Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a demis duminică seara pe șeful Serviciului de Securitate de Stat și pe procurorul general al Ucrainei. Liderul de la Kiev spune că oficiali din instituţiile conduse de Ivan Bakanov și Irina Venediktova lucrau acum împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Cele mai importante evenimente de luni, ziua 145 a războiului, LIVETEXT:​

00:59Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus luni seară că evaluarea angajaților de la Serviciul de Securitate al Ucrainei continuă și că este luată în considerare demiterea a 28 de oficiali, din direcții și niveluri diferite, argumentând „performanță nesatisfăcătoare”.

00:14 Șase persoane au fost ucise într-un bombardament luni la Dzerjînsk, estul Ucrainei, unde Moscova pare să intensifice operațiunile în timp ce Uniunea Europeană pregătește terenul pentru noi sancțiuni, relatează AFP.

Cei șase oameni au murit după ce un obuz a căzut asupra unui bloc de apartamente din Dzerjînsk, un oraș de aproximativ 30.000 de locuitori din regiunea Donețk

00:02Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, i-a spus şefului Statului-Major american, generalul Mark Milley, într-un apel telefonic că „situația de pe câmpul de luptă este stabilizată”, în mare parte datorită utilizării de către Ucraina a sistemelor de rachete M142 HIMARS, relatează Ukrainska Pravda.

23:25Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell îndeamnă luni statele membre ale Uniunii Europene (UE) să ”înfrunte” ”explozia” preţurilor energiei şi alimentaţiei, consecinţe ale Războiului rus din Ucrana, relatează AFP, potrivit News.ro.

22:58Forțele armate ucrainene au ajutat la evacuarea a 943 de civili, inclusiv 216 copii, din teritoriile ocupate din Harkov, o regiune de nord-est a Ucrainei.

Potrivit guvernatorului regiunii Harkiv, Oleg Siniegubov, autoritățile și voluntarii au participat la evacuare, relatează Kyiv Independent.

21:54Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, pe 18 iulie, armata ucraineană a provocat pierderi forțelor ruse și le-a forțat să se retragă lângă Sloviansk și Avdiivka, precum și că a respins un atac rusesc în direcția Bakhmut.

21:41Postul de televiziune rus Dozhd, care a fost blocat în martie, în timp ce guvernul a reprimat instituțiile de presă independente în urma invaziei Ucrainei, a început să transmită din străinătate, relatează The Guardian.

Luni, la 17:00 GMT, postul a început să transmită prin canalul său YouTube cu un program de știri găzduit de Tikhon Dzyadko, redactorul șef și prezentator de top al postului.

Dozhd și-a suspendat operațiunile după ce autoritățile i-au blocat emisiunile, care relatau în mod critic conflictul.

La fel ca multe alte instituții de presă, Dozhd a decis să își mute baza în Letonia. A spus că are licență pentru a difuza în Uniunea Europeană și că are și studiouri în Amsterdam, Paris și Tbilisi.

„În cele patru luni și jumătate în care Dozhd nu a funcționat, un război sângeros și lipsit de sens purtat de liderii ruși împotriva Ucrainei a continuat și oameni au murit și vieți au fost distruse”, a spus postul de televiziune într-un comunicat.

21:16Zelenski cere parlamentului să-l demită pe șeful SBU Ivan Bakanov, după ce pe 18 luni adjunctul biroului prezidențial Andrii Smirnov a spus că procurorul general Iryna Venediktova și șeful SBU Ivan Bakanov nu au fost demiși, ci suspendați temporar pentru anchetă.

20:53Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenski, va vorbi miercuri în fața Congresului SUA, a anunțat biroul președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Parlamentarii americani o vor găzdui pe Olena Zelenski, soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la ora 11 a.m. (1500 GMT), a anunțat luni biroul lui Pelosi într-un comunicat.

19:42Elveția nu va trata răniți ucraineni, după ce Guvernul nu a dat curs unei solicitări NATO pentru a nu-şi încălca principul neutralităţii, confirmă luni Departamentul federal al Afacerilor Externe (DFAE), contactat de AFP.

