Amândoi sefi în timp de război ai unei țări bombardate, ambii în căutare de sprijin american... Vizita lui Volodimir Zelenski la Washington este un ecou al vizitei lui Winston Churchill în capitala SUA în 1941, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Președintele Zelenski va sta aici așa cum Winston Churchill a stat aici cu generații în urmă, nu doar ca șef de stat, ci și ca ambasador al libertății”, a declarat miercuri liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, înainte de discursul președintelui ucrainean, programat în cursul serii la Capitoliu.

Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a amintit că tatăl său era parlamentar atunci când premierul britanic s-a adresat Congresului, la 26 decembrie 1941.

„Este deosebit de emoționant pentru mine să fiu prezent atunci când un alt lider eroic se adresează Congresului”, a declarat influentul democrat într-un comunicat.

Comparația nu este rațiune, iar paralela are limitele ei, atât în formă, cât și în fond.

Premierul britanic a petrecut trei săptămâni între sfârșitul lui decembrie 1941 și începutul lui ianuarie 1942, la invitația lui Franklin D. Roosevelt.

Istoricii povestesc că această ședere îndelungată a pus la grea încercare nervii Primei Doamne, Eleanor Roosevelt, care nu s-a bucurat de conversațiile nocturne lungi dintre cei doi bărbați, în mijlocul fumului de țigări și alcool.

Personalul Casei Albe, puțin surprins, s-a conformat cerințelor acestui oaspete, care se plimba uneori în pijama și halat de baie de mătase: sherry înainte de micul dejun, șampanie franțuzească la prânz și brandy vechi la culcare.

Astfel de excentricități sunt de neconceput în 2022, într-o lume în care transportul este infinit mai rapid, iar schimburile diplomatice sunt mult mai politicoase și, mai ales, supuse unor condiții de securitate incomparabil mai stricte.

Președintele ucrainean, care nu va petrece decât câteva ore la Washington, se va mulțumi așadar cu o discuție la foc de tabără în Biroul Oval, înainte de o conferință de presă comună cu Joe Biden, urmată de un discurs foarte așteptat în fața Congresului.

Limitele lui Biden

Winston Churchill s-a aventurat peste ocean în ciuda amenințării submarinelor germane, în timp ce călătoria cu avionul a șefului de stat ucrainean a fost pregătită în cel mai mare secret și anunțată în ultimul moment.

La Capitoliu, Volodimir Zelenski ar putea, fără îndoială, să-și însușească cuvintele lui Winston Churchill, la scurt timp după atacul asupra bazei americane de la Pearl Harbor.

„Ne confruntăm cu puteri enorme. Sunt necruțători, sunt lipsiți de scrupule”, a declarat premierul în fața parlamentarilor americani, referindu-se la Germania nazistă și la aliații săi, în primul rând la Japonia.

„Și iată-ne aici, împreună, apărând tot ceea ce este drag inimii oamenilor liberi”, a mai declarat acest orator formidabil.

Și aici comparația se încheie.

Când Winston Churchill a sosit în Statele Unite, a găsit o țară zguduită de atacul japonez pe propriul teritoriu și atrasă într-un conflict internațional.

Nimic de genul acesta pentru Volodimir Zelenski. El va întâlni un Joe Biden hotărât să îl susțină. Dar președintele american a spus clar că nu va trimite cu siguranță trupe în Ucraina, nici măcar avioane sau rachete cu rază lungă de acțiune.

Dacă democratul în vârstă de 80 de ani vrea să fie comparat cu Roosevelt pentru reformele sale economice ambițioase, el nu vrea, și a spus-o de mai multe ori, să fie târât într-un „al treilea război mondial”.