La aproape un an de când Vladimir Putin a lansat invazia, ucrainenii vor lupta „atât timp cât vom putea" pentru a păstra „fortăreața" Bahmut, a promis președintele Volodimir Zelenski în timp ce a primit liderii Uniunii Europene pentru a discuta despre noi sancțiuni împotriva Rusiei și despre perspectivele Kievului de a adera la UE. Un pachet de ajutor militar american de 2,2 miliarde de dolari pentru Ucraina include o nouă rachetă, Ground Launched Small Diameter Bomb, care ar dubla raza de atac a țării, a declarat Pentagonul.

Fum deasupra orasului Bahmut, in timp ce rusii si ucrainenii se lupta pentru controlul acestuiaFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Sinteza zilei:

  • China furnizează tehnologie de care armata Moscovei are nevoie pentru a continua războiul Kremlinului în Ucraina, în ciuda sancțiunilor internaționale și a controalelor la export, potrivit unei analize Wall Street Journal a datelor vamale rusești.
  • Ministerul britanic al Apărării a publicat imagini cu echipajele ucrainene care se antrenează pe tancurile Challenger 2 din Marea Britanie, scriind că ucrainenii învață rapid să folosească vehiculele de luptă
  • Președintele rus Vladimir Putin a cerut Ministerului Apărării să pregătească un plan pentru o ofensivă pe scară largă în Ucraina, inclusiv o nouă încercare de a cuceri Kievul, a relatat iStories, citând o sursă din armată, scrie The Moscow Times.
  • România a făcut demersuri pentru a se introduce în declarația comună UE-Ucraina, semnată vineri la Kiev, un paragraf referitor la minoritățile naționale, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.
  • Germania a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării într-un interviu publicat sâmbătă
  • Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a autorizat țara să înceapă să folosească banii ruși confiscați pentru a ajuta Ucraina, potrivit presei americane. Banii ar proveni din bunuri confiscate de la oligarhul rus Konstantin Malofeiev, a adăugat el.
  • Portugalia va trimite Ucrainei tancuri Leopard, dar mai întâi trebuie să le repare. Când speră portughezii să le livreze
  • Trupurile neînsuflețite a doi voluntari britanici care au fost uciși în Ucraina au fost returnate de Rusia în cadrul schimbului de prizonieri de sâmbătă, când peste 100 de soldați s-au întors în Ucraina.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 346:

21:42Clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde erau adăpostiți între 1.000 și 1.200 de ucraineni și care a fost bombardată de ruși, în martie 2022, este aproape pusă la pământ de autoritățile impuse de ruși acolo. „Pot distruge locul crimei, dar criminalii de război nu pot scăpa de pedeapsă”, spune Ministerul ucrainean al Apărării, publicând un video cu demolarea în curs.

20:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că situația de pe linia frontului în estul țării devine din ce în ce mai grea, iar Rusia aruncă tot mai multe trupe în luptă, relatează Reuters.

China ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei

19:56O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum un tanc rusesc a reușit să supraviețuiască aproape miraculos unei lovituri încasate de la mică distanță de la un militar ucrainean care a stat la pândă.

19:38Ministerul britanic al Apărării a publicat imagini cu echipajele ucrainene care se antrenează pe tancurile Challenger 2 din Marea Britanie, scriind că ucrainenii învață rapid să folosească vehiculele de luptă

18:35 O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni a surprins cum soldații ruși încep să fugă cu tancul, deși acesta a fost lovit de o rachetă ucraineană și a luat foc.

17:39China furnizează tehnologie de care armata Moscovei are nevoie pentru a continua războiul Kremlinului în Ucraina, în ciuda sancțiunilor internaționale și a controalelor la export, potrivit unei analize Wall Street Journal a datelor vamale rusești.

Replica acidă a lui Podoliak pentru Dmitri Medvedev

16:59Premierul britanic Rishi Sunak i-a transmis sâmbătă președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski că se concentrează ca echipamentele militare furnizate să ajungă cât mai repede pe front, relatează Reuters.

„Prim-ministrul a spus că este concentrat să se asigure că echipamentele militare defensive ale Regatului Unit au ajuns în prima linie cât mai repede posibil”, a declarat biroul lui Sunak într-un comunicat.

„Amândoi lideri au convenit că este vital ca partenerii internaționali să-și accelereze asistența acordată Ucrainei pentru a profita de oportunitatea de a împinge forțele ruse înapoi”, se mai arată în declarația britanică.

16:42Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a răspuns noilor amenințări din partea vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, amintindu-i că Ucraina poate elibera Crimeea ocupată folosindu-se de orice instrumente.

16:21 Influența șefului lui Wagner, Evgeni Prigojin, s-ar fi diminuat, acesta ar fi și motivul pentru care ar fi achiziționat arme din Coreea de Nord, relatează cercetătorul independent Chris Owen, citând canalul rus de Telegram VChK-OGPU.

15:38Președintele rus Vladimir Putin a cerut Ministerului Apărării să pregătească un plan pentru o ofensivă pe scară largă în Ucraina, inclusiv o nouă încercare de a cuceri Kievul, a relatat iStories, citând o sursă din armată, scrie The Moscow Times.

Autoritățile de la Kiev se angajează să se consulte cu reprezentanții minorităților naționale în privința demersurilor legislative privind minoritățile

15:20România a făcut demersuri pentru a se introduce în declarația comună UE-Ucraina, semnată vineri la Kiev, un paragraf referitor la minoritățile naționale, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

14:48 Portugalia va trimite Ucrainei tancuri Leopard, dar mai întâi trebuie să le repare. Când speră portughezii să le livreze

14:45Un accident grav la o substație de înaltă tensiune din regiunea Ucrainei Odesa a provocat întreruperi de urgență în capitala regională, a declarat sâmbătă premierul ucrainean Denis Șmihal, relatează Reuters.

