Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război, relatează agenția DPA citată de Agerpres.

Xi Jinping și Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

„SUA sunt cele care au declanşat criza din Ucraina şi sunt cel mai mare factor care o alimentează şi au continuat să vândă arme grele şi de asalt Ucrainei, ceea ce nu a făcut decât să prelungească şi să intensifice conflictul”, a declarat luni presei Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Comentariile ei au venit drept răspuns la o întrebare privind acuzaţiile din SUA că unele companii chineze au oferit sprijin părţii ruse.

Ea a denunţat aceste afirmaţii drept „suspiciuni nejustificate” şi „şantaj lipsit de temei”.

Mao Ning a adăugat că China „nu va asista pasivă la modul în care SUA fac rău drepturilor legitime şi intereselor companiilor chineze”.

China lansează acuzațiile la adresa Washingtonului înaintea unei vizite a secretarului de stat american la Beijing

Republica Populară Chineză, un aliat al Moscovei, nu a condamnat războiul din Ucraina pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declanșat în data de 24 februarie a anului trecut.

Această amplificare a tensiunilor diplomatice între China şi SUA intervine cu doar câteva zile înainte de vizita secretarului de stat Antony Blinken, care este aşteptat la Beijing duminică.

Vizita lui Blinken este prima în China a unui secretar de stat american din 2018.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a emis un avertisment pentru SUA din cauza sprijinul său pentru Taiwan, pe care China îl percepe ca pe una dintre provinciile sale.

SUA au furnizat multă vreme arme Taiwanului şi îi oferă insulei care se autoguvernează sprijin militar extins. Mao Ning a spus că SUA nu ar trebui să depăşească „nicio linie roşie” în ceea ce priveşte sprijinul lor pentru Taiwan.