Igor Ghirkin, fost ministru al apărării al autoproclamatei republici populare Donețk, care a încercat fără succes să se întoarcă pe frontul din Ucraina, a rămas fără loc de muncă și fără o sursă de venit, relatează The Moscow Times.

Fostul comandant al separatiștilor din Donbas Igor GhirkinFoto: Dmitry Lovetsky / Associated Press / Profimedia Images

„Nu are nimeni de lucru pentru mine? Sunt deja de o jumătate de an fără serviciu", a mărturisit Ghirkin la o întâlnire.

Ghirkin susține că a fost de mai multe ori la tot felul de autorități pentru a cere să lupte în Ucraina, dar a fost refuzat peste tot. "Același Vagner - acolo se plătește măcar ceva... Nu că acesta ar fi cel mai important indicator pentru mine - desigur, este ultimul indicator - dar totuși", s-a plâns fostul comandant separatist.

Nu a semnat cu grupul Wagner

La începutul lunii decembrie, Ghirkin și-a anunțat întoarcerea la Moscova după o a doua încercare nereușită de a se oferi voluntar pe frontul ucrainean.

În Donețk, a petrecut zece zile „încercând să îndeplinească atribuțiile de șef de batalion" înainte de a afla că era în funcție și „nu figura în niciun fel" oficial.

După aceea, Ghirkin a încercat să negocieze cu grupul de mercenari Wagner, dar după o polemică cu fondatorul acestuia, Evgheni Prigojin, a refuzat să semneze un contract.

Evgeni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, l-a invitat pe fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin (supranumit Strelkov) să se alăture trupelor sale în Ucraina, pentru a-și dovedi experiența de luptă, relatează Ukrainska Pravda.

Acum se vede politician

După ce s-a întors de pe front, Ghirkin a anunțat că nu se va mai „da cu capul de pereți" pentru a intra în rândul trupelor care luptă în Ucraina și va începe „să se caute o slujbă în domeniul politic".

În 2017, fostul comandant al separitiștilor din Donbas a spus că trăiește "din salariul și pensia militară".

„Am plecat din Donbas pentru că mi s-au impus niște condiții”, a precizat fostul șef al Ministerului Apărării din Donețk, plângându-se atunci că nu a primit niciun ban pentru „serviciul" său.

La sfârșitul lunii ianuarie, fostul agent FSB susținea că livrările de Leopard 2 și Abrams anunțate de Occident reprezintă doar începutul pentru ca Ucraina să formeze o brigadă sau chiar o „armată de tancuri” în următoarele luni, care va pune probleme serioase trupelor invadatoare deoarece mașinile de luptă rusești sunt inferioare celor care vor ajunge în posesia Kievului.

Urmărește ultimele evoluții din a 347-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.