noastră nu se va scufunda în întuneric”, a declarat la Paris premierul ucrainean Denis Şmîgal, care a vorbit despre un ''semnal puternic'' de sprijin pentru Ucraina din partea ''lumii civilizate''.

16:40 VIDEO Armata ucraineană a publicat un ghid pentru soldații ruși care vor să se predea dronelor sale, îndemnându-i să își salveze viața.

15:55 Marea Britanie a declarat că a sancționat 12 comandanți militari ruși implicați în atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene, precum și oameni de afaceri iranieni implicați în producția și furnizarea de drone militare folosite în aceste atacuri.

„Atacurile calculate ale forțelor rusești asupra orașelor și civililor nevinovați din Ucraina nu vor rămâne fără răspuns", a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly.

„Regimul iranian este din ce în ce mai izolat în fața apelurilor disperate la schimbare din partea propriului popor și încheie înțelegeri sordide cu Putin în încercarea disperată de a supraviețui", a adăugat acesta.

Marea Britanie a precizat că printre cei sancționați se numără generalul-maior Robert Baranov, despre care se crede că este comandantul unei unități responsabile pentru programarea și stabilirea țintelor pentru rachetele de croazieră rusești.

Sirene aeriene în toată Ucraina, pare să fi fost alarmă falsă

15:27 Deși au sunat alarmele aeriene, nu au fost raportate până acum rachete trase asupra Ucrainei.

Presa ucraineană scrie că alertele ar fi putut fi declanșate de avioane de vânătoare MiG care au decolat de la Riazan, în apropiere de granița Rusiei cu Ucraina, și au zburat spre Belarus.

15:12 Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat marți că părțile participante la conferința internațională pentru Ucraina au promis contribuții de puțin peste 1 miliard de euro.

Zelenski le spusese aliaților Ucrainei reuniți la Paris că are nevoie urgent de cel puțin 800 de milioane de euro pentru energia necesară pe timp de iarnă.

14:55 Sirenele de raid aerian au răsunat marți în întreaga Ucraină, după avertismentele liderilor de la Kiev că Rusia ar putea lansa un nou val de raiduri cu rachete și drone.

Precedenta dată când kievenii au fost nevoiți să se ducă în adăposturile antiaeriene a fost pe 5 decembrie, când Rusia a lovit Ucraina cu peste 70 de rachete.

Rusia a efectuat mai multe valuri de atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene începând din octombrie, provocând întreruperi de curent în întreaga țară.

14:52Este improbabil ca discuțiile dintre președinții Rusiei, Vladimir Putin, și Chinei, Xi Jinping, să aibă loc „față în față”, potrivit ziarului rus Vedomosti, citat de The Guardian. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ziarului că data și ordinea de zi a discuțiilor au fost stabilite, urmând să fie făcut un anunț oficial. Xi și Putin au fost „în comunicare constantă”, a spus Peskov, marți.

Rusia respinge propunerea lui Zelenski: Trebuie să accepte noile „realități"

13:58 Belarus a numit marți un nou ministru de externe și un nou șef al forțelor aeriene, în timp ce desfășoară o serie de activități militare care au ridicat îngrijorări că ar putea adopta o poziție mai activă în războiul dus de ruși în Ucraina.

Serghei Aleinik a fost numit în funcția de ministru de externe pentru a ocupa postul rămas vacant după moartea lui Vladimir Makei luna trecută, a relatat agenția de știri de stat Belta. Aleinik a fost anterior prim-adjunct al ministrului de externe.

Andrei Lukyanovici, anterior adjunct al șefului forțelor aeriene, a fost promovat în funcția de șef al forțelor aeriene și al unităților de apărare aeriană din Belarus.

13:32 Canada va transfera 115 milioane de dolari pentru a repara rețeaua electrică a Kievului după atacurile repetate ale Rusiei împotriva infrastructurii sale energetice, a declarat marți vicepremierul Chrystia Freeland.

Banii vor proveni din veniturile din taxele vamale colectate pe importurile din Rusia și Belarus, a declarat Freeland la conferința „Standing with the Ukrainian People" de la Paris.

