Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg, care produce dronele Orlan-10, primește în continuare componente occidentale pentru a realiza aceste vehicule fără pilot, în timp ce intermediari din Statele Unite, China și Rusia ajută la evitarea sancțiunilor, relatează Reuters. Astfel, sutele de drone rusești care zboară deasupra Ucrainei în mod amenințător își datorează existența unui lanț de aprovizionare care se sustrage sancțiunilor și care trece adesea printr-un birou ponosit deasupra unei piețe din Hong Kong și, uneori, printr-o casă dintr-o suburbie din Florida.

Parti ale dronei rusesti Orlan-10, folosita impotriva Ucrainei, prezentate intr-o conferinta de presa Fortelor de Securitate ucraineneFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

UAV-ul „Sea Eagle” Orlan 10 este o dronă ucigașă, relativ low-tech și ieftină, care a direcționat multe dintre cele până la 20.000 de obuze pe care Rusia le-a tras zilnic asupra pozițiilor ucrainene în 2022, ucigând până la 100 de soldați pe zi, potrivit comandanţilor ucraineni.

O investigație realizată de Reuters și iStories, o instituție de presă rusă, în colaborare cu Royal United Services Institute, un think tank de apărare din Londra, a descoperit o pistă logistică care se întinde pe tot globul și se termină la linia de producție Orlan, Centrul de tehnologie specială din Sankt Petersburg, Rusia.

Vânzările către producătorul Orlan, interzise în SUA, cu toate acestea tehnologia americană ajunge la Centrul de Tehnologie Specială

Pe baza documentelor vamale rusești și a evidențelor bancare, ancheta marchează pentru prima dată când o rută de aprovizionare pentru tehnologia americană a fost urmărită până la un producător rus, al cărui sistem de arme este folosit în Ucraina.

Centrul de Tehnologie Specială, care a făcut cândva o serie de dispozitive de supraveghere pentru guvernul rus și acum se concentrează pe dronele pentru armată, a fost vizat pentru prima dată de sancțiunile SUA după ce președintele Barack Obama a declarat că a colaborat cu informațiile militare rusești pentru a încerca să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Sancțiunile, care au intrat în vigoare în 2017, au interzis oricărui cetățean american sau rezident sau companie din SUA să furnizeze orice ar putea ajunge la Centrul de Tehnologie Specială. În martie a acestui an, guvernul SUA a înăsprit aceste restricții prin blocarea tuturor vânzărilor de produse americane pentru orice utilizator final militar și a blocat efectiv toate vânzările către Rusia de articole de înaltă tehnologie precum microcipuri, echipamente de comunicații și de navigație.

Nimic din toate acestea nu a oprit producția dronei Orlan.

Centrul de Tehnologie Specială nu a răspuns unei solicitări scrise de a comenta subiectul. Dar un om de știință de top, care este și un acționar majoritar, a declarat într-un interviu pentru Reuters că această companie se confruntă cu o „cerere mare” pentru dronele sale.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la întrebările Reuters despre impactul sancțiunilor și relația sa cu Centrul de Tehnologie Specială.

Departamentul de Comerț al SUA, care impune controale asupra exportului de tehnologie din SUA, nu a comentat cu privire la aceste informații legate de Centrul de Tehnologie Specială sau despre piesele americane care ajung să fie folosite în programul de drone al Rusiei.

Într-o declarație pentru Reuters, un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț a declarat că departamentul nu poate comenta pe seama existenței sau inexistenței investigațiilor.

Purtătorul de cuvânt a adăugat: „Nu vom ezita să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a împiedica eforturile celor care încearcă să sprijine mașina de război a lui Putin”.

Cum ajunge tehnologia americană printr-un exportator din Hong Kong în Rusia

Printre cei mai importanți furnizori ai programului de drone al Rusiei s-a numărat un exportator din Hong Kong, Asia Pacific Links Ltd, care, conform înregistrărilor vamale și financiare ruse, a furnizat componente în valoare de milioane de dolari, deși niciodată direct. Multe dintre piese sunt microcipuri de la producători americani.

Componente ale dronei Orlan-10 / FOTO: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Exporturile companiei Asia Pacific către Rusia au fost livrate în principal unui importator din Sankt Petersburg, cu legături strânse cu Centrul de Tehnologie Specială, arată acele înregistrări vamale. Compania de import, SMT iLogic, are aceeași adresă cu producătorul de drone și are numeroase alte conexiuni.

Proprietarul Asia Pacific, Anton Trofimov, este un rus expatriat care a absolvit o universitate chineză și are alte interese de afaceri în China, precum și o companie în Toronto, Canada, potrivit profilului său LinkedIn și altor documente corporative.

