Soldații ucraineni au mers pe teren să confirme vizual una dintre cele mai remarcabile lovituri ale lor din timpul războiului: distrugerea unui tanc rusesc cu o lovitură care a propulsat comandantul vehiculului de luptă zeci de metri în aer, atrăgând comparații cu celebrul cosmonaut rus Iuri Gagarin.

Tanchistul rus a fost comparat cu Iuri GagarinFoto: Captura video

Înregistrarea video originală datează din luna septembrie, când un tanc rusesc care din motive necunoscute arbora un steag negru a fost lovit și distrus cu un sistem antitanc Javelin de la o distanță de 730-750 de metri.

După cum se poate vedea în înregistrare, lovitura a dus la o explozie catastrofală a vehicului de luptă rusesc care l-a propulsat pe comandantul său, cel care stă în turelă, la zeci de metri în aer, acesta aterizând în cele din urmă prin acoperișul unei locuințe aflate în apropiere.

Înregistrarea a atras numeroase ironii pe rețelele de socializare, unii comentatori glumind că tanchistul rus a încercat să îl imite pe Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spațiu.

De asemenea remarcabil este faptul că explozia spectaculoasă a avut loc în pofida faptului că tancul a fost lovit frontal de racheta lansată de sistemul Javelin, nu de deasupra, cum se întâmplă în majoritatea detonărilor catastrofale a munițiilor aflate la bordul vehiculelor de luptă rusești, de unde și glumele ucrainenilor vizavi de „concursul de aruncat cu turela”.

Lovitură remarcabilă a soldaților ucraineni în Herson

Soldații ucraineni au mers acum la locul faptei și au găsit tancul rusesc acolo unde a fost distrus, vorbind cu proprietarul casei în care a aterizat tanchistul rus și filmând locul în care acesta a căzut prin acoperiș:

Lovitura a avut loc în satul Pravdine care se află în regiunea Herson, nu Harkov, după cum au confundat unii observatori ai războiului din Ucraina. Acest sat din sudul țării a fost eliberat de forțele armate ucrainene în data de 10 noiembrie, cu o zi înainte ca trupele Kievului să intre și în capitala regiunii.

Armata ucraineană a declanșat mult așteptata contraofensivă din sudul țării în data de 29 august, după mai multe luni în care a lovit ariegarda și liniile de aprovizionare ale forțelor rusești.

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 11 noiembrie că a finalizat retragerea trupelor sale din Herson pe malul de est al Niprului, la scurt timp după prăbușirea podului strategic de pe acest râu.

Urmărește ultimele evoluții din a 268-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.