„Situația este dificilă, amploarea accidentului este semnificativă, este imposibil să restabilim rapid alimentarea cu energie, în special a infrastructurii critice”, a scris ȘmIhal pe Telegram.

Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri

14:39Trupurile neînsuflețite a doi voluntari britanici care au fost uciși în Ucraina au fost returnate de Rusia în cadrul schimbului de prizonieri de sâmbătă, potrivit The Guardian.

Christopher Parry, în vârstă de 28 de ani, și Andrew Bagshaw, în vârstă de 48 de ani, au dispărut pe 6 ianuarie în apropiere de Soledar, în timp ce încercau să evacueze civili.

13:53Șeful biroului prezidențial, Andrii Yermak, a declarat că Ucraina a primit 116 soldați în cadrul unui schimb de prizonieri de război.

13:20„Toată Ucraina va arde”. Un aliat al lui Putin amenință din nou cu armele nucleare după ce SUA au anunțat că va trimite Kievului rachete cu rază mai lungă

12:20Germania a adunat dovezi privind crimele de război din Ucraina, a declarat procurorul general al țării într-un interviu publicat sâmbătă în Welt am Sonntag, adăugând că este nevoie de un proces judiciar la nivel internațional, informează Reuters.

11:40Peste 130.000 de soldați ruși au fost uciși în luptă de la începutul invaziei, susține Ucraina.

720 au fost uciși doar vineri, ceea ce duce totalul la 130.590, potrivit datelor publicate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Politicieni din UE au primit mită pentru a promova agenda Kremlinului

10:40Timp de cel puțin trei ani de zile, o organizație secretă condusă din interiorul parlamentului rus a reușit să intervină cu succes în politicile europene privind Moscova, printr-o campanie de susținere a anexării peninsulei Crimeea în rândul parlamentarilor din țări membre UE, arată o investigație comună realizată de jurnaliștii de la IStories, Eesti Ekspress, OCCRP, IRPI din Italia și Profil din Austria. Mai multe e-mailuri care au ajuns în mâinile hackerilor arată imaginea de ansamblu a operațiunii prin care politicieni din blocul comunitar au contribuit la promovarea agendei Moscovei. Și România este menționată în activitățile de lobby făcute de un grup condus de un expert în PR care are legături cu Kremlinul, numârându-se printre țările care au fost luate în vizor pentru „cooperarea cu politicieni”.

10:30Un concert caritabil pentru diaspora ucraineană din Braşov, la care vor participa şi membri ai Operei din Odessa, este programat pentru sâmbătă după-amiază, la ora 19.30, la Biserica romano-catolică Sf. Petru şi Pavel din Brașov, transmite Agerpres.

09:07Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a luat cu el „valiza nucleară” joi, la Volgograd, în sud-vestul ţării, unde a participat la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria armatei sovietice asupra forţelor naziste în bătălia de la Stalingrad, relatează publicaţia britanică The Mirror şi agenţia ucraineană de presă Unian.

08:49Aproape 30.000 de soldați ruși în Mariupol și în împrejurimi, susține un oficial ucrainean, transmite The Kyiv Independent. Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat sâmbătă că, în ultima săptămână, numărul soldaților ruși din jurul orașului a crescut cu 10.000-15.000.

08:33Universitățile ruse vor preda obiectivele așa-numitei „operațiuni militare speciale” rusești în Ucraina începând cu 1 septembrie, a informat vineri presa de stat rusă TASS, citând Ministerul Rusiei de Știință și Învățământ Superior, relatează CNN.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • O nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei în războiul său cu Rusia a fost inclusă într-un nou pachet de ajutor militar de peste 2,175 miliarde de dolari care va fi trimis de Statele Unite, a declarat vineri un oficial american, relatează Reuters.
  • Protestele anti-război din Rusia au luat forma comemorării victimelor ucrainene, în timp ce rușii au început să depună flori la statuile unor scriitori ucraineni din zeci de orașe rusești, relatează The Moscow Times.
  • Țările UE au convenit vineri asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a stabili plafoane de preț pentru produsele petroliere rafinate rusești, a anunțat președinția suedeză a Uniunii Europene.
  • Următorul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei va afecta comerțul și tehnologia care îi sprijină războiul împotriva Ucrainei, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.
  • Obiectivul președintelui rus Vladimir Putin este „de a captura Donbasul până în martie”, a spus un oficial al serviciului ucrainean de informații al Apărării, adăugând că se așteaptă ca luptele în estul Ucrainei să se intensifice în următoarele câteva luni, relatează CNN.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus vineri că tancurile furnizate de țările NATO vor fi folosite ca „un pumn de oțel” în contraofensiva împotriva forțelor ruse din Ucraina, relatează CNN.
  • Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat vineri că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți aparținând oligarhilor și politicienilor ucraineni din peninsulă, relatează CNN.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că este „posibil” să înceapă anul acesta discuții oficiale pentru aderarea țării sale la Uniunea Europeană, relatează AFP.
  • Franța și Italia vor livra în primăvară un sistem de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA pentru a ajuta Ucraina „să se apere împotriva atacurilor cu drone, rachete și avioane rusești”, a anunțat vineri ministerul francez al armatei, potrivit AFP.
  • Comercianții folosesc Turcia, Kazahstanul și Armenia pentru a se sustrage de la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei într-o tactică care încalcă respectarea de către aceste țări a embargoului blocului, a declarat vineri prim-ministrul Letoniei, Krisjanis Karins, relatează Reuters.

----------------

Evenimentele privind Războiul din ziua 345 au fost LIVE aici pe HotNews.ro