Potrivit datelor publice, Trofimov locuiește într-un cartier modest din East York, Toronto. El nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail și LinkedIn. O femeie care a răspuns la ușa acestei case s-a identificat ca fiind soția lui Trofimov și a spus că va transmite un mesaj pentru ca acesta să contacteze Reuters. Nu a făcut-o niciodată.

Cartierul din Toronto este departe de biroul companiei Asia Pacific, care se află într-o clădire de birouri ponosită și îngustă, din districtul de afaceri din Hong Kong.

Nimeni nu se afla la biroul din Hong Kong când un jurnalist Reuters a vizitat recent sediul.

Compania împarte o cameră compartimentată cu alți trei chiriași, potrivit recepționistei clădirii.

În ciuda aparențelor, afacerile au crescut în acest an. În cele șapte luni dintre 1 martie și 30 septembrie, de la invazia Rusiei din februarie, Asia Pacific și-a crescut brusc afacerile, exportând piese evaluate la aproximativ 5,2 milioane de dolari, în creștere de la aproximativ 2,3 milioane de dolari în aceeași perioadă a anului 2021, făcându-l cel mai mare furnizor al iLogic, potrivit evidențelor vamale rusești. Multe dintre componente au fost realizate de firme de tehnologie din SUA, mai arată datele.

Motoare utilizate în fabricarea Orlan-10 trimise de Asia Pacific către Rusia

Printre piesele trimise de Asia Pacific către iLogic în aceeași perioadă a anului 2022 s-au numărat cipuri în valoare de 1,8 milioane de dolari produse de Analog Devices ADI.O, componente în valoare de 641.000 de dolari produse de Texas Instruments TXN.O, precum și componente în valoare 238.000 de dolari, produse de compania americană Xilinx, conform datelor vamale rusești.

Livrările au inclus și modele de motoare de aeronave fabricate de o companie japoneză, Saito Seisakusho, care sunt utilizate în fabricarea Orlan 10, așa cum se arată în fotografiile cu dronele recuperate în Ucraina. Saito susține că nu are nicio informație cu privire la aceste transporturi.

Întrebată despre livrările către Rusia din ultimele luni, compania multinațională americană de semiconductori Analog Devices nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail.

Texas Instruments și AMD AMD.O, proprietarul Xilinx, au declarat că companiile lor nu au expediat direct sau nu au aprobat livrări în Rusia de mai multe luni și se conformează tuturor sancțiunilor și controalelor la export ale SUA.

AMD a adăugat că solicită distribuitorilor săi autorizați să pună în aplicare măsuri de monitorizare pentru utilizarea finală pentru a urmări potențiala vânzare sau deturnare a produselor AMD în Rusia sau în regiuni cu restricții. „SMT iLogic și Asia Pacific Links nu sunt distribuitori AMD autorizați”, a spus AMD.

Afaceri în familie: Componentele ajung de la iLogic la Centrul Tehnologic Special

Înregistrările financiare furnizate de un oficial rus și studiate de Reuters arată că Centrul Tehnologic Special se bazează pe un anumit număr de furnizori, dar mai ales pe iLogic.

Potrivit unei evidențe a încasărilor bancare și plăților iLogic, văzută de Reuters, iLogic lucrează aproape exclusiv pentru producătorul de drone.

Din 2017, iLogic a importat în Rusia produse în valoare de aproximativ 70 de milioane de dolari, în mare parte electronice, potrivit înregistrărilor vamale. Și conform documentelor financiare examinate de iStories și Reuters, aproape 80% din veniturile companiei provin din afacerile sale cu Centrul Tehnologic Special.

Aceleași documente financiare arată că cel mai mare client al Centrului de Tehnologie Specială este Ministerul Apărării al Rusiei, de la care a primit aproape 6 miliarde de ruble (99 de milioane de dolari) între februarie și august a acestui an. Datele financiare examinate listează toate transferurile către și dinspre conturile bancare ale companiei în perioada respectivă.

Contactat telefonic, Alexei Terentiev, un om de știință de top și acționar important la Centrul de Tehnologie Specială, a declarat că războiul l-a forțat să se concentreze pe fabricarea de drone.

"Din cauza cererii mari pentru Orlan, nu avem resursele pentru a face altceva acum. Cererea pentru acestea este mult mai mare decât putem produce", a spus el.

Sancțiunile SUA au cauzat probleme companiei, a spus el, dar întotdeauna a găsit pe cineva în lume care să-i vândă ceea ce avea nevoie. „Sancțiunile ne-au fost impuse de una dintre cele mai puternice țări din lume”, a spus Terentiev. „Ar trebui să fim mândri de asta”.

