Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni de Ziua Unităţii, declarându-se convins că Ucraina va câștiga războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu aproape un an.

Volodimir ZelenskiFoto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Invazia Rusiei în 24 februarie 2022 a dus la „o nouă renaştere a unităţii noastre ucrainene”, a transmis Zelenski într-o înregistrare video emoţionantă, scrie dpa. Milioane de oameni în Ucraina s-au unit astăzi să-şi apere ţara, a adăugat liderul de la Kiev.

„Fiecare regiune o protejează pe cealaltă. (...) Şi noi toţi împreună apărăm Kievul. Şi noi toţi împreună apărăm Harkovul. Şi noi toţi împreună eliberăm Hersonul", a declarat preşedintele ucrainean. Oraşul Herson se află sub control ucrainean, dar o mare parte a regiunii cu acelaşi nume se află sub ocupaţia trupelor ruse, aminteşte dpa.

„Şi vom câştiga. Împreună. Şi întreaga Ucraină va auzi sunetele victoriei”, a declarat Zelenski, insistând încă o dată că toată Ucraina va fi eliberată, inclusiv Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Ţara sărbătoreşte Ziua Unităţii Ucrainene la 22 ianuarie, dată la care, în anul 1919, a fost proclamat Actul de Unificare a Republicii Populare Ucrainene (Ukrainska Narodna Respublika) cu Republica Populară a Ucrainei Occidentale (Zahidno-Ukrainska Narodna Respublika). (Sursa: Agerpres)