Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și-a amânat o vizită planificată la Beijing după ce un balon spion chinezesc suspectat de spionaj a fost detectat în spațiul aerian al SUA, în ciuda faptului că autoritățile chineze și-au exprimat „regretul” pentru ceea ce au declarat că a fost o intruziune „involuntară”, potrivit AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

„Există un balon de supraveghere chinezesc care zboară în prezent deasupra Statelor Unite la mare altitudine, ceea ce reprezintă o încălcare clară și inacceptabilă a suveranității americane”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat sub rezerva anonimatului.

Vizita lui Antony Blinken la Beijing, prevăzută pentru duminică și luni, este deci „amânată” și va fi reprogramată atunci când „condițiile vor fi îndeplinite”, a adăugat el, declarându-se totodată „încrezător” în capacitatea Statelor Unite de a menține dialogul cu Beijingul.

Pentagonul anunțase cu o zi înainte că a detectat un aerostat de mari dimensiuni deasupra Statelor Unite și nu avea nicio îndoială că acesta provenea din China și că era folosit în scopuri de spionaj.

Beijingul, care a cerut inițial ca acest caz să nu fie „exagerat”, a recunoscut vineri că este vorba într-adevăr de un balon chinez.

Dar „este vorba de un dirijabil civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe într-un comunicat.

El a adăugat că balonul „a deviat de la traiectoria sa” din cauza vântului și a exprimat „regretul” țării sale pentru această încălcare „involuntară” a spațiului aerian american.