Un tribunal din Rusia l-a condamnat, vineri, pe omul de afaceri Oleg Kan, supranumit „Regele crabilor”, la 17 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de comandarea asasinării unui rival în afaceri în 2010, a anunțat biroul Procuraturii Generale pentru Districtul Federal din Orientul Îndepărtat, potrivit Kommersant, citat de The Moscow Times și RFE/RL. Verdicul a fost dat în lipsă.

Crab Kamchatka din RusiaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Oleg Kan, cunoscut în Rusia sub numele de „Regele Crabilor", este un om de afaceri influent care a acumulat o avere semnificativă din exportul de fructe de mare.

Kan opera mai multe întreprinderi mari de pescuit, inclusiv un grup de companii de crabi, pe insula rusă Sahalin din Oceanul Pacific, la nord de Japonia, potrivit ziarului Kommersant.

Afacerea lui Kan era specializată în capturarea și exportul crabului Kamchatka din Rusia sau crabul regal roșu, o afacere de milioane de dolari.

Instanța a constatat că, în 2010, Kan a angajat un asasin plătit pentru a-l elimina pe omul de afaceri Valery Pkhidenko.

Aceasta a fost împușcat mortal la un restaurant din Vladivostok, unde a fost ademenit sub pretextul unor negocieri de afaceri de un bărbat angajat de Kan.

Kan a fost împușcat în 2005

Kan, care a fost împușcat în 2005, îl suspecta pe Pkhidenko, că se află în spatele tentativei de asasinat.

Pe numele omului de afaceri a fost deschis și un dosar penal de contrabandă, care a fost ulterior contopit cu cel pentru comandarea asasinatului.

El a fugit din Rusia în 2018, după deschiderea a două dosare penale pe numele său. Avocații lui Kan au susținut ulterior că clientul lor a murit de cancer în Marea Britanie în 2023.

Oficialii ruși presupun că Kan este în viață, afirmând că decesul său nu a fost înregistrat la autoritățile ruse.

În martie 2024, instanța a dispus ca omul de afaceri să plătească 358 de miliarde de ruble către bugetul de stat ca despăgubire pentru daunele aduse bioresurselor acvatice.

Procuratura Generală a Rusiei a acuzat compania ui Kan că a subevaluat valoarea crabilor la exporturile din 2014-2015.