Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut într-un interviu că încă nu se îndeamnă să se gândească la ce va fi după terminarea războiului, dar că i-ar plăcea să meargă la mare şi să bea câteva beri, transmit marţi EFE și Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Într-un interviu acordat din Kiev jurnalistului american David Letterman şi care a fost filmat într-o staţie de metrou din capitala ucraineană, Zelenski a vorbit despre războiul din ţara sa şi despre suferinţa cetăţenilor ucraineni de la invazia rusă din 24 februarie.

Când Letterman l-a întrebat despre viitorul său şi despre viitorul Ucrainei, liderul de la Kiev a răspuns că, cel mai probabil, „voi continua să fiu preşedinte, deşi, sincer, nu mă gândesc la ce va veni după, nu sunt pregătit încă”.

„Dar mi-ar plăcea să merg la mare, serios, mi-e dor să văd marea şi să beau câteva beri”, i-a mărturisit Zelenski ziaristului american în interviu, difuzat pe Netflix, într-o serie numită „Următorul meu invitat nu are nevoie de prezentare: cu David Letterman şi Volodimir Zelenski”.

Președintele Ucrainei spune că moartea lui Putin ar opri războiul

„Să presupunem că (preşedintele rus Vladimir) Putin are complicaţii de la o răceală şi moare sau cade în mod accidental de la o fereastră. Credeţi că asta (războiul - n.r.) va continua?”, îl întreabă Letterman pe Zelenski.

„Nu, n-ar mai fi război, n-ar mai fi'', răspunde liderul ucrainean, care califică apoi regimul rus drept autoritar şi periculos, pentru că se bazează pe o singură persoană care controlează absolut totul.

În timpul interviului se aud sirenele care anunţă un posibil bombardament rus.

„Din nefericire asta arată că războiul este normal, iar eu cred că războiul nu ar trebui să fie ceva normal şi ni se pare aşa pentru că ne-am obişnuit să auzim sirenele”, deplânge Zelenski situaţia.

Volodimir Zelenski reiterează că Ucraina trebuie să își elibereze teritoriile ocupate de ruși

În timpul interviului, preşedintele ucrainean mărturiseşte că cele mai plăcute momente ale zilei au loc atunci când poate vorbi la telefon cu soţia sa şi cu cei doi copii care, spune el, aproape că ştiu mai multe decât el însuşi despre război.

Zelenski se defineşte drept „un om normal” care face lucruri normale, dar îşi dedică 24 de ore din 24 gestionării războiului şi a ţării sale, deşi - glumeşte el - „îmi place să şi mănânc”.

Şeful statului ucrainean a reiterat faptul că războiul nu se va încheia până când Rusia, care s-a transformat la nivel internaţional într-un „simbol gol”, nu eliberează teritoriile ucrainene pe care le-a cucerit: „doar atunci se va sfârşi războiul”.

Totuşi, avertizează Zelenski, nu se pune problema „îngheţării conflictului, pe front mor oameni, deşi este departe de aici (de Kiev - n.r.), războiul este peste tot şi nu se va încheia până când ruşii” nu vor pleca.

Urmărește ultimele evoluții din a 293-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.