„Putin și acoliții săi sunt criminali de război și încearcă să folosească frigul ca pe o armă pentru a frânge spiritul remarcabilului popor ucrainean", a declarat Freeland.

13:28Rusia a respins marți propunerea în trei etape a lui Zelenski, afirmând că Kievul trebuie să accepte noile „realități", transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu vor fi posibile progrese fără a lua în considerare aceste realități, inclusiv preluarea de către Rusia a unor teritorii din Ucraina.

Declarația vine după o solicitare făcută luni de Zelenski liderilor G7 pentru mai multe echipamente militare, sprijin financiar și energetic și susținere pentru o soluție de pace care ar începe cu retragerea trupelor rusești din Ucraina.

Șmigal: AIEA va trimite misiuni pentru „securizarea” centralelor nucleare din Ucraina

12:38 Transporturile de armament către Ucraina vor înceta imediat ce vor începe negocierile de pace pentru a pune capăt invaziei rusești, a declarat marți ministrul italian al apărării în parlament.

„Sunt conștient că ajutorul militar va trebui să se încheie mai devreme sau mai târziu și se va încheia atunci când vom ajunge la discuțiile de pace la care sperăm cu toții", a declarat ministrul apărării, Guido Crosetto, în Senatul.

La începutul acestei luni, Guvernul italian a adoptat un decret care îi permite să continue să furnizeze arme Ucrainei pe tot parcursul anului viitor, fără a solicita aprobarea oficială a parlamentului pentru fiecare nou transport.

12:31VIDEO Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut într-un interviu că încă nu se îndeamnă să se gândească la ce va fi după terminarea războiului, dar că i-ar plăcea să meargă la mare şi să bea câteva beri.

12:19Premierul Șmigal: AIEA va trimite misiuni pentru „securizarea” celor cinci centrale nucleare din Ucraina

11:47Cetăţenii Rusiei trebuie să se pregătească pentru noi lovituri ale forţelor armate ale Ucrainei oriunde pe teritoriul țării, a avertizat generalul rus în retragere Andrei Guruliov, citat de Pravda.

UE decide marți privind plafonarea prețului gazelor

11:32 Potrivit ucrainenilor, trupele rusești au pierdut în ultima zi 500 de soldați, 7 lansatoare multiple de rachete, 2 blindate de luptă ale infanteriei, 5 diferite vehicule, 2 piese de artilerie și 1 echipament special:

11:09 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că există un acord privind eliminarea armamentului greu de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie și că sunt în curs de desfășurare discuții cu privire la modalitățile în acest sens.

„Am reușit să protejăm Cernobîl și obiectivul nostru este să protejăm Zaporojie. Următoarele săptămâni vor fi cruciale", a declarat Macron, înainte de o conferință internațională.

Franța găzduiește această conferință internațională la Paris pentru a oferi asistență de urgență pentru a ajuta Ucraina să treacă peste temperaturile scăzute ale iernii, în timp ce forțele rusești vizează infrastructura civilă din întreaga țară.

10:42 Miniștrii energiei din țările Uniunii Europene trebuie să decidă marți dacă sunt pregătiți să ajungă la un acord privind un plafon al prețului gazelor la nivelul UE, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela.

„Acum este pur și simplu la latitudinea miniștrilor să arate dacă sunt pregătiți să ajungă la un acord sau nu", a declarat Sikela înainte de o reuniune a miniștrilor UE din domeniul energiei la Bruxelles, unde se încearcă o înțelegere privind plafonarea prețurilor.

Republica Cehă deține președinția rotativă a UE și este responsabilă de elaborarea textelor de negociere pentru țările UE. Sikela a declarat că această țară a pus pe masă o propunere „fezabilă", care a ținut cont de diversele preocupări ale statelor membre cu privire la plafonarea prețului la gaze. (Reuters)

Depreciere majoră a rublei rusești

10:22 Belarus a declanșat o inspecție neanunțată a pregătirii de luptă a armatei sale, a anunțat marți Ministerul Apărării.

