O nouă înregistrare video apărută pe platformele social media arată încă un vehicul militar rusesc ce explodează spectaculos, pierzându-și turela, după ce este lovit de forțele armate ale Ucrainei.

Turela vehiculului blindat a fost aruncata in aer in urma explozieiFoto: Captura video

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că este un vehicul de luptă al infanteriei BMP care „s-a alăturat Concursului de Aruncare a Turelei” după ce a fost lovit de ucraineni cu o rachetă antitanc ghidată Skif.

Rachetele Skif sunt cele folosite de sistemul Stugna-p în ultimele luni care s-a dovedit a fi una dintre cele mai versatile arme din dotarea forțelor armate ucrainene, deși la origini este un sistem antitanc.

Gluma cu „Concursul de Aruncare a Turelei” făcute de Ukraine Weapons Tracker face referire la înregistrările video apărute anterior pe rețelele de socializare în care vehicule ale armatei ruse sunt văzute pierzându-și turela în urma unor explozii puternice.

O filmare distribuită pe platformele social media pe 19 iunie arată cum turela unui blindat de luptă BMP-1AM este aruncată la mai mulți metri în aer după ce vehiculul este lovit cu o rachetă ghidată antitanc.

Într-o altă înregistrare video apărute pe rețelele de socializare la începutul acestei luni a fost implicat un tanc rusesc, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker glumind la momentul respectiv că turela acestuia a fost proiectată la o asemenea distanță în aer în urma exploziei încât „a încercat să devină satelit”.

Gluma cu aruncarea turelei este una recurentă pe platformele social media, după cum arată și unele din reacțiile la noua înregistrare video.

Problemele de proiectare ale tancurilor și vehiculelor blindate rusești

Multe dintre exploziile spectaculoase ale vehiculelor militare rusești se datorează faptului că spre deosebire de cele occidentale, muniția acestora nu este ținută separat, așa că mare parte din loviturile încasate de tancurile rușilor duc la o explozie catastrofală a obuzelor din interior ce aruncă turela în aer.

Într-un șir lung de postări făcute pe pagina sa de Twitter, generalul Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane din Europa, explica numeroasele probleme de proiectare ale tancurilor rusești pe care le descrie drept „cutii de chibrituri”.

La origini un tanchist, lui Hertling i s-a permis să vadă modelul T-80, pe atunci cel mai modern tanc al armatei ruse, în timpul unei delegații la Moscova.

„Am intrat în el și... am înțeles rapid de ce recrutează doar tanchiști 'scunzi'. Era înghesuit, muniția era vizibilă peste tot (în tancurile noastre muniția e în spatele unor uși balistice care protejează echipajul dacă tancul e lovit), blindajul pe deasupra și în spatele tancului era subțire și erau multe puncte moarte care nu permiteau echipajului să vadă afară”, relata generalul american.

„Ei credeau că e un tanc grozav... Mie nu prea mi s-a părut așa”, a mai spus Mark Hertling.

Potrivit acestuia, transportoarele blindate de luptă rusești sunt „și mai rele”.

„În operațiunea Furtună în Deșert am văzut aceste vehicule lovite și distruse de arme de calibru mic. Toate ardeau. Au rezervoarele de combustibil în spate la uși. Ard rapid și puternic, echipajul nu poate ieși rapid”, afirma fostul comandant al trupelor americane din Europa.

Urmărește ultimele evoluții din a 145-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.