China a făcut cea mai mare restructurare a armatei sale din ultimul deceniu, iar în centrul tuturor modificărilor a fost pusă tehnologia de ultimă generație. Rolul acestor schimbări este de a pregăti armata chineză de războiul modern, descris în documente oficiale chineze drept „război inteligent”, care poate avea loc în contextul tensiunilor privind soarta Taiwanului, menționează CNN într-o amplă analiză a modificărilor decise la Beijing.

Xi Jinping și armata chinezăFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

Într-o mișcare surpriză săptămâna trecută, președintele chinez Xi Jinping a desființat Forța de Sprijin Strategic (SSF), o ramură militară pe care a creat-o în 2015 pentru a integra capacitățile de război spațial, cibernetic, electronic și psihologic ale Armatei Populare de Eliberare (PLA), ca parte a unei restructurări radicale a forțelor armate

În locul ei, Xi a înființat Forța de Sprijin Informațional, despre care a spus că este „un nou braț strategic al PLA și o bază esențială a dezvoltării și aplicării coordonate a sistemului informațional al rețelei”.

Cum acționează noua divizie a armatei chineze

Noua forță va juca un rol important în a ajuta armata chineză „să lupte și să câștige în războiul modern”, a spus Xi la o ceremonie care a avut loc vinerea trecută.

La o conferință de presă din aceeași zi, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a precizat că SSF este împărțită în trei unități - Forța de Sprijin Informațional, Forța Aerospațială și Forța Ciberspațială - care vor răspunde direct Comisiei Militare Centrale, corpul aflat în vârful lanțului de comandă militar condus de Xi.

Sub noua structură, PLA e formată acum din patru servicii – armata, marina, forța aeriană și forța de rachete – plus patru divizii: cele trei unități desprinse din SSF și Forța de sprijin logistic comun, potrivit purtătorului de cuvânt Wu Qian.

Experții din armata chineză spun că reorganizarea sporește controlul direct al lui Xi asupra capacităților strategice ale PLA și subliniază ambițiile Chinei de a stăpâni mai bine AI și alte tehnologii noi pentru a se pregăti pentru ceea ce numesc a fi „războiul inteligent” al viitorului.

Restructurarea urmează unei epurări majore desfășurată anul trecut în urma unor fapte de corupție. Victime au căzut mai mulți generali puternici, iar epurarea a zguduit forța de rachete, o ramură de elită care supraveghează arsenalul de rachete nucleare și balistice din China, arsenal aflat în creștere rapidă.

Analiști care monitorizează de de multă vreme acțiunile PLA spun că cea mai recentă reorganizare este puțin probabil rezultatul epurărilor recente pe motive de corupție, ci mai degrabă o reflectare că SSF nu a fost un format organizațional ideal pentru armata chineză.

„Cred că noua structură îi conferă lui Xi șansa de a observa mai atent ceea ce se întâmplă în forțele aerospațiale. spațiul cibernetic și managementul rețelelor. Aceste funcții vor fi acum supravegheate la nivelul său și nu prin Forța de Sprijin Strategic, care a servit ca intermediar, a explicat Joel Wuthnow, cercetător senior la Universitatea Națională de Apărare, finanțată de Pentagon.

Incidentul „jenant” cu balonul de supraveghere

Imposibilitatea lui Xi de a monitoriza ce face armate prezintă riscuri mari, mai ales în perioadele de tensiune crescută și neîncredere profundă între Beijing și Washington.

Anul trecut, SUA a doborât un balon de supraveghere chinez care a traversat teritoriul american. Incidentul a provocat tensiuni puternice între cele două mari puteri.

Deși oficialii serviciilor de informații americane au spus că balonul făcea parte dintr-un program extins de supraveghere condus de armata chineză, este posibil ca Xi să nu fi fost conștient de misiune. Președintele american Joe Biden a declarat în iunie anul trecut că liderul chinez nu știa despre balon și a fost „foarte jenat” când a fost doborât.

James Char, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, a declarat că implementarea unei recunoașteri strategice în timpul incidentului cu balonul spion ar fi fost de competența Departamentului de Sisteme Aerospațiale al SSF. Nu este clar însă dacă incidentul cu balonul a contribuit la decizia lui Xi de a desființa SSF, dar este un scenariu discutat de analiști.

Wuthnow, de la Universitatea Națională de Apărare, a declarat că forța de sprijin pentru informații nou creată se va ocupa probabil de comunicații și apărarea rețelei pentru PLA.

„Îndreptarea acestor probleme este de o importanță enormă pentru PLA în orice posibil conflict viitor. Chinezii au acordat o atenție deosebită acestor funcții și probabil au tras lecții pentru propria lor organizare din războiul din Ucraina”, a spus el. „Deci are sens ca președintele [Comisiei Militare Centrale] să dorească să joace un rol mai direct în acest domeniu”.

„Război inteligent”

Cea mai recentă schimbare este probabil rezultatul unei revizuiri în curs a modului în care armata poate îndeplini mai bine obiectivele strategice ale Partidului Comunist Chinez aflat la guvernare, spune Char.

„Presupun că reorganizarea reflectă mai bine importanța pe care PLA a acordat-o accelerării dezvoltării războiului inteligent” adusă de o nouă rundă de progres tehnologic și industrial, a spus el.

Conceptul de „război inteligent” a atras atenția într-un document oficial, denumit „cartea albă”, din 2019 care descrie conceput de apărate al Chinei. El a evidențiat aplicarea militară a tehnologiilor de ultimă oră, cum ar fi AI, informații cuantice, date mari și cloud computing.

„Peisajul competiției militare internaționale trece prin schimbări istorice. Tehnologiile militare noi și de înaltă tehnologie, cu tehnologia informației ca nucleu, avansează pe zi ce trece și există o tendință predominantă de a dezvolta arme și echipamente de precizie, inteligente, furtive sau fără pilot”, se arată în carte.

„Războiul își accelerează evoluția în formă către un război informațional, iar războiul inteligent este la orizont”, se mai menționează în carte.

Crearea Forței de Sprijin Informațional ca o nouă ramură direct în subordinea Comisiei Militare Centrale subliniază, de asemenea, importanța dominației informaționale în războiul modern.

„Războaiele moderne sunt competiții între sisteme”

Un comentariu din PLA Daily, ziarul oficial al armatei chineze, descrie tehnologia informației de rețea drept „cea mai mare variabilă” în îmbunătățirea capacității de luptă.

„Războaiele moderne sunt competiții între sisteme și structuri, în care controlul asupra informațiilor echivalează cu controlul asupra inițiativei în război”, precizează ziarul.

Accentul pus pe dominația informațională și „războiul inteligent” are, de asemenea, implicații semnificative pentru orice potențial conflict viitor în strâmtoarea Taiwan.

În cazul unui conflict din Taiwan, Forța de Sprijin Informațional „va prelua probabil sprijinirea încercărilor PLA de a domina spațiul informațional înainte ca adversarii Beijingului să poată face acest lucru”, conchide Char.

Partidul Comunist Chinez vede Taiwanul ca parte a teritoriului său, în ciuda faptului că nu l-a controlat niciodată și a promis că va prelua controlul insulei – cu forța, dacă este necesar.