Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a vizitat duminică Kievul într-o călătorie surpriză, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și promițând că Marea Britanie „va rămâne alături de Ucraina atâta timp cât este nevoie”, relatează Reuters.

Boris Johnson a facut o vizita surpriza in UcrainaFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Johnson, care a părăsit mandatul în septembrie în urma unei serii de scandaluri, era prim-ministru când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut și a căutat să poziționeze Londra drept principalul aliat al Kievului în Occident.

În timpul călătoriei sale, Johnson a vizitat Borodeanka și Bucha, suburbiile capitalei ucrainene care au devenit simbolul atrocităților comise de forțele ruse în prima fază a invaziei.

„Pot să vă spun că Regatul Unit va rămâne de lângă Ucraina cât va fi nevoie”, i-a spus Johnson primarului din Bucha.

"Veți câștiga și îi veți scoate pe toți rușii din țara voastră, dar vom fi acolo pe termen lung. Și vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiți", a spus el.

Johnson a respins sugestiile potrivit cărora activitatea sa în Ucraina ar putea fi văzută ca subminând premierul britanic Ruishi Sunak.

În Bucha, Johnson și-a făcut selfie-uri cu locuitorii și a depus flori în cinstea victimelor războiului. A vizitat o biserică pentru a vedea o expoziție și a dat un autograf pe o copie a cărții sale despre Winston Churchill pentru un preot.

În Borodeanka, a mers pe străzi, pe lângă blocurile rezidențiale distruse de bombardamentele rusești. Guvernatorul regional al Kievului, Oleksii Kuleba, care l-a însoțit, a declarat că 162 de locuitori au fost uciși în timpul ocupației ruse de o lună a orașului anul trecut. Kuleba a spus că aproximativ 60% dintre rezidenți s-au întors de atunci.

La Kiev, Johnson a fost întâmpinat personal de Zelenski și de un lung șir de oficiali de top, inclusiv de ministrul de externe și șeful biroului președintelui.

Boris Johnson, tratat ca un erou în Ucraina

Toată apreciere ucrainenilor pentru Boris Johnson pare să fie cuprins în mesajul Ministerului Apărării al Ucrainei la sosirea fostului premier britanic în Ucraina.

  • „Prieteni ca acesta valorează mai mult decât un escadron de tancuri. Suntem bucuroși să-i urăm bun venit lui Boris Johnson în Ucraina. O persoană care a fost alături de poporul ucrainean din prima zi”

În timpul mandatului, Johnson a vizitat Kievul de mai multe ori și l-a sunat frecvent pe Zelenski.

Pe măsură ce a fost implicat în scandaluri în Marea Britanie, el a câștigat o popularitate larg răspândită în Ucraina, unde a devenit cunoscut cu afecțiune ca „Borys Johnsoniuk”.

Cafenelele au numit prăjiturile după el în Kiev, iar imaginea lui este prezentă și în arta stradală.

Johnson a devenit cetățean de onoare al Kievului, iar săptămâna trecută la Davos a primit medalia de „Cetățean al Kievului” de la primarul orașului Vitali Klitschko.

De asemenea, inclusiv președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-ar fi spus lui Boris Johnson, că este un erou și că „toată lumea te iubește”.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a declarat că va furniza Ucrainei 14 tancuri Challenger 2 și alte arme grele.