Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că situația de pe linia frontului în estul țării devine din ce în ce mai grea, iar Rusia aruncă tot mai multe trupe în luptă, relatează Reuters.

Soldați ucraineni în tranșee pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele ruse câștigă încet teren în regiunea Donbas, încercuind orașul Bahmut la nord de Donețk și luptând pentru a prelua controlul asupra unui drum din apropiere, care este o rută majoră de aprovizionare pentru forțele ucrainene. De asemenea, rușii încearcă să captureze Vuhledar, la sud-vest de Donețk.

  • „Adeseori am fost nevoit să spun că situația de pe front este grea și devine din ce în ce mai grea și acum este este acel moment din nou... Invadatorul își trimite din ce în ce mai multe forțe pentru a ne distruge apărările”, a spus Zelenski în o adresă video.
  • „Este foarte greu acum în Bahmut, Vuhledar, Lîman și în alte direcții”, a continuat el.

La începutul zilei, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a scris pe Telegram că eforturile Rusiei de a sparge apărarea din Bahmut și Lîman au eșuat.

  • „Săptămâna aceasta, forțele de ocupație ruse și-au desfășurat toate forțele pentru a sparge linia noastră de apărare și a înconjura Bahmut; și a lansat o ofensivă pe frontul Lîman. Dar datorită rezistenței soldaților noștri, rușii nu au avut succes”, a spus ea, potrivit Ukrainska Pravda.

Lîman, care se află chiar la nord de Bahmut, a fost eliberat de forțele ucrainene în octombrie anul trecut.