Iranul are în vedere să furnizeze Rusiei rachete balistice pentru războiul său din Ucraina, pe lângă dronele pe care le-a livrat deja Teheranul, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

racheta Fateh-110 Foto: VAHID REZA ALAEI / AFP / Profimedia

„Vedem că Iranul oferă drone și ia în considerare livrările de rachete balistice către Rusia”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă la Istanbul. "Acest lucru este inacceptabil. Nicio țară nu ar trebui să ofere sprijin Moscovei în acest război ilegal."

Reamintim că oficialilor americani de securitate americani și aliați au spus sub protecția anonimatului pentru Washington Post că Teheranul ar fi fost de acord să trimită în secret nu numai drone de atac, ci și ceea ce unii oficiali au descris ca fiind primele rachete sol-sol de fabricație iraniană destinate utilizării împotriva orașelor ucrainene și a trupelor.

Astfel, într-un semn aparent al rolului extins al Iranului ca furnizor militar al Moscovei, Teheranul a trimis oficiali în Rusia pentru a finaliza termenii pentru transporturi suplimentare de arme, inclusiv două tipuri de rachete iraniene sol-sol, potrivit oficialilor unei firme dintr-o țară aliată SUA care monitorizează îndeaproape activitatea Iranului privind armamentul.

De altfel, o analiză aInstitutului pentru Studiul Războiului de pe 2 noiembrie transmite că Iranul vrea să trimită mai multe drone și noi sisteme de rachete balistice Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

Rusia a negociat probabil trimiterea suplimentară de sisteme de arme iraniene din cauza epuizării stocului său de rachete de croazieră și de drone pe parcursul războiului din Ucraina, în special în timpul campaniei rusești împotriva infrastructurii critice ucrainene, notează ISW.

Cu toate acestea, oficialii iranieni neagă rapoartele care susțin că țara trimite arme, inclusiv drone militare, Rusiei pentru războiul din Ucraina, calificându-le drept „neadevărate.

Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva companiei iraniene care produce dronele Shahed și entităților care le furnizează forțelor armate ruse.

Zece iranieni care antrenau soldați ruși au fost uciși în lovituri ucrainene în războiul dintre Rusia și Ucraina în ultima săptămână, declara un oficial ucrainean pentru agenția de știri KAN, citată de Jerusalem Post.