Senatul american a confirmat miercuri numirea unui diplomat de carieră vorbitor de limbă rusă în funcția de ambasador al SUA la Moscova, pe fondul tensiunilor ridicate cu Rusia de la lansarea ofensivei sale în Ucraina, potrivit AFP.

Lynne TracyFoto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Senatul a votat cu 93 la 2 în favoarea nominalizării lui Lynne Tracy, actual ambasador al SUA în Armenia și fost număr doi la ambasada SUA din Moscova. Ea este prima femeie care a fost numită în această poziție strategică.

Lynne Tracy a lucrat, de asemenea, în fostele republici sovietice Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan și Turkmenistan.

De asemenea, a fost diplomat american de rang înalt în orașul pakistanez Peshawar din 2006 până în 2009, unde a supraviețuit unui atac armat asupra mașinii sale oficiale.

Votul de confirmare a avut loc înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze Congresului în prima sa călătorie în străinătate de la invazia rusă din februarie.

„Chiar dacă Putin continuă acest război brutal, Statele Unite au nevoie de un ambasador care să ne reprezinte la Moscova”, a declarat senatorul Bob Menendez, care prezidează Comisia pentru relații externe a Senatului.

Lynne Tracy „are curajul de a-și îndeplini îndatoririle în fața unui guvern ostil și de a reprezenta America în afara zidurilor Kremlinului”, a declarat el în fața Senatului.

Ea îl va înlocui pe John Sullivan, care a fost numit de Donald Trump și s-a retras în septembrie.

Relațiile ruso-americane traversează una dintre cele mai grave crize din istoria lor, odată cu ofensiva Kremlinului în Ucraina, țară care a fost sprijinită masiv de administrația președintelui democrat american Joe Biden prin livrări de arme și ajutoare financiare.

Dar cele două țări au menținut totuși canale discrete, negociind două schimburi de prizonieri.