Universitățile ruse vor preda obiectivele așa-numitei „operațiuni militare speciale” rusești în Ucraina începând cu 1 septembrie, a informat vineri presa de stat rusă TASS, citând Ministerul Rusiei de Știință și Învățământ Superior, relatează CNN.

Război în Ucraina: Bahmut, un oraș distrusFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Moscova a evitat în mare parte să descrie conflictul drept o invazie sau un război, insistând că este o „operație militară specială”.

Potrivit TASS, noul curriculum pentru universități include originile „operațiunii militare speciale din Ucraina, sancțiunile, presiunile țărilor occidentale asupra Rusiei, încercările de a o izola de restul lumii” precum și „obiectivele unui operațiuni militare speciale. Unirea Rusiei cu Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, regiunea Zaporojie, regiunea Herson."

Documentul, postat pe site-ul Ministerului Rus al Științei și Învățământului Superior, subliniază subiecte precum „refuzul SUA, NATO și UE de a discuta despre amenințările la adresa securității naționale a Rusiei, provocări armate în Donbas, provocări armate și pregătiri ale Ucrainei pentru confiscarea forțată a republicilor Donbas, recunoașterea oficială a LPR și DPR de către Rusia”, a informat TASS.