Președintele rus Vladimir Putin a amânat invazia planificată de Rusia a Ucrainei de trei ori, după ce s-a consultat cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Forțelor Armate Ruse, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, potrivit lui Vadim Skibițki, șef adjunct al agenției de informații militare a Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

Serghei Șoigu și Valeri GherasimovFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Skibițki a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a îndemnat pe Gherasimov să avanseze cu invazia și că Rusia a investit o cantitate semnificativă de resurse în pregătirea sa.

„Conform informațiilor noastre, pentru a treia oară ofensiva a fost amânată la mijlocul lunii februarie”, a spus el.

Skibițki a adăugat că unitățile militare ruse implicate în invazia planificată au fost aprovizionate cu alimente, muniție și combustibil doar pentru trei zile, indicând că Rusia ar fi subestimat serios situația.

Potrivit numeroaselor analize și investigații independente, decizia Rusiei de a invada Ucraina a fost luată de Vladimir Putin într-un nivel ridicat de izolare față de toată lumea, cu excepția celor mai apropiați confidenți personali ai săi, un factor văzut ca un motiv cheie pentru eșecurile timpurii ale ofensivei de la Kiev.

În 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, Putin sperând ca războiul să dureze doar câteva zile, însă au trecut 10 luni, iar victoria Rusiei nu pare aproape.

Președintele Vladimir Putin a ordonat, în cele din urmă, în septembrie, mobilizarea parțială a populației ruse, inclusiv chemarea rezerviștilor militari în serviciu activ și o creștere a producției de arme, în timp ce Rusia pierde din terenul invadat parțial de la începutul ofensivei, iar armata se confruntă cu lipsuri majore de arme, pregătire și hrană.

Pe de altă parte, ​șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, spunea săptămâna trecută că Rusia va încerca din nou să captureze Kievul, după ce atacul său anterior a fost respins la începutul acestui an.

Într-un interviu The Economist, generalul Valeri Zalujnîi a spus că încearcă să se pregătească pentru că, crede el, forțele ruse vor încerca încă o dată să cucerească orașul Kiev, posibil în februarie sau martie.

Întrebat despre mobilizarea Rusiei a 300.000 de rezerviști și foști soldați, el a spus că aceasta a funcționat.

  • „S-ar putea să nu fie atât de bine echipate, dar încă reprezintă o problemă pentru noi. Estimăm că au o rezervă de 1,2 milioane până la 1,5 milioane de oameni... Rușii pregătesc aproximativ 200.000 de trupe noi. Nu mă îndoiesc că vor încerca din nou să cucerească Kievul”, a spus Zalijnîi, potrivit The Guardian.
  • „Nu este adevărat că problemele lor sunt atât de îngrozitoare încât acești oameni nu vor lupta. Ei vor. Un țar le spune să meargă la război, iar ei merg la război”, a subliniat generalul ucrainean.

Citește și:

SUA ar fi încercat să împiedice eliminarea şefului de Stat Major al armatei ruse. Cum a scăpat cu viață Valeri Gherasimov