Există opinii contradictorii în Rusia cu privire la lansarea sau nu a unei contraofensive în Ucraina, a declarat marți un înalt oficial al Departamentului american de Stat, dar a reiterat că Washingtonul își va continua sprijinul pentru Kiev, indiferent de scenariul care va urma, relatează Reuters.

Vladimir Putin, la KremlinFoto: Russian Government / Alamy / Alamy / Profimedia

"Cu siguranță că există unii (în Rusia) care cred că ar dori să se desfășoare ofensive în Ucraina. Sunt alții care au întrebări reale cu privire la capacitatea Rusiei de a face acest lucru", a spus un înalt oficial al Departamentului de Stat, sub rezerva anonimatului, reporterilor.

Rusia suferă de lipsuri „semnificative” de muniție, ceea ce reprezintă o problemă serioasă pe frontul războiului, a spus oficialul.

„Există tot felul de lucruri cu care se confruntă rușii în ceea ce privește echipamentul necesar, muniția necesară care impune anumite constrângeri asupra a ceea ce ar putea dori să facă”, a spus oficialul.

„În același timp, este o mașinărie foarte mare”.

Rusia s-ar pregăti pentru o nouă ofensivă majoră în Ucraina

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus vineri în evaluarea sa că este posibil ca forțele rusești să creeze premisele unui atac dinspre Belarus către Ucraina, subliniind totuși că o invazie a trupelor lui Vladimir Putin dinspre Belarus nu este iminentă în acest moment.

Șeful forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de soldați pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, sud sau chiar din Belarus din ianuarie sau mai spre primăvară.

În acest context, Rusia ar încerca din nou să cucerească Kievul, după eșecul din luna februarie a anului curent.

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a avertizat, luni, în timp ce Putin se vedea cu Alexandr Lukașenko, că riscurile ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în săptămânile următoare”.

Nu ar fi prima oară când ar exista opinii contradictorii la Kremlin

Totodată, informațiile privind opiniile contradictorii vin în contextul în care cu o zi înainte Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, spunea că au existat întârzieri inclusiv la invazia din 24 februarie.

Astfel, președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia a Ucrainei de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Skibițki a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gherasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa.

„Conform informațiilor noastre, pentru a treia oară ofensiva a fost amânată la mijlocul lunii februarie”, a spus el.

La trei luni de când Rusia a început războiul în Ucraina, în mai, surse apropiate președintelui rus spuneau pentru Meduza că oamenii lui Putin discutau deja despre cine îl va înlocui pe acesta.

„Aproape nimeni nu este mulțumit de Putin. Afacerile și mulți membri ai guvernului sunt nemulțumiți că președintele a început războiul fără să se gândească la amploarea sancțiunilor – nu se poate trăi normal cu astfel de sancțiuni ”, spunea o sursă Meduza în mai despre starea de spirit în rândul elitelor ruse, care a subliniat că există nemulțumire față de ritmul „operațiunii speciale”.

Opiniile contradictorii în ceea ce privește lansarea unei noi ofensive majore vin, așa cum spunea oficialul Departamentului de stat, pe fondul lipsei de muniție a rușilor, pe de o parte, dar și a faptului că, pe cealaltă parte, Ucraina primește dintre Occident arme constant.

Cu toate acestea, Rusia nu este nici ea chiar fără aliați în ceea ce privește furnizarea armelor necesare pentru a continua războiul.

Deși declarațiile vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, că țara sa va mări producția „celor mai puternice arme” sunt propagandistice, sunt informații care arată că Iranul furnizează drone Rusiei pentru a ataca infrastructura critică a Ucrainei.

Totodată, există și informații cum că Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg, care produce dronele Orlan-10, primește în continuare componente occidentale pentru a realiza aceste vehicule fără pilot, în timp ce intermediari din Statele Unite, China și Rusia ajută la evitarea sancțiunilor impuse de Occident.

Urmărește ultimele evoluții din a 300-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.