Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut propagandist de la televiziunile rusești, a efectuat o vizită pe front însă a primit o veste nu tocmai plăcută de la unul dintre militarii intervievați.

Vladimir Soloviov in vizita pe frontFoto: Captura video

„Potrivit datelor interceptărilor radio și naturii acțiunilor lor, artileriștii lor sunt buni. Nu prea au muniție dar lucrează bine, nu îi pot subestima”, îi spune militarul rus lui Soloviov.

„Apărarea teritorială sau mercenari?”, întreabă în schimb propagandistul rus, cu referire la Forțele de Apărare Teritorială constituite de Ucraina din batalioane de voluntari după anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova în 2014 și declanșarea conflictului separatist din Donbas.

„Putem vedea din informațiile [militare] că [ei] lucrează până și cu specialiști polonezi și cu calcule poloneze”, susține militarul, adăugând că aceștia „lucrează foarte bine”.

Propaganda rusă susține de luni de zile că în Ucraina forțele armate ale țării nu se confruntă doar cu armata ucraineană, ci și cu trupe NATO, pentru a justifica înfrângerile repetate în fața unor forțe net inferioare pe hârtie înainte de declanșarea invaziei pe 24 februarie.

Nu este deloc exclus ca această filmare făcută pentru emisiunea lui Soloviov să fie regizată pentru a servi intereselor propagandistice ale Moscovei în contextul în care televiziunile rusești au început să pregătească populația pentru un război de durată în Ucraina.

Propaganda îi pregătește pe ruși pentru un război de durată în Ucraina

Președintele Vladimir Putin a vorbit personal despre acest lucru miercurea trecută la o sesiune anuală televizată a Consiliului prezidenţial pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului din cadrul Kremlinului.

„Desigur, va fi un proces îndelungat”, a afirmat el.

Cu toate acestea, președintele rus a exclus o nouă mobilizare a rezerviştilor, afirmând că „aceste zvonuri (..) nu au sens”.

„În acest moment nu există nicio necesitate a acesteia nici pentru Stat şi nici pentru Ministerul Apărării”, a susținut liderul de la Kremlin, care în septembrie a ordonat mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti pentru consolidarea forțelor ruse pe frontul din Ucraina.

El dăduse însă asigurări asemănătoare și în luna martie, la aproximativ două săptămâni după ce a declanșat războiul, afirmând atunci că doar soldați profesioniști vor fi trimiși să lupte în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 293-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.