Aliații occidentali nu au ajuns la nicio decizie cu privire la un transport rapid de tancuri de luptă germane Leopard-2 către Ucraina, pentru a-i spori puterea de foc în vederea unei posibile ofensive de primăvară împotriva forțelor rusești. Oficiali americani de rang înalt sfătuiesc Ucraina să nu lanseze o ofensivă majoră împotriva forțelor rusești până când nu va fi gata ultima livrare de armament american și nu va fi asigurată pregătirea.

soldati ucraineni iau parte la exercitii militare in Donetk pe 21 ianuarie 2023, in contextul invaziei ruseFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Rezumatul zilei:

  • Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak le-a cerut sâmbătă aliaţilor Kievului „să gândească mai repede” referitor la intensificarea sprijinului lor militar
  • Țările baltice au cerut Germaniei să trimită „acum” Ucrainei tancurile Leopard.
  • Germania a declarat că face un inventar al numărului său actual de tancuri Leopard înainte de o posibilă decizie, la o zi după un summit militar la baza aeriană Ramstein din Germania, menit să continue și să încurajeze sprijinul pentru efortul ucrainean de război.
  • Volodimir Zelenski, plin de lacrimi, a participat sâmbătă la înmormântarea celor șapte oficiali ai Ministerului de Interne uciși într-un accident de elicopter miercuri
  • Armata rusă a afirmat că trupele sale au lansat o ofensivă în regiunea Zaporojie.
  • Războiul din Ucraina este într-o stare de impas, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie. În actualizarea zilnică a informațiilor, a spus că există o posibilitate de progres al Rusiei în jurul orașului puternic Bahmut din regiunea Donbas, dar în rest, este puțină mișcare.
  • Armata ucraineană confirmă că forțele rusești încearcă o ofensivă în regiunea Zaporojie, încercând în același timp să avanseze în anumite părți din Donețk
  • Kievul se teme că Rusia va ataca în curând Ucraina simultan pe trei fronturi, unde ar putea aduna un număr impresionant de trupe, a declarat un om de încredere al președintelui ucrainean Volodimir Zelenskis pentru The Daily Beast.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 332:

22:55Preşedintele Volodimir Zelenski a avut sâmbătă seara un mesaj scurt, dar plin de emoţie, în care a adus un omagiu tuturor compatrioţilor care au murit în război, în ziua în care Ucraina şi-a luat rămas bun de la cei care au murit miercuri în urma prăbuşirii unui elicopter în localitatea Brovarî, o suburbie din nord-estul Kievului, relatează News.ro.

Preşedintele Zelenski i-a nominalizat pe cei care şi-au pierdut viaţa în acest incident și l-a evocat laudativ pe fostul său ministru de interne.

  • „Denis a fost o persoană profesionistă, onestă, exact cum ar trebui să fie ministrul afacerilor interne”, a spus Zelenski, înainte de a transforma momentul de doliu într-un omagiu pentru toate victimele războiului. „În fiecare zi pierdem oameni, de care ne vom aminti mereu şi vom regreta că nu se mai întorc. Nu-i mai poţi aduce înapoi pe ucraineni, patrioţi şi oameni profesionişti pur şi simplu loiali faţă de ei înşişi şi faţă de stat. Mi-aş dori ca astăzi să simţim cu toţii acest lucru. Să simţim câte vieţi, câţi oameni străluciţi au fost luaţi de război. Aş vrea ca noi toţi să le cinstim memoria astăzi”, a spus preşedintele ucrainean.

22:25 Forțele ruse încearcă o ofensivă în regiunea Zaporojie, încercând în același timp să avanseze în anumite părți din Donețk, a raportat armata ucraineană, relatează CNN.

Armata rusă „a desfășurat ofensive fără succes în sectorul Avdiivka (din Donețk). Continuă să încerce o ofensivă în direcțiile Bahmut și Zaporojie, crescând intensitatea utilizării aviației”, a declarat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Statul Major a spus că au avut loc și bombardamente din partea rușilor și în regiunile Sumî și Harkov.

20:25Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că agresiunea rusă „distruge piața alimentară” și a acuzat Moscova că blochează trecerea a peste 100 de nave cu alimente „de săptămâni”, relatează CNN.

20:14 Grupul militar Wagner intenționează să trimită cadavrele soldaților ucraineni uciși în luptele din orașul capturat Soledar pe teritoriul deținut de Ucraina, a informat sâmbătă un site web legat de fondatorul grupului, Evgeny Prigojin, relatează Reuters.

Site-ul RIA FAN a citat un comandant Wagner spunând că grupul de mercenari va trimite cadavrele de la Soledar pe teritoriul stăpânit de Ucraineană în patru sau cinci convoaie, cu un total de aproximativ 20 de camioane.

Raportul de sâmbătă nu spunea câte cadavre vor fi returnate autorităților ucrainene, dar a spus că forțele ucrainene au suferit pierderi grele în Soledar.