19:30 FOTO Comandanții ruși folosesc hărți vechi de peste 50 de ani. Frontiera Rusia - Ucraina, trasată cu pixul - serviciile secrete ucrainene

19:22 S-ar putea să dureze ani buni până la a-i trage la răspundere pe autorii crimelor de război din Ucraina, a declarat luni, pentru Reuters, Comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, care a adăugat că persoanele responsabile ar trebui să știe că amenințarea cu urmărirea penală va plana asupra lor „pentru totdeauna”.

17:59Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a amenințat luni cu blocarea candidaturilor Finlandei și Suediei de aderarea la NATO dacă țările nordice nu își țin promisiunile privind combaterea terorismului făcute luna trecută, relatează Reuters.

17:35Suspendarea lui Ivan Bakanov din funcția de șef al serviciului de spionaj și a Irinei Venediktova din funcția de procuror general a relansat întrebările cu privire la cercul de influență al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează The Guardian. Ambii au fost suspendați pe motiv că oficiali din instituţiile conduse de ei lucrau acum împotriva Ucrainei, însă atât Bakanov, cât și Venediktova au fost personaje pe cât de controversate, pe atât de apropiate de liderul de la Kiev. Cât de credibili sunt oamenii din jurul lui Zelenski?

17:34Războiul Rusiei cu Google continuă. Gigantul american a fost amendat din nou

Un nou pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de către UE

17:13Cine va conduce serviciul secret din Ucraina. Zelenski a numit un șef interimar

17:01 Vladimir Putin: Rusia nu poate fi tăiată de restul lumii

16:35Gazprom nu a livrat gaze unui important client invocând caz de forță majoră - Reuters

16:20UE vrea să își dubleze importurile de gaz din Azerbaidjan până 2027, ca alternativă la gazul rusesc

16:07 Miniştrii europeni de Externe au aprobat un nou pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de către UE, în valoare de 500 de milioane de euro, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Noul ajutor destinat în principal înarmării Ucrainei, al cincilea oferit de UE, ridică la circa 2,5 miliarde de euro valoarea asistenţei militare europene oferite acestei ţări de la declanșarea invaziei ruse, în 24 februarie. Ajutorul constă în armament, echipamente, combustibili şi materiale sanitare şi este finanţat prin "Facilitatea Europeană pentru Pace" (EPF), un mecanism separat de bugetul UE.

16:04VIDEO Ireal. Televiziunile rusești prezintă ce avantaje ai dacă îți pierzi fiul în Ucraina: Îți poți cumpăra o Lada nouă

În premieră, Rusia dezvăluie că unul dintre cei mai prestigioși generali ai săi comandă trupele de invazie din Donbas

15:42 Oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia și ai ONU se vor întâlni cel mai probabil săptămâna aceasta pentru a discuta despre reluarea exporturilor de cereale din Ucraina, a declarat luni ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, informează The Guardian.

Săptămâna trecută, Akar a declarat că Rusia, Ucraina, Turcia și ONU vor semna un acord săptămâna aceasta privind un coridor pentru exportul de grâne, însă șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că mai este "un drum lung de parcurs" până când vor avea loc discuții de pace pentru a pune capăt războiului.

Akar a declarat luni că a existat un acord asupra "principiilor generale" privind coridorul de pentru export și a adăugat că o întâlnire între toate părțile pentru a discuta detaliile va avea loc "probabil" săptămâna aceasta, potrivit Reuters.

El a spus că pe ordinea de zi se află chestiuni tehnice precum formarea unui centru de monitorizare la Istanbul, identificarea rutelor sigure și a punctelor de control la ieșirile și intrările din porturi.

15:29Rachetele rusești au lovit o școală și un depozit de cereale lângă Dnipro. Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentyn Reznichenko a precizat că rachetele rusești au lovit luni districtul Sinelnikivski, distrugând o școală și un depozit unde se aflau peste 5.000 de tone de cereale. Nimeni nu a fost rănit în atac.

