Șeful grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin a declarat duminică că lupte acerbe sunt în curs de desfășurare în nodrul orașului ucrainean Bahmut, transmite Reuters.

Mașină distrusă în BahmutFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, a declarat că soldații săi „luptă pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară de bloc" împotriva forțelor ucrainene care nu se retrag.

Forțele rusești încearcă de săptămâni întregi să încercuiască și să captureze Bahmut, un oraș din estul regiunii Donbas, și par să facă progrese lente, anevoioase și costisitoare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mod repetat în ultimele zile că situația din jurul orașului este dificilă.

„Nimeni nu va renunța la Bahmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut fortăreața noastră", a declarat el vineri.

Ministerul britanic al Apărării a declarat duminică că Rusia a făcut „mici progrese" în încercarea sa de a încercui Bahmut.

Ucrainenii „luptă până la ultimul”

Dacă forțele rusești reușesc să cucerească orașul, care a fost decimat de luni de bombardamente de artilerie, ar fi cel mai important avans strategic al lor din vara anului trecut, când o ofensivă inițială prin estul Ucrainei s-a oprit și a fost în cele din urmă inversată într-o serie de contraofensive ucrainene uimitoare în a doua jumătate a anului 2022.

Prigojin a negat relatările din mass-media ruse potrivit cărora trupele ucrainene ar fi abandonat Bahmut.

„Forțele ucrainene nu se retrag nicăieri. Luptă până la ultimul", a spus el pe canalul său de Telegram.

„În cartierele din nord se duc lupte acerbe pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară de bloc", a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 347-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.