Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea balon de spionaj chinez a fost depistat, de această dată deasupra Americii Latine, un nou episod al unui caz care a răcit relaţiile dintre Washington şi Beijing, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken amânându-şi în ultima clipă o vizită în China, transmite AFP. Beijingul a declarat sâmbătă că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru „defăimarea” Chinei.

Balon de spionaj chinezFoto: Chase DOAK / AFP / Profimedia

„Suntem la curent cu informaţii despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a preciza locaţia exactă a acestuia.

Cu o zi înainte, Statele Unite anunţaseră prezenţa unui prim balon de spionaj chinez în spaţiul lor aerian.

Deşi autorităţile chineze au fost nevoite să-şi exprime „regretele” pentru această intruziune „involuntară”, Washingtonul a considerat „inacceptabilă” explicaţia şi a decis vineri in extremis să anuleze călătoria secretarului de stat american, programată să aibă loc duminică şi luni. Vizita lui Antony Blinken în China ar fi fost prima a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Pentagonul a asigurat joi că nu are îndoieli cu privire la originea chineză a balonului şi la utilizarea sa în scopuri de spionaj.

„Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului, au asigurat autorităţile chineze.

„Defăimare”

Beijingul a declarat sâmbătă că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru „defăimarea” Chinei, informează France Presse.

„Unii politicieni şi mass-media americane folosesc incidentul ca un pretext pentru a ataca şi defăima China”, a declarat sâmbătă Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

„China respectă întotdeauna cu stricteţe dreptul internaţional (...) şi nu a încălcat niciodată teritoriul şi spaţiul aerian al unei ţări suverane”, adaugă ministerul referitor la zborul deasupra Statelor Unite al unui balon de observaţie chinez.

Beijingul se face că nu cunoaște detalii despre vizita lui Antony Blinken pe care a amânat-o în urma incidentului.

„În realitate, nici China, nici Statele Unite nu au anunţat (oficial) o vizită”, a comentat sâmbătă Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

„Publicarea informaţiilor (legate de această vizită) este doar decizia Statelor Unite”, a adăugat ministerul. (Agerpres)