Șeful companiei Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat sâmbătă o scurtă scrisoare către Casa Albă în care întreba de ce crimă a fost acuzată compania sa, după ce Washington a anunțat noi sancțiuni împotriva grupului, relatează Reuters.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că Wagner, care a sprijinit forțele ruse în invadarea Ucrainei și și-a arogat meritul pentru progresele Rusiei pe câmpul de luptă, va fi desemnată o organizație criminală transnațională.

O scrisoare în limba engleză adresată lui Kirby și postată pe canalul Telegram al serviciului de presă al fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, spunea: „Stimate domnule Kirby, Vă rog să clarificați ce crimă a fost comisă de PMC Wagner?”

Kirby a numit gruparea Wagner „o organizație criminală care comite atrocități pe scară largă și abuzuri ale drepturilor omului”.

Casa Albă a declarat luna trecută că Wagner a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la întărirea forțelor ruse în Ucraina.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a calificat raportul ca fiind nefondat, iar Prigojin a negat la acea vreme că a primit o astfel livrare de arme, numind raportul „bârfă și speculație”.

Washingtonul a restricționat comerțul cu Wagner în 2017 și din nou în decembrie, în încercarea de a-i restricționa accesul la armament.

Uniunea Europeană a impus propriile sancțiuni în decembrie 2021 companiei Wagner, care a fost activă în Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan, Mozambic și Mali, precum și în Ucraina.