Este greu să te gândești la contracte semnate în timpul bombardamentelor din Ucraina, însă liderii ucraineni și occidentali fac deja presiuni pentru investiții private pentru a începe reconstrucția unei țări devastate de aproape un an de război, potrivit AFP.

Razboi UcrainaFoto: Artur Widak - NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Nu doar sprijinul politic va permite reconstrucția Ucrainei”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron înaintea unei conferințe franco-ucrainene de susținere a reconstrucției țării, care va avea loc azi la Ministerul francez al Economiei.

„Companiile sunt cele care își vor pune în aplicare soluțiile pentru a ajuta la redresare”, a adăugat șeful statului, și „fără să aștepte sfârșitul războiului”.

În urma unor noi atacuri rusești în orașul Herson, o delegație de lideri ucraineni, inclusiv premierul Denis Șmigal, a vizitat Parisul pentru conferința la care au fost invitate aproximativ 700 de companii franceze.

Scopul acestui eveniment, care intervine imediat după o conferință internațională la Ministerul de Externe care a strâns peste un miliard de euro, este clar: să permită „oricărui IMM francez să fie la curent cu proiectele și să poată contribui și participa la licitații”, a precizat vineri guvernul francez.

Lista grupurilor invitate variază de la mastodonți din CAC40, precum Alstom, Engie sau TotalEnergies, până la companii mai mici din domeniul arhitecturii, al telefoniei, al IT... cu un accent deosebit pe energie, sănătate, agroalimentar, digital și infrastructură.

Reconstrucția Ucrainei este impulsionată de Ucraina, potrivit căreia „războiul nu înseamnă că investițiile sunt interzise”, a precizat ministrul Comerțului, Iulia Sviridenko.

Investițiile private vor fi „unul dintre motoarele reconstrucției”, a declarat ea într-un interviu acordat AFP. Liderii de afaceri încep să evalueze proiectele în faza preliminară, care trebuie să înceapă acum cu audituri și cercetări.

Guvernul francez nu încearcă să profite de reconstrucție pentru a-și avansa pionii pe marea piață care se va deschide după război: „Această mobilizare este cerută de guvernul ucrainean și de președintele Zelenski”, a declarat marți ministrul economiei, Bruno Le Maire, în timpul unei conferințe de presă.

Nevoile sunt imense într-o țară în care costul războiului de la izbucnirea sa a fost estimat în septembrie de Banca Mondială la 350 de miliarde de dolari.

Această sumă va fi în mare parte revizuită în sus într-o nouă estimare așteptată la începutul anului 2023, a declarat șefa sa pentru Europa, Anna Bjerde.

„Sectorul public nu are cum să facă față singur acestei situații, sectorul privat va fi absolut vital”, a adăugat Bjerde.

Conferinţa internaţională de sprijin pentru Ucraina organizată la Paris a permis strângerea a circa un miliard de euro pentru a ajuta populaţia ucraineană să treacă iarna, în timp ce infrastructurile energetice ale acestei ţări sunt devastate de bombardamentele ruseşti, a anunţat marţi şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.