Președintele francez Emmanuel Macron și-a menținut marți poziția cu privire la „garanțiile" de securitate care ar trebui oferite Rusiei în cazul în care vor avea loc negocieri de pace la sfârșitul războiului din Ucraina, transmite AFP.

Emmanuel Macron, președintele FranțeiFoto: Gonzalo Fuentes / AP - The Associated Press / Profimedia

Liderul francez este adesea acuzat de unii dintre aliații săi est-europeni că acordă prea multă atenție posibilelor pretenții ale Moscovei cu privire la o viitoare soluționare a conflictului.

„Ziua păcii va implica negocieri. În primul rând pentru garanții pentru Ucraina, pentru integritatea sa teritorială, pentru securitatea sa pe termen lung. Dar și pentru Rusia, ca parte la un tratat de armistițiu și de pace", a declarat Emmanuel Macron în cadrul unui interviu înregistrat luni și difuzat marți seară de canalele TF1 și LCI.

„Cine îmi reproșează că mă exteriorizez pe un astfel de subiect să îmi explice ce propune", a continuat președintele francez.

„Ceea ce propun cei care refuză să se pregătească și să lucreze la această problemă este un război la scară largă. Va implica întregul continent", a avertizat el.

La începutul lunii decembrie, Emmanuel Macron și-a atras critici din partea Ucrainei și a unor țări est-europene, unele voci acuzându-l pe Macron că este prea indulgent cu pretențiile Moscovei.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a scris pe Twitter: „Cine vrea să ofere garanții de securitate unui stat terorist și criminal?”

Afirmațiile președintelui francez au fost criticate și de șeful diplomației europene, Josep Borrell. Ieșirea din conflict se va face prin oferirea de „garanții de securitate pentru Ucraina", a declarat acesta, adăugând că „despre Rusia vom vorbi mai târziu".

Președintele francez a subliniat că Zelenski nu i-a spus niciodată lui sau miniștrilor săi că este supărat, adăugând că „nu facem un tratat de pace singuri" și că „o pace durabilă implică toate părțile, deci și Rusia, în jurul mesei (de negociere)".

-------------