15:23O tânără din Ucraina a decis să meargă mai de parte cu nunta, în ciuda faptului că rachetele rusești i-au distrus casa în Vinița. Femeia și-a făcut poze, în rochia de mireasă, printre ruinele casei în care a copilărit. Imaginile au fost distribuite luni de armata ucraineană, pe contul de twitter, cu mesajul: ”Ucraina va dăinui. Vom învinge răul și întunericul”.

14:56Rusia a dezvăluit în premieră că unul dintre cei mai prestigioși generali ai săi comandă trupele de invazie din Donbas

14:25 Serviciul de Securitate al Ucrainei a arestat o femeie de 60 de ani din Kiev care ar fi transmis rușilor informații despre locațiile Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și despre instalațiile de infrastructură critică și civilă din capitală și din regiunea Kiev, potrivit Ukrainska Pravda.

"Potrivit anchetei, în perioada martie-iunie 2022, un locuitor din Kiev, acționând la instrucțiunile reprezentanților agenției de informații a Federației Ruse, a colectat informații despre locațiile echipamentelor militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, punctele de control ale apărării teritoriale, instalațiile de infrastructură critică și instalațiile civile și militare din Kiev și regiunea Kiev", au anunțat serviciile secrete.

Propaganda rusă: prizonierii ucraineni au fost supuși experimentelor

13:52​​Propaganda rusă vine cu o nouă teorie halucinantă: Testele de sânge ale prizonierilor ucraineni arată că au fost supuși experimentelor

13:27Șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, s-a adresat luni consiliului miniștrilor de externe ai statelor UE, mulțumind pentru ajutorul suplimentar de 500 de milioane de euro și solicitând mai multe arme, noi sancțiuni împotriva Rusiei și sprijinirea Tribunalului pentru crimele de război comise de ruși împotriva Ucrainei. Kuleba a mai cerut embargo energetic, plafonarea prețului petrolului și interzicerea tuturor canalelor TV rusești.

”Principalul meu mesaj: arme pentru Ucraina, sancțiuni împotriva Rusiei și tragerea Moscovei la răspundere. Acestea sunt cele trei modalități de restaurare a păcii, asigurare a securității și protejare a stabilității Europei.(...) Încurajez statele UE să sprijine Tribunalul Special pentru Crime de agresiune împotriva Ucrainei”, a scris el pe twitter.

13:10Turbina trimisă în Rusia pentru gazoductul Nord Stream 1 ar trebui să fie folosită abia din luna septembrie, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german al economiei, ceea ce înseamnă că lipsa ei nu poate fi motivul real al scăderii fluxurilor de gaz, transmite Reuters.

Ziarul Kommersant a relatat luni, că turbina a fost trimisă de Canada în Germania cu avionul, după ce lucrările de reparații au fost finalizate.

12:56 Șase persoane au fost ucise luni în timpul bombardamentelor rusești asupra orașului Torețk din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a anunțat serviciul public de urgență ucrainean, citat de The Guardian.

Salvatorii au recuperat cinci cadavre din dărâmăturile unei case cu două etaje, iar o altă persoană a murit la spital, transmite Reuters.

12:38 Virajul Rusiei către est: Gazprom va construi un nou gazoduct prin Mongolia / Ce se știe până acum despre proiectul „Puterea Siberiei 2”

Reluarea exporturilor de cereale este o "o problemă de viață și de moarte"

12:35 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luni decretul prin care l-a numit pe Vasil Maliuk, care a fost adjunctul lui Ivan Bakanov, ca șef interimar al SBU, se arată pe site-ul Administrației Prezidențiale de la Kiev.

12:30Confuzie la Kiev

Un consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski a venit luni cu precizări legate de schimbarea din funcție a șefului serviciului de informații (SBU) și a procurorului general al Ucrainei, afirmând că aceștia au fost suspendați și nu demiși, așa cum anunțase duminică seara șeful statului, relatează Reuters.