Wagner a declarat pe 11 ianuarie că a capturat Soledar, iar autoritățile instalate de Rusia în regiunea Donețk din estul Ucrainei au declarat la începutul acestei săptămâni că dețin controlul orașului minier de sare, unde au avut loc lupte intense.

19:33Ministerul de Finanțe al Franței a declarat sâmbătă pentru CNN că a înghețat conturile bancare ale filialei franceze a postului de stat rus RT, în conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene care au fost adoptate în decembrie 2022.

Ministerul rus de Externe a reacționat sâmbătă și a spus că Rusia va lua măsuri de retorsiune împotriva presei franceze din țară după ce contul RT France a fost blocat, a declarat sâmbătă pentru TASS.

"Blocarea contului RT France va duce la măsuri de retorsiune împotriva presei franceze din Rusia. Acestea vor fi foarte vizibile, dacă autoritățile franceze nu încetează să intimideze jurnaliştii ruși", a spus ministerul.

Înainte de sancțiunile UE adoptate în decembrie 2022, Franța interzis difuzarea RT France, dar activitatea sa de producție de conținut nu a fost oprită, a declarat ministerul de finanțe pentru CNN.

19:22Forțele ruse încearcă să creeze o bază de date cu locurile de reședință ale civililor din zonele ocupate de ruși din sudul regiunii Herson, sub masca unui program de economisire a energiei electrice, susține Statul Major al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

18:47Primele rezultate ale investigației privind cauzele prăbușirii elicopterului lângă Kiev ar putea fi anunțate în „viitorul apropiat”, a declarat, sâmbătă, Fedir Venislavskyi, reprezentantul președintelui în parlament, conform The Kyiv Independent.

18:10Yuriy Bielusov, un oficial de rang înalt al Procuraturii Generale a Ucrainei, a declarat sâmbătă că instituția deținea date și informații de la serviciile ucrainene și serviciile străine care dovedesc parteneriatul dintre Rusia și Iran în privința producției și furnizării de drone, scrie The Kyiv Independent.

17:50Rusia a anunţat sâmbătă că au fost făcute exerciţii de apărare antiaeriană în regiunea Moscovei, pentru a proteja infrastructuri esenţiale în caz de „atacuri aeriene”, pe fondul invaziri din Ucraina, scrie AFP.

Rusia anunţă că a lansat o ofensivă în regiunea Zaporojie

17:08Ceremonia de înmormântare a ministrului de Interne Denîs Monastirski și a celorlalți angajați ai ministerului care au fost uciși în accidentul de elicopter din 18 ianuarie în apropiere de Kiev a avut loc sâmbătă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prima doamnă Olena Zelenska au participat la funeralii, scrie Kyiv Independent.

17:04Șeful companiei Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat sâmbătă o scurtă scrisoare către Casa Albă în care întreba de ce crimă a fost acuzată compania sa, după ce Washington a anunțat noi sancțiuni împotriva grupului, relatează Reuters.

16:40Armata rusă a anunţat sâmbătă că a lansat o operaţiune ofensivă în Zaporojie, regiunea din sud-estul Ucrainei pe care teoretic Moscova a anexat-o ilegal în septembrie anul trecut, dar pe care practic nu o controlează în totalitate, relatează AFP, CNN şi The Guardian.

16:22Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că a ordonat un inventar al tancurilor Leopard 2, pe fondul unor critici tot mai mari pentru că nu a luat o decizie privind trimiterea vehiculelor de luptă în Ucraina, relatează CNN.

15:41 Rușii au atacat vineri opt din cele 24 de regiuni ale Ucrainei, omorând cinci civili și rănind 13 persoane, spune adjunctul sefului biroului prezidențial Kirilo Timosenko, relatează Kyiv Independent.

15:30Grupul paramilitar Wagner ar trimite sicrie goale familiilor mercenarilor săi care luptă de partea Rusiei în Ucraina, scrie Meduza, care prezintă povestea unei femei al cărei soț era deținut și care ar fi ajuns să lupte alături de Wagner.

Presiuni asupra Germania să trimită tancuri Leopard Kievului

14:15Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Berlinului să livreze Kievului tancuri Leopard, la o zi după ce Germania a refuzat să se angajeze să facă acest lucru la o reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina, transmite dpa.

13:50 Mihailo Podoliak, un important consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, le-a cerut sâmbătă aliaţilor Kievului „să gândească mai repede” referitor la intensificarea sprijinului lor militar, la o zi după ce aceştia nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa trimiterii unor tancuri de luptă dorite de Ucraina, transmite Reuters.

13:04Kievul se teme că Rusia va ataca în curând Ucraina simultan pe trei fronturi, unde ar putea aduna un număr impresionant de trupe, a declarat un om de încredere al președintelui ucrainean Volodimir Zelenskis pentru The Daily Beast.

12:06Metropolitan Opera din New York a programat pentru 24 februarie un concert pentru a comemora un an de la declanşarea de către Rusia a războiului din Ucraina, relatează dpa.