Terentiev a refuzat să spună dacă iLogic este unul dintre acei furnizori. Întrebat despre iLogic, el a spus: „Mă întrebați despre o companie pe care nu o cunosc”.

Reamintindu-i ca a fost trecut ca unul dintre fondatorii iLogic în înregistrarile corporative din Rusia, el a spus ca dacă numele său apare în documente, era "probabil corect" ca era actionar.

„Da, îmi amintesc ceva”, a spus el. Dar nu-și putea aminti ce a făcut iLogic. „Am pierdut legătura cu această companie”, a spus el.

Aceste documente corporative arată că iLogic are sediul la aceeași adresă din Sankt Petersburg cu Centrul de Tehnologie Specială.

Înregistrările companiei ruse arată că a fost fondată de Terentiev și alți directori ai producătorului de drone sau rudele acestora.

Într-un scurt interviu telefonic, Roman Agafonnikov, directorul executiv al Centrului de Tehnologie Specială, a spus că nu știe nimic despre iLogic.

Igor Kazhdan, furnizorul Rusiei din Florida

În Florida se află o altă persoană care furnizează echipamente pentru programul de drone al Rusiei.

Igor Kazhdan, un cetățean ruso-american în vârstă de 41 de ani, deține o companie, IK Tech, care a vândut Rusiei produse electronice în valoare de aproximativ 2,2 milioane de dolari între 2018 și 2021, arată documentele vamale rusești, peste 90% dintre acestea au fost vândute către iLogic.

IK Tech a vândut iLogic aproximativ 1.000 de circuite imprimate fabricate în America între octombrie 2020 și octombrie 2021, într-un moment în care legea federală interzicea furnizarea, direct sau prin intermediul unei alte companii, a oricărei astfel de tehnologii către Centrul de Tehnologie Specială.

Aceste plăci cu circuite, evaluate la aproximativ 274.000 de dolari, au fost realizate de un producător din California, Gumstix. Compania din California a declarat pentru Reuters că este „foarte îngrijorată” să audă despre aceste transporturi și că va investiga.

Acesta a spus că nu are clienți aflați în Rusia și nici produse sau servicii destinate Rusiei, adăugând: „Vom lua toate măsurile adecvate pentru a aborda orice deturnare identificată a produselor de la utilizarea finală legală”.

Fotografiile făcute de oficialii ucraineni cu interiorul unei drone capturate și văzute de Reuters arată o placă Gumstix care este aproape identică cu plăcile livrate de IK Tech. Conform unei liste de componente găsite pe o altă dronă furnizată către RUSI (Royal United Services Institute) și Reuters de guvernul ucrainean, placa face parte din unitatea de control a Orlan 10.

Activitățile lui Kazhdan au atras atenția autorităților americane. Cu doar două săptămâni înainte ca tancurile rusești să ajungă în Ucraina și dronele Orlan să înceapă să zboare deasupra ucrainenilor, agenți federali l-au arestat pe Kazhdan. Ulterior, el a fost acuzat de contrabandă și sustragerea controalelor la export când a vândut componente electronice către Rusia în perioada decembrie 2021 – februarie 2022.

Rechizitoriul se referea la vânzarea de amplificatoare sofisticate produse de Qorvo, cu sediul în SUA, care necesita o licență de export pentru Rusia.

Nu este clar din documentele instanței dacă autoritățile americane cunoșteau destinația finală a produselor. Amplificatoarele Qorvo, care sunt adesea folosite în echipamente radar, de comunicații și radio, au fost găsite în circuitele de comunicații radio ale dronelor Orlan, potrivit oficialilor ucraineni.

Într-o declarație pentru Reuters, Qorvo a spus că „destinația declarată” a pieselor menționate este un distribuitor din Florida. Acesta a adăugat:

„Qorvo nu a desfășurat niciodată afaceri sau a avut vreo relație cu IK Tech sau Igor Kazhdan, iar produsele companiei au fost exportate și utilizate fără știrea noastră”.

În noiembrie 2022, după ce Kazhdan a pledat vinovat pentru două acuzații, un judecător federal l-a condamnat la trei ani de închisoare. Dacă ar fi fost condamnat pentru toate acuzațiile, Kazhdan ar fi putut risca 40 de ani de închisoare.

Dincolo de asta, el nu a vorbit despre caz sau despre transporturile sale către Rusia.

La audierea din noiembrie 2022, când a fost condamnat, Kazhdan i-a spus judecătorului că a început să facă afaceri cu Rusia după ce a luat contact cu importatorii la o conferință prin satelit în 2016.

Citește și:

Ucrainenii fac disecția unei drone Orlan-10 și râd de tehnica rusească: „O cameră foto Canon prinsă cu scai. Trimitem această tehnologie „cosmică” partenerilor noștri occidentali”