Potrivit Reuters, adjunctul administrației prezidențiale de la Kiev Andri Smirnov a declarat la un post de televiziune ucrainean că Irina Venediktova a fost suspendată din funcția de procuror general, iar Ivan Bakanov a fost ”înlăturat temporar din exercitarea atribuțiilor” de șef al serviciului secret pe durata controalelor și anchetelor în desfășurare.

Zelenski a anunțat duminică seara că i-a demis pe Ivan Bakanov și pe Irina Venediktova din funcțiile de șef al serviciului secret și procuror general, reproșându-le faptul că în mandatul lor s-au înregistrat zeci de cazuri de ”trădare” în rândul subordonaților care ar fi colaborat cu Rusia, fără a fi luate măsuri imediate.

12:20Deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina este "o problemă de viaţă şi de moarte" - șeful diplomației europene

11:48 Primarul din Nicolaev, Oleksandr Sienkevich, spune că nu au existat victime în urma bombardamentelor lansate de forțele ruse în timpul nopții, conform The Guardian.

„Se știe deja că rachetele rusești au lovit un showroom de mașini și un showroom care vinde mașini agricole. Ocupanții au bombardat și periferia orașului. Din fericire, nu au fost victime”, a spus primarul din Nicolaev.

Șoigu ordonă distrugererea rachetelor cu rază lungă de acţiune

11:41VIDEO Ucrainenii au filmat efectele contra-bombardamentelor rusești asupra uneia din primele arme pe care le-au primit din Occident

11:23 Șoigu, enervat de sistemele HIMARS, ordonă distrugererea rachetelor cu rază lungă de acţiune

11:17Putin e „grav bolnav”, arată ca un hamster, spune un cunoscut jurnalist. „Ne- ar omorî pe toți?”

11:14Guvernatorul regiunii Luhansk Serhai Haidai susține că o parte din regiune continuă să reziste ocupației rusești și blochează inamicul. Bombardamentele continuă în permanență, iar rușii înregistrează pierderi la nivel de personal și echipament militar. El a mai sugerat că grupurile de rezistență ale ucrainenilor sunt active în zonele ocupate de ruși, comentând că locuitorii din adăposturi ajută armata.

10:46VIDEO Un nou blindat rusesc a intrat în concursul de aruncare a turelei

Rusia folosește grupul de mercenari Wagner pentru a-și consolida pozițiile

10:41În regiunea Liov a fost liniște noapte trecută, fără alarme pentru raid aerian, a scris guvernatorul regiunii, Maxim Kozitski, potrivit The Guardian. El a precizat că în ultima zi, 304 persoane au sosit în Liov cu trenurile de evacuare din estul Ucrainei și că 805 persoane au plecat spre Przemyśl, în Polonia.

10:18Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului de aderare a Finlandei și Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord. Finlanda și Suedia au semnat acordul de aderare la NATO la Bruxelles, la 5 iulie.

10:15Duminică, prin punctele de frontieră au intrat în România 152.380 de persoane, dintre care 11.187 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 9,6% faţă de ziua precedentă, conform informațiilor transmise luni de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Începând cu 10 februarie, (perioadă pre-război) și până în 17 iulie, ora 24.00, au intrat în România 1.603.182 cetăţeni ucraineni.

10:10Grupul Wagner a început să recruteze pușăcăriași- Raportul britanicilor

10:00Marele pariu al lui Putin. Cum încearcă Rusia să redeseneze harta puterii mondiale alături de China

Liderii europeni discută despre noi sancțiuni împotriva Rusiei

09:51Rusia ar fi pierdut 38.450 de militari de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin, potrivit bilanțului publicat luni de Statul Major al Armatei Ucrainei.

În același timp, Moscova a mai pierdut: 1.687 tancuri, 3.886 blindate, 849 sisteme de artilerie și 248 de sisteme MLRS, 220 avioane, 188 elicoptere, 166 rachete de croazieră și 15 ambarcațiuni.

09:42Trupele rusești au ucis 2 civili și au rănit alți 10 în atacurile de duminică din regiunea Donețk.

09:31Rușii au bombardat zonele rezidențiale din Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk.

