Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina Kirilo Budanov a confirmat pentru Radio Europa Liberă că Denis Kireev era angajat GUR. Fostul bancher a fost ucis în luna martie 2022 de serviciile de securitate, fiind bănuit că avea legături cu Moscova, după ce a furnizat informații cruciale despre invazia iminentă a Rusiei, care au ajutat armata ucraineană să reziste asaltului trupelor rusești asupra Kievului.

Generalul-maior Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații al apărării din UcrainaFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Denis Kireev, care participat la negocierile ruso-ucrainene de la începutul invaziei, era angajat al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, a declarat Budanov într-un interviu exclusiv pentru Radio Europa Liberă.

Acesta a fost ucis de ofițerii SBU într-o mașină a serviciului de securitate la Kiev pe 5 martie și cadavrul lui a fost aruncat în stradă, potrivit șefului GUR.

Budanov a povestit că îl cunoștea personal pe Kireev din 2009, iar șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina respinge versiunea potrivit căreia Kireev ar fi putut lucra pentru Rusia.

Radio Liberty a vorbit cu Budanov la scurt timp după ce The Wall Street Journal a scris că Kireev a fost cel care a avertizat în detaliu conducerea ucraineană cu privire la planurile lui Putin de a ataca Kievul pe 24 februarie.

Potrivit WSJ, în timp ce Kireev se deplasa în Belarus pentru o a doua întâlnire de negociere, a fost ucis pe drum de ofițerii SBU care credeau că este agent rus.

Un singur oficial a comentat execuția lui Kireev

Ulterior, Mihailo Podolik a declarat că Kireev a fost ucis din cauza lipsei de coordonare între GUR și SBU.

Budanov a declarat că „îi cunoaște foarte bine pe cei care l-au executat pe Kireev" și că a avut o conversație cu șeful de atunci al SBU, Ivan Bakanov, despre crimă, care a fost și ultima.

De asemenea, Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina a spus că nu vrea să comenteze declarațiile lui Podoliak, singurul oficial de rang înalt care a comentat incidentul, dar a fost de acord cu afirmația solidă a consilierului prezidențial potrivit căreia Kireev cu siguranță nu era agent rus.

Kireev a trecut toate verificările

Budanov a subliniat că Denis Kireev a trecut toate verificările făcute, inclusiv la detectorul de minciuni, precizând că a fost un erou ucrainean pentru rolul esențial în a informa armata privind planurile lui Putin ucis de ofițerii SBU.

Întrebat dacă este un eșec de comunicare și coordonare între autorități sau a fost doar o reglare de conturi cu Kireev, Budanov a declarat: „Eu cred că problema este mult mai profundă. Cu toate acestea, îmi voi păstra opinia pentru mine. Să evaluăm doar faptele. Faptele sunt că o persoană care se îndrepta spre clădirea SBU, la invitația SBU, este interceptată cu 200 de metri înainte de a ajunge la clădire, dusă puțin mai departe de clădire, iar cadavrul său este aruncat pe stradă. Acestea sunt faptele”.

Kireev a fost trimis la negocierile Ucrainei cu Rusia din Belarus pentru că el cunoștea două persoane din delegația lui Putin, potrivit lui Budanov, iar principalul lui scop era să câștige timp.

Moartea lui Kireev încă este anchetată

„Pot să-mi exprim o opinie subiectivă. Vreau să subliniez încă o dată acest lucru: oricine a făcut acest lucru a avut în mod deliberat scopul de a ne împiedica să intervenim în jocul altcuiva și de a întârzia acest proces pentru a permite forțelor noastre armate, să spunem, să întreprindă anumite acțiuni pentru a respinge inamicul”, a declarat Budanov când a fost întrebat dacă executarea lui Kireev a avut ca scop să întrerupă negocierile sau să slăbească poziția Ucrainei.

Șeful spionajului militar ucrainean nu a vrut să comenteze declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit căruia acțiunile șefului de atunci al SBU Ivan Bakanov, demis de liderul de la Kiev, ar fi putut duce la moartea unor persoane.

O anchetă privind uciderea lui Kireev este în desfășurare în Ucraina.

Citește cele mai importante informații din a 333-a zi a războiului din Ucraina