11:12Militarii ucraineni se vor antrena pe tancuri de luptă Leopard 2 în Polonia, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în ciuda eşecului aliaţilor de a ajunge la un acord pentru a furniza Kievului aceste vehicule fabricate în Germania, relatează The Guardian, citat de news.ro.

SUA estimează că Rusia a pierdut 188.000 de soldați

10:50 Rusia ar fi pierdut 188.000 de soldați de la invadarea Ucrainei, potrivit estimărilor SUA, cifra fiind dezvăluită pentru The Sun la summitul de la baza aeriană Ramstein din Germania, scrie The Guardian.

Cifrele au fost atribuite unor „surse din apărare”, după ce generalul american Mark Milley spunea că Rusia a suferit „un număr imens de victime... mult peste 100.000”. Cifrele ar include atât forțele ruse, cât și grupul de mercenari Wagner care luptă pentru Rusia.

09:10Peste 300 de soldați ruși răniți sunt tratați în prezent la un spital din Starobilsk, ocupat de Rusia, în regiunea Lugansk, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în briefingul de dimineață, transmite The Kyiv Independent.

08:40Un fost militar american, membru al unei unităţi de comando de elită şi care a dezertat în 2019, a fost ucis în Ucraina săptămâna aceasta, a anunţat vineri Marina militară a Statelor Unite (US Navy), scrie AFP.

00:14Înalți oficiali americani sfătuiesc Ucraina să amâne lansarea unei ofensive majore împotriva forțelor ruse până când țara va primi noi arme, iar soldații ucraineni vor fi pregătiți să le folosească, a declarat vineri un înalt oficial al administrației Biden, relatează Reuters.

23:58Doi bărbați inculpați în SUA pentru că au protejat iahtul unui oligarh rus

Statele Unite au anunțat vineri că au pus sub acuzare doi bărbați suspectați că l-au ajutat pe un oligarh rus supus sancțiunilor americane să evite confiscarea superiahtului său, potrivit AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Germania a refuzat să ia o decizie cu privire la acordarea de tancuri Leopard 2 Ucrainei în cadrul unei reuniuni la baza aeriană americană Ramstein din Germania. Europa și SUA au sperat că Germania va permite cel puțin ca Leopardurile deținute de țări precum Polonia și Finlanda să fie reexportate, dar, în ciuda rugăminților, noul ministru al apărării de la Berlin a declarat că nu a fost luată nicio decizie finală.
  • Reticența Berlinului de a acționa cu privire la trimiterea tancurilor fabricate în Germania în Ucraina a provocat frustrare la Kiev și un avertisment din partea Poloniei că ar putea fi pierdute vieți. Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al apărării, a declarat că este încă "convins că formarea coaliției se va încheia cu succes". Dar ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a declarat că sângele ucrainean a fost "prețul ezitării" privind livrarea de tancuri către Ucraina.
  • Reprezentanții țărilor care dețin tancuri Leopard 2 de fabricație germană s-au întâlnit separat în marja reuniunii de la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Ministerului Apărării portughez (MoD), în contextul în care discuțiile grupului de suport al Ucrainei nu s-au încheiat cu vreo decizie privind tancurile de fabricație germană, relatează CNN.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleskii Reznikov, a declarat că a avut vineri „o discuție sinceră” cu ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, despre furnizarea de tancuri Leopard, adăugând că discuțiile vor continua, relatează Reuters.
  • De ce sunt atât de importante tancurile Leopard 2 pentru soarta războiului din Ucraina. Tancurile Leopard 2 sunt văzute ca un vehicul militar modern și vital care ar consolida forțele Kievului, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, potrivit CNN.
  • Rusia a calificat vineri drept o "provocare" şi o "escaladare periculoasă" reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului în Germania axată pe noile ajutoare militare pentru Ucraina, în timp ce trupele ruse declară că avansează în est şi sud-estul teritoriului ucrainean, relatează EFE
  • General american: Rusia va fi greu de scos din Ucraina. Șeful Statului Major al SUA a declarat vineri că va fi „foarte dificil” ca trupele Kievului să îndepărteze armata rusă de pe teritoriul ucrainean până la sfârșitul anului, potrivit AFP.
  • De ce Kramatorskul este adevărata țintă strategică în Donbas. Kramatorsk este adevăratul centru nervos al apărării ucrainene în Donbas. Orașul de aproximativ 159.000 de locuitori este important pentru „închiderea” Donbasului. Prin urmare, cucerirea orașului Kramatorsk ar permite confiscarea unui nod cheie al sistemului rutier și feroviar: din oraș pornesc linii care duc la Donețk, la Harkov și în centrul Ucrainei.
  • Un politician rus de rang înalt a publicat vineri o fotografie cu el în timp ce ține în mână un baros trimis de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, un instrument văzut ca un simbol al răzbunării după ce un baros similar a fost folosit pentru a ucide un dezertor Wagner anul trecut, relatează Reuters.

----------------

Evenimentele privind Războiul din ziua 331 au fost LIVE aici pe HotNews.ro