„Activitățile vor avea un caracter cuprinzător; trupele vor trebui să se deplaseze în zonele desemnate cât mai curând posibil, să își desfășoare echipamentele de geniu, să organizeze protecția și apărarea și să înființeze treceri de poduri peste râurile Neman și Berezina", a transmis ministerul apărării.

Acesta a adăugat că se vor efectua transporturi de echipamente și personalul militar, iar circulația pe anumite drumuri publice va fi restricționată.

10:03Rubla a căzut până la cel mai scăzut nivel din ultimele șapte luni. Care sunt explicațiile deprecierii

09:46 Orașul Klințî din regiunea rusă Briansk, situată în sudul Rusiei, a fost azi-noapte ținta unui atac ucrainean, a declarat marți guvernatorul regional, adăugând că nu s-au înregistrat victime sau pagube.

„Ca urmare a activității sistemelor de apărare aeriană ale Forțelor Armate ruse, racheta a fost distrusă, unele părți au lovit teritoriul unei zone industriale", a spus guvernatorul Alexander Bogomaz pe Telegram. Klințî este un oraș cu aproximativ 60.000 de locuitori, situat la aproximativ 45 km de granița cu Ucraina.

Un pod esențial pentru trupele ruse a fost atacat lângă Melitopol

09:35VIDEO Lovitură misterioasă asupra unui pod esențial pentru trupele ruse / Oamenii Moscovei dau vina pe „teroriști” și pe serviciile speciale ucrainene

08:41 Evaluarea britanică de marți dimineață:

  • Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin nu va ține tradiționala sa conferință de presă de sfârșit de an. Va fi pentru prima dată în ultimii 10 ani când Putin nu va ține evenimentul anual, în condițiile în care nici obișnuita discuție telefonică cu cetățenii nu a avut loc în acest an.
  • Conferința de presă era un element important în calendarul de angajamente publice al lui Putin și a fost folosită frecvent ca o oportunitate de a demonstra presupusa onestitate a lui Putin.
  • Deși este aproape sigur că întrebările erau, de obicei, verificate în prealabil, anularea se datorează probabil îngrijorărilor tot mai mari legate de extinderea sentimentului anti-război în Rusia.
  • Oficialii Kremlinului sunt aproape sigur extrem de sensibili la posibilitatea ca orice eveniment la care participă Putin să fie deturnat de discuții neaprobate despre „operațiunea militară specială".

08:18 Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping vor avea discuții privind evenimentele din 2022 la sfârșitul lunii decembrie, a anunțat marți cotidianul economic rus Vedomosti.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat pentru ziar că data și agenda întâlnirii sunt deja cunoscute, dar un anunț oficial va fi făcut ulterior.

Ziarul, citând o sursă anonimă apropiată de administrația prezidențială rusă, a scris că este puțin probabil ca întâlnirea să aibă loc față în față: „Detaliile sunt în curs de elaborare".

Rușii controlează jumătate din regiunea Donețk

08:06Denis Pușilin: Rusia controlează puțin peste jumătate din regiunea Donețk

07:39 Statele Unite au expediat prima parte a pachetului de ajutor din domeniul energiei către Ucraina, au declarat oficiali americani, în condițiile în care Washingtonul încearcă să sprijine infrastructura energetică a țării împotriva atacurilor tot mai intense din partea Rusiei.

Prima tranșă a constat în echipamente din domeniul energiei electrice în valoare de aproximativ 13 milioane de dolari, a declarat unul dintre oficiali. O altă sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că alte două încărcături de echipamente vor pleca din Statele Unite săptămâna aceasta. (Reuters)

07:06Olanda este dispusă să găzduiască un tribunal special pentru invazia Rusiei în Ucraina

06:22 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, le-a cerut liderilor UE să „garanteze continuarea sprijinului militar şi financiar pentru Ucraina" în cadrul summitului care va avea loc joi la Bruxelles

Scurtă recapitulare, marți dimineață, a evenimentelor recente:

