China furnizează tehnologie de care armata Moscovei are nevoie pentru a continua războiul Kremlinului în Ucraina, în ciuda sancțiunilor internaționale și a controalelor la export, potrivit unei analize Wall Street Journal a datelor vamale rusești.

Avion rusesc distrus de ucraineni in HarkivFoto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Evidențele vamale arată că companiile de apărare deținute de statul chinez expediază echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj radar și piese pentru avioane de luptă către companiile de apărare deținute de guvernul rus și care au fost sancționate.

Echipamentele cu dublă utilizare care pot fi folosite în scopuri civile și militare par să provină în principal din China, conform analizei a peste 84.000 de transporturi, notează Kyiv Independent, citând WSJ.

Rusia poate importa în continuare cipuri, camere cu infraroșu și echipamente radar foarte necesare din China și din alte țări care nu s-au alăturat eforturilor conduse de SUA de a bloca accesul Moscovei la piețele globale prin Turcia și Emiratele Arabe Unite, acuzate de oficialii occidentali de ocolirea sancțiunilor.

Într-o declarație pentru CNN, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „alinierea Chinei cu Rusia, în timp ce Moscova își continuă invazia brutală și ilegală a Ucrainei”, relatează Kyiv Independent.

Declarația a venit după ce liderii rusi și chinezi Vladimir Putin și Xi Jinping au susținut un apel telefonic pe 30 decembrie.

„Beijing-ul pretinde a fi neutru, dar comportamentul său arată clar că încă investește în legături strânse cu Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru CNN, adăugând că „cei care sunt de partea Moscovei în acest război nedrept se vor găsi inevitabil pe partea greșită a istoriei. ”

Purtătorul de cuvânt a spus că SUA și UE au avertizat China cu privire la consecințele acordării Rusiei de asistență militară pentru războiul său împotriva Ucrainei sau asistență sistematică pentru evaziunea sancțiunilor.

Pe 30 decembrie, Xi i-a spus lui Putin că China este pregătită să „crească cooperarea politică” cu Rusia „pentru a fi parteneri globali”.

Rusia continuă să cumpere componente occidentale pentru dronele Orlan prin companii din China

O investigație realizată de Reuters și iStories, o instituție de presă rusă, în colaborare cu Royal United Services Institute, un think tank de apărare din Londra, a descoperit o pistă logistică care se întinde pe tot globul și se termină la linia de producție Orlan, Centrul de tehnologie specială din Sankt Petersburg, Rusia.

Printre cei mai importanți furnizori ai programului de drone al Rusiei s-a numărat un exportator din Hong Kong, Asia Pacific Links Ltd, care, conform înregistrărilor vamale și financiare ruse, a furnizat componente în valoare de milioane de dolari, deși niciodată direct. Multe dintre piese sunt microcipuri de la producători americani.

Exporturile companiei Asia Pacific către Rusia au fost livrate în principal unui importator din Sankt Petersburg, cu legături strânse cu Centrul de Tehnologie Specială, arată acele înregistrări vamale. Compania de import, SMT iLogic, are aceeași adresă cu producătorul de drone și are numeroase alte conexiuni.

Proprietarul Asia Pacific, Anton Trofimov, este un rus expatriat care a absolvit o universitate chineză și are alte interese de afaceri în China, precum și o companie în Toronto, Canada, potrivit profilului său LinkedIn și altor documente corporative.

China susține că războiul din Ucraina a fost declanșat de SUA

Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război.

„SUA sunt cele care au declanşat criza din Ucraina şi sunt cel mai mare factor care o alimentează şi au continuat să vândă arme grele şi de asalt Ucrainei, ceea ce nu a făcut decât să prelungească şi să intensifice conflictul”, a declarat luni presei Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Comentariile ei au venit drept răspuns la o întrebare privind acuzaţiile din SUA că unele companii chineze au oferit sprijin părţii ruse.

Ea a denunţat aceste afirmaţii drept „suspiciuni nejustificate” şi „şantaj lipsit de temei”.

Republica Populară Chineză, un aliat al Moscovei, nu a condamnat războiul din Ucraina pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declanșat în data de 24 februarie a anului trecut.

Relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat și mai mult în acest sfârșit de săptămână, după ce un presupus balon de supraveghere chinezesc pe cerul Statelor Unite a stârnit îngrijorări legate de securitatea națională.

Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea dirijabil chinez a fost depistat, de această dată deasupra Americii Latine.

Beijingul a declarat sâmbătă că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru „defăimarea” Chinei, precizând că este folosit pentru cercetare meteorologică iar traiectoria lui a fost deviată.