Moscova și Teheranul vor construi o fabrică în Rusia care ar putea furniza peste 6.000 de drone proiectate de Iran pentru războiul din Ucraina, au declarat oficiali dintr-o țară aliată cu SUA, scrie Wall Street Journal, potrivit The Guardian.

Imaginea unei drone Shahed 136 folosita de rusi pentru a ataca tinte din UcrainaFoto: Aleksandr Gusev / Zuma Press / Profimedia

Washington Post a scris despre acest plan în noiembrie, subliniind că oficialii ruşi şi iranieni au finalizat acordul în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul acestei lunii respective.

Cele două ţări s-ar fi mișcat rapid pentru a transfera schiţele şi componentele-cheie care ar permite începerea producţiei în câteva luni, au declarat pentru cotidianul american trei oficiali care au avut acces la informaţii.

Acum WSJ spune că cele două guverne înaintează cu planurile și că o delegație iraniană a mers în Rusia în ianuarie pentru a vizita locul în care se va ridica fabrica.

Au existat controverse cu privire la furnizarea de drone iraniene Rusiei, care au ucis civili și au distrus infrastructură critică și case de la începutul războiului.

Iranul a spus că a furnizat drone, dar acestea au fost trimise înainte de izbucnirea războiului.

Cu toate acestea, dovezile din Ucraina sugerează că din ce în ce mai multe au fost furnizate pe măsură ce conflictul a continuat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat în noiembrie 2022 că Iranul vrea să trimită nu numai drone, ci și rachete balistice pentru a fi folosite în Ucraina.

„Vedem că Iranul oferă drone și ia în considerare livrările de rachete balistice către Rusia”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă la Istanbul. "Acest lucru este inacceptabil. Nicio țară nu ar trebui să ofere sprijin Moscovei în acest război ilegal."

O analiză aInstitutului pentru Studiul Războiului de pe 2 noiembrie transmite că Iranul vrea să trimită mai multe drone și noi sisteme de rachete balistice Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva companiei iraniene care produce dronele Shahed și entităților care le furnizează forțelor armate ruse.

Zece iranieni care antrenau soldați ruși ar fi fost uciși în lovituri ucrainene în războiul dintre Rusia și Ucraina în octombrie-noiembrie, declara un oficial ucrainean pentru agenția de știri KAN, citată de Jerusalem Post.