Pentagonul monitorizează un balon chinezesc folosit pentru spionaj și care zboară deasupra teritoriului american, a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de AFP.

SpionajFoto: Stuart Clarke / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

La cererea președintelui Joe Biden, Pentagonul a luat în considerare posibilitatea de a-l doborî, dar a decis să nu o facă din cauza riscului potențial pentru oamenii de la sol, a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului.

Aceasta este o metodă de colectare a informaţiilor ce duce cu gândul la filmele de spionaj şi aduce în atenţie nivelul până la care sunt dispuse să se se spioneze China şi SUA, pe fondul tensiunilor crescute din relaţia lor bilaterală, scrie Agerpres.

„În mod clar, intenţia acestui balon este de supraveghere”, a declarat un oficial înalt al apărării din SUA, vorbind sub protecţia anonimatului.

Oficialul a spus că Washingtonul a urmărit balonul de când a intrat în spaţiul aerian al SUA în urmă cu câteva zile, inclusiv prin observarea lui cu avioane militare cu echipaj.

Înalţi lideri militari americani au luat în calcul doborârea balonului spion deasupra statului Montana, dar în cele din urmă au recomandat să nu se facă acest lucru din cauza riscului potenţial de siguranţă pe care l-ar putea reprezenta resturile pentru cei de la sol.