Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri în Ucraina, indiferent care ar fi calea, relatează Reuters.

Boris PistoriusFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Vorbind într-un interviu la ARD TV din Germania, Pistorius a spus că Germania nu va lua o decizie pripită, deoarece guvernul are mulți factori de luat în considerare, inclusiv consecințele pentru securitatea populației germane.

Declarațiile acestuia vine la foarte scurt timp după ce a apărut informația că ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Germania nu ar sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.

Germania nu se va „împotrivi” dorinţei Poloniei de a livra Ucrainei tancuri Leopard, care le cere insistent, dacă Varşovia va cere permisiunea, a declarat duminică şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

Guvernul german este sub presiune din ce în ce mai mare pentru a furniza Ucrainei tancuri Leopard, care ar putea avea un impact semnificativ pe câmpul de luptă împotriva trupelor ruse.

„Am înțeles cât de importante sunt aceste tancuri, suntem pe deplin conștienți de asta”, a adăugat doamna Baerbock.

Pe fondul criticilor pentru că ar bloca trimiterea tancurilor Leopard 2 către Ucraina, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că a ordonat un inventar al tancurilor Leopard 2, pentru ca acestea să fie gata dacă există un acord al aliaților.

„Nu este un precedent, este pur și simplu o pregătire pentru o zi care ar putea veni, caz în care am fi capabili să acționăm imediat și să oferim sprijin într-un timp foarte scurt, această decizie între Republica Federală Germania... și partenerii transatlantici și partenerii NATO în ansamblu, este luată în acest fel”, a spus el.

„Suntem pregătiți; ne pregătim”, a insistat el.

Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Berlinului să livreze Kievului tancuri Leopard, la o zi după ce Germania a refuzat să se angajeze să facă acest lucru la o reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina.