Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situația de pe frontul din estul țării se înăsprește, iar Rusia aruncă tot mai multe trupe în luptă. Odesa a restabilit alimentarea cu energie electrică a infrastructurii critice după ce un incendiu a izbucnit la o substație supraîncărcată, lăsând aproape 500.000 de persoane din orașul portuar ucrainean fără electricitate după luni de lovituri rusești asupra rețelei energetice ucrainene. Oficialii au declarat că reparațiile ar putea dura săptămâni.

Sistemul de rachete termobarice cu lansare multiplă TOS-1Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

07:26Noul material LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

  • Trupele ucrainene vor începe antrenamentele pe tancurile Leopard de luni, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov
  • Moscova și Teheranul vor construi o fabrică în Rusia care ar putea furniza peste 6.000 de drone proiectate de Iran pentru războiul din Ucraina, au declarat oficiali dintr-o țară aliniată cu SUA, scrie Wall Street Journal, potrivit The Guardian
  • Canada a trimis Ucrainei primul tanc Leopard 2
  • Ucraina se așteaptă la o posibilă ofensivă majoră a Rusiei luna aceasta
  • Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, duminică, că este gata să demisioneze dacă președintele Volodimir Zelenksi va ordona demiterea sa, după ce presa ucraineană a scris despre o posibilă demitere a sa
  • Ucraina nu va folosi armele cu rază mai lungă de acțiune promise de Statele Unite pentru a lovi teritoriul Rusiei și va viza doar unitățile ruse din teritoriul ucrainean ocupat, a declarat duminică ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, relatează Reuters.
  • Președintele rus Vladimir Putin i-a promis că nu-l va ucide pe omologul său ucrainean
  • Oraşul Bahmut, în jurul căruia se dau bătălii crâncene de câteva luni de zile, a devenit „din ce în ce mai izolat”

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 347:

21:43Trupele ucrainene vor începe antrenamentele pe tancurile Leopard de luni, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, relatează CNN.

20:43Moscova și Teheranul vor construi o fabrică în Rusia care ar putea furniza peste 6.000 de drone proiectate de Iran pentru războiul din Ucraina, au declarat oficiali dintr-o țară aliniată cu SUA, scrie Wall Street Journal, potrivit The Guardian.

19:20Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a publicat imagini video cu primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, care era încărcat într-un avion pentru a fi dus în Ucraina.

18:37 Ucraina se așteaptă la o posibilă ofensivă majoră a Rusiei luna aceasta, dar Kievul are rezerve pentru a opri forțele Moscovei, chiar dacă nu toate armele promise de Occident nu vor ajunge la timp, a declarat duminică ministrul apărării al Ucrainei, relatează Reuters.

17:26Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că se pregătește să arunce în aer clădiri din orașul estic Kramatorsk, pentru ca apoi să dea vina pe Moscova că a comis crime de război și că vizează civili într-o operațiune cu steag fals, relatează Reuters.

Ministrul ucrainean al Apărării, pregătit să demisioneze dacă o cere Zelenski

17:07Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, duminică, că este gata să demisioneze dacă președintele Volodimir Zelenksi va ordona demiterea acestuia, după ce surse citate de Ukrainska Pravda au spus că acesta ar urma să fie demis săptămâna viitoare, în contextul scandalul de corupție privind achizițiile pentru armată. Ministrul ucrainean al Apărării a promis de asemenea „audituri” interne.

16:39Forțele ruse au construit o bază în nordul Crimeei, potrivit analistului Brady Africk de la American Enterprise Institute, citat de Sky News

16:29Igor Ghirkin, fost ministru al apărării al autoproclamatei republici populare Donețk, care a încercat fără succes să se întoarcă pe frontul din Ucraina, a rămas fără loc de muncă și se plânge că nu are o sursă de venit, relatează The Moscow Times.

15:53 Ucraina nu va folosi armele cu rază mai lungă de acțiune promise de Statele Unite pentru a lovi teritoriul Rusiei și va viza doar unitățile ruse din teritoriul ucrainean ocupat, a declarat duminică ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, relatează Reuters.

Statele Unite au confirmat vineri că o nouă rachetă care va dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american de 2,175 miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva forțelor ruse.

"Întotdeauna le spunem partenerilor noștri oficial că nu vom folosi armele furnizate de parteneri străini pentru a trage pe teritoriul Rusiei. Tragem doar asupra unităților ruse de pe teritoriul ucrainean ocupat temporar", a declarat Reznikov reporterilor la o conferință de presă.

15:31Forţele ruse au confiscat cărţi ucrainene din bibliotecile şi şcolile din estul ocupat al regiunii Lugansk şi le-au ars în centrale termice, potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă, o organizaţie condusă de Forţele Speciale ale Ucrainei, relatează News.ro.

15:15Plafoanele preț la petrolul rusesc au afectat probabil veniturile Moscovei din exporturile de petrol și gaze cu aproape 30% în ianuarie, sau aproximativ 8 miliarde de dolari, față de aceeași perioadă a anului trecut, a declarat duminică șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, relatează Reuters.

Trupele ucrainene rezistă în ultimul sat controlat de Kiev în regiunea Lugansk

14:53 Satul Bilohorivka este momentan sub controlul forțele ucrainene, a declarat duminică guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, adăugând că situația de acolo este tensionată.

Unii oficiali instalați la Moscova și bloggeri militari pro-ruși au afirmat recent că Rusia a avansat în direcția Bilohorivka, ultimul teritoriu din Lugansk deținut de forțele ucrainene.

14:44Comandantul Forțelor Aeriene, generalul locotenent Nikolai Oleșciuk, spune că a trimis o unitate de pentru a se antrena cu sistemele de apărare antiaeriană SAMP/T-Mamba, relatează Ukrainska Pravda.

14:35 Trupa austriacă de ska punk Russkaja și-a anunțat desființarea din cauza amenințărilor și a temerilor privind siguranța membrilor pe fondul războiului din Ucraina, The Guardian.

14:20„Uranus”, operațiunea de mare succes a rușilor la Stalingrad / Încearcă Kremlinul aceeași strategie și asupra Kievului?

În ultima perioadă au apărut îngrijorări în rândurile comandanților armatei ucrainene, dar nu numai, cu privire la un eventual al doilea atac al rușilor asupra Kievului, dar și pe direcția Liov, în vestul Ucrainei, pentru a tăia liniile de aprovizionare dinspre Occident.

Presa ucraineană scrie despre o posibilă demitere a ministrului apărării

14:09Surse din domeniul apărării ucrainene afirmă că Oleksii Reznikov nu demisionează, în ciuda speculațiilor, potrivit jurnalistului Dan Sabbagh de la publicația britanică The Guardian. O conferința de presă va avea loc la Kiev la ora 15.00.

13:30India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în carburanţi pentru Europa şi SUA, transmite Bloomberg.

13:06Demitere-surpriză în Ucraina. Ministrul Apărării va fi înlocuit cel mai probabil săptămâna viitoare cu omul care a supraviețuit tentativelor de asasinat ale rușilor, scrie presa ucraineană.

12:48Cinci persoane au fost rănite duminică dimineață în urma unui atac cu rachete în centrul orașului Harkov , potrivit canalului de televiziune Suspilne, citat de Meduza.

Două rachete S-300 au lovit centrul orașului, a declarat orașului, primarul Harkovului Igor Terekhov.

Clădirea unei universițăți și un bloc cu patru etaje au fost avariate.

Sabotorii ucraineni demoralizează soldații ruși

12:20 La 347 de zile de când Rusia a invadat Ucraina, situația de pe front este din ce în ce mai grea pentru trupele Kievului, care încearcă să reziste în Bahmut, orașul pentru care Moscova aruncă totul în luptă. Între timp, sabotorii susțin că lovesc Kremlinul chiar cu ajutorul poporului rus, deși oficial ei nu există.

11:44Șeful grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin a declarat duminică că lupte acerbe sunt în curs de desfășurare în nodrul orașului ucrainean Bahmut, transmite Reuters.

11:19Fostul premier israelian Naftali Bennett, care a făcut negocieri de pace între Rusia și Ucraina la începutul războiului, a declarat că în martie președintelui rus Vladimir Putin i-a promis că nu-l va ucide pe omologul său ucrainean, potrivit Associated Press, scrie The Guardian.

10:55Oraşul Bahmut, în jurul căruia se dau bătălii crâncene de câteva luni de zile, a devenit „din ce în ce mai izolat”, potrivit ultimei evaluări a Ministerului Apărării din Marea Britanie, scrie The Guardian.

Zelenski susține că nu va folosi armele occidentale pentru a ataca Rusia

10:18​Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost de acord că armele furnizate de Occident nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei.

10:00Rusia nu a demonstrat capacitatea de a susține multiplele operațiuni ofensive majore care ar fi necesare pentru a ajunge simultan la granițele administrative ale regiunii Donețk și pentru a cuceri orașul Zaporojie, afirmă analiști de la Institutul pentru Studiul Războiului.

09:48Forțele rusești înființează spitale de campanie suplimentare pe teritoriile ocupate temporar în Ucraina. Medicii din Orientul Îndepărtat al Rusiei au fost aduși pentru a trata soldații răniți într-un astfel de spital de campanie din Svitlodarsk, regiunea Donețk, susține Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.

09:22Armata ucraineană susține că a ucis 700 de soldați ruși în ultimel 24 de ore, numărul total al militarilor trimiși de Putin care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă ajungând la 131.290.

08:55Forțele rusești au lovit centrul orașului Harkov, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, duminică dimineață, scrie The Kyiv Independent.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • China furnizează tehnologie de care armata Moscovei are nevoie pentru a continua războiul Kremlinului în Ucraina, în ciuda sancțiunilor internaționale și a controalelor la export, potrivit unei analize Wall Street Journal a datelor vamale rusești.
  • Ministerul britanic al Apărării a publicat imagini cu echipajele ucrainene care se antrenează pe tancurile Challenger 2 din Marea Britanie, scriind că ucrainenii învață rapid să folosească vehiculele de luptă
  • Președintele rus Vladimir Putin a cerut Ministerului Apărării să pregătească un plan pentru o ofensivă pe scară largă în Ucraina, inclusiv o nouă încercare de a cuceri Kievul, a relatat iStories, citând o sursă din armată, scrie The Moscow Times.
  • România a făcut demersuri pentru a se introduce în declarația comună UE-Ucraina, semnată vineri la Kiev, un paragraf referitor la minoritățile naționale, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.
  • Germania a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării într-un interviu publicat sâmbătă
  • Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a autorizat țara să înceapă să folosească banii ruși confiscați pentru a ajuta Ucraina, potrivit presei americane. Banii ar proveni din bunuri confiscate de la oligarhul rus Konstantin Malofeiev, a adăugat el.
  • Portugalia va trimite Ucrainei tancuri Leopard, dar mai întâi trebuie să le repare. Când speră portughezii să le livreze
  • Trupurile neînsuflețite a doi voluntari britanici care au fost uciși în Ucraina au fost returnate de Rusia în cadrul schimbului de prizonieri de sâmbătă, când peste 100 de soldați s-au întors în Ucraina.

----------------

Evenimentele privind Războiul din ziua 346 au fost LIVE aici pe HotNews.ro