O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum un tanc rusesc a reușit să supraviețuiască aproape miraculos unei lovituri încasate de la mică distanță de la un militar ucrainean care a stat la pândă.

Pozitia aproximativa din care a tras militarul ucraineanFoto: Captura video - Rob Lee

Un stop cadru la secunda 00:02 a înregistrării, înainte ca tancul rusesc să intre în cadru, arată cum acesta rusesc a tras cu tunul principal către o poziție aflată în fața sa. Chiar înainte de acest moment, la prima secundă a filmării poate fi văzut și soldatul ucrainean care se ascunde în tufișuri și se adăpostește rapid după ce vehiculul de luptă deschide focul și se apropie de poziția sa.

Militarul ucrainean poate fi observat apoi la secunda 00:38 cum se ridică și armează rapid ceea ce analistul militar Rob Lee a identificat a fi un lansator portabil antitanc RPG-7. Opt secunde mai târziu racheta lansată de armă lovește tancul rusesc însă ricoșează de pe turela acestuia spre norocul uriaș al echipajului rusesc.

După cum se poate vedea pe înregistrare, militarul ucrainean nu s-a aflat la mai mult de câțiva metri de tanc când a tras cu lansatorul. Rob Lee notează că tancul din filmare ar putea fi un T-72 model „AV” care a fost modernizat cu blindaj reactiv în partea sa frontală și pe turelă, chiar zona lovită de rachetă.

Tancul a fost lovit cu una dintre cele mai fiabile arme antitanc din istorie

Deși lansatorul RPG-7 a fost produs începând cu anul 1958 și a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1961, nefiind nicidecum un echipament nou, el este cea mai folosită armă împotriva blindajului din lume, peste 9 milioane de bucăți fiind fabricate în ultimele 6 decenii.

În prezent 40 de țări din lume încă au lansatoare de acest tip și alte 9 le produc în continuare, în pofida vechimii lor.

Deși numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare de-a lungul lunilor trecute de la declanșarea invaziei rusești au surprins cum tancuri și blindate ale Moscovei sunt distruse în mod spectaculos de forțele ucrainene, în unele cazuri filmările au arătat și cum acestea au rezistat în mod remarcabil loviturilor.

O astfel de înregistrare din luna septembrie a surprins cum un tanc T-72B a fost lovit chiar în timp ce încerca să curețe un câmp de mine cu un plug anti-mine, dar a supraviețuit exploziei, probabil tot datorită blindajului reactiv.

Una dintre cele mai remarcabile înregistrări de acest fel a apărut pe rețelele de socializare în octombrie, arătând cum soldații ucraineni reușesc să lovească un blindat rusesc tocmai când se afla în timpul unei misiuni de salvare a echipajului unui alt vehicul de luptă imobilizat.

Militarii ruși au avut probabil parte de norocul vieții lor, blindatul reușind să scape deși a fost lovit din partea de sus de o armă antitanc.

Urmărește ultimele evoluții din a 346-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.