  • Ucraina a anunțat luni că toate termocentralele și hidrocentralele sale au fost avariate de atacuri ale forțelor rusești.
  • Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite vor avea discuții cu Rusia în această săptămână.
  • Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a declarat luni că este deschis față de ideea de a trimite Kievului sisteme de arme cu o rază mai mare de acțiune dacă Rusia va continua să atace ținte civile din Ucraina.
  • Grupul celor șapte mari puteri economice (G7) a spus că va continua să lucreze pentru a consolida capacitățile militare ale Ucrainei, cu un accent imediat pe sistemele de apărare antiaeriană, potrivit unei declarații publicate de Marea Britanie.
  • Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit să pună încă 2 miliarde de euro într-un fond care va fi folosit pentru a plăti sprijinul militar pentru Ucraina. De asemenea, ei vor încerca să convină asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului.
  • Volodimir Zelenski s-a adresat G7, cerând aliaților gaze naturale pentru încălzirea de iarnă și arme cu rază lungă de acțiune.
  • Ucraina estimează că forțele armate ruse mai au suficiente rachete pentru doar câteva atacuri pe scară largă, însă afirmă că Rusia continuă să construiască astfel de arme.
  • ​Kremlinul a anunțat luni că Vladimir Putin nu își va ține anul acesta conferința de presă maraton pentru prima oară în ultimii 10 ani.
  • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că, dacă Rusia pune capăt războiului, ar trebui să i se ofere șansa de a reînnoi cooperarea economică cu Germania.
  • Statele baltice și alte națiuni europene nemulțumite de declarațiile făcute de președintele francez Emmanuel Macron privind garanțiile de securitate pentru Rusia au transmis în mod oficial mesaje de dezaprobare și au explicat luni Franței care este poziția lor, au declarat Reuters mai mulți diplomați.
  • Statul Major General al Ucrainei a afirmat că forțele sale au respins atacurile rusești contra a patru așezări din estul regiunii Donețk și asupra a opt așezări din regiunea adiacentă Lugansk.
  • Statul Major General a precizat că artileria rusă a lovit aproape 20 de așezări din prima linie a frontului din jurul orașului Bahmut, situat în estul țării, pe care Moscova încearcă să îl cucerească, dar care este acum în mare parte în ruine din cauza bombardamentelor continue.
  • Cel puțin două persoane au fost ucise și cinci rănite în orașul Herson din sudul Ucrainei după ceea ce guvernatorul regional a spus că a fost un „bombardament masiv" din partea forțelor ruse.
  • Serviciul ucrainean de urgență a informat că trei experți în explozibili au fost uciși și doi au fost grav răniți luni în timpul operațiunilor de deminare în Kostyantynivka - în apropiere de orașul Kramatorsk din regiunea Donețk.
  • Rusia apelează la muniție veche de zeci de ani, expirată, cu rate ridicate de eșec, în condițiile în care își epuizează stocurile, a declarat un înalt oficial militar american.
  • Ucraina promite că vor urma şi alte atacuri asupra unor ţinte pe teritoriul rus, după cel efectuat săptămâna trecută cu drone asupra unor baze aeriene situate mult în interiorul Rusiei.
  • Un „viceguvernator” numit de Moscova în regiunea ucraineană Herson, Vitaly Bulyuk, a fost rănit luni când mașina sa a explodat, a transmis agenția rusă de știri Interfax.
  • Șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați a declarat că anticipează un alt val de sute de mii de refugiați din Ucraina în Europa în timpul iernii, din cauză că nu se va putea trăi în asemenea condiții.
  • Ucraina a înştiinţat Ungaria că nu doreşte să discute cu aceasta un ajutor financiar care să-i fie oferit de Budapesta în afara pachetului de asistenţă financiară de 18 miliarde de euro propus de Comisia Europeană.
  • „Sunt zile în care sunt mulți răniți grav: patru sau cinci amputări deodată", a declarat pentru Reuters Oleksii, un medic militar în vârstă de 35 de ani din estul Ucrainei.

----------------