Potrivit guvernatorului, o femeie de 75 de ani a fost rănită, iar clădirile rezidențiale au fost distruse după ce rușii au lovit Nikopol de nu mai puțin de 60 de ori. Spitalul din oraș, centrale și uzine au fost și ele lovite, la fel portul, relatează Kyiv Independent.

09:22Liderii UE discută înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Miniștrii de externe ai statelor UE se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a discuta despre sancțiunile la adresa Rusiei, potrivit unor oficiali europeni. Printre noile sancțiuni ar figura embargoul asupra exporturilor de aur rusesc, o măsură deja aplicată de alți parteneri internaționali. În același timp, ar putea fi extinsă lista neagră a cetățenilor ruși supuși sancțiunilor.

Rusia se pregătește pentru o nouă etapă a ofensivei

09:05Rusia se pregătește pentru noua etapă a ofensivei militare, potrivit oficialilor militari ucraineni și britanici.

08:41 Războiul din Ucraina ar putea dura încă 4 sau 6 luni, și s-ar putea încheia cu un ”conflict înghețat”, crede fostul comandant al forțelor aliate, amiralul James Stavridis.

08:14Convorbire Zelenski-Trudeau: Ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream

07:57Jurnalista Marina Ovsiannikova, reținută de polițiștii ruși în timp ce-și plimba câinii: ”Putin e un ucigaș”

Trupele ucrainene efectuează raiduri aeriene cu succes în Herson

07:19Armata ucraineană: forțele ucrainene efectuează raiduri aeriene cu succes în apropiere de Blahodatne, Davydiv Brid din regiunea Herson. Comandamentul Operațional „Sud” a Ucrainei a raportat că a ucis 36 de militari ruși și a distrus două sisteme de rachete Panțir, trei sisteme de comunicații strategice, o stație radar, două depozite de muniții și 11 vehicule blindate și militare.

Pe de altă parte, s-au auzit explozii la Nikolaev. Primarul Oleksandr Sienkevych a precizat că aproximativ 10 explozii au fost auzite în cursul nopții, fără însă a oferi alte informații.

07:00 Rușii pregătesc așa-zisul „referendum” la Melitopol pentru începutul lunii septembrie. Potrivit primarului, Ivan Fedorov, forțele ruse din Melitopol, regiunea Zaporijie, au efectuat un recensământ din ușă în ușă. Fedorov a adăugat că cei care susțin Ucraina vor fi deportați.

23:30 Aproape 2.000 de manifestanți s-au adunat în fața ambasadei Rusiei de la Varşovia pentru a protesta față de invazia Ucrainei, potrivit unui jurnalist AFP, citat de Al Jazeera.

Purtând steaguri ucrainene și scandând "Destulă moarte!", protestatarii ucraineni și polonezi au cerut ca Rusia să fie recunoscută ca "stat terorist".

22:47Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei.

22:25Un paramedic din regimentul Azov îi cere ajutorul lui Boris Johnson într-un interviu realizat de o jurnalistă rusă VIDEO.

22:03 Sala de concerte a Casei Ofițerilor din Viniţa care a fost lovită joi de rachete rusești nu va fi demolată complet, ci doar structurile deteriorate vor fi înlocuite, au declarat autoritățile regionale, potrivit Euromaidan Press. "Casa Ofițerilor a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial. Rezistă și acum - a devenit deja un simbol al rezilienței oraşului Viniţa", a spus într-o postare pe Telegram, guvernatorul regional din Viniţa, Serghei Borzov.

21:29 ​Forțele ruse din Herson, în sudul Ucrainei, își schimbă tactica și încearcă să se "ascundă în spatele populației civile", potrivit forțelor armate ucrainene, relatează The Guardian.

21:09 Banca centrală a Ucrainei a vândut aur din rezervele statului în valoare de peste 12 miliarde de dolari în timpul războiului, potrivit viceguvernatorul Kateryna Rozhkova, trasnsmite Al Jazeera.

"Vindem acest aur pentru ca importatorii noștri să poată cumpăra bunurile necesare pentru țară", a declarat viceguvernatorul Kateryna Rozhkova la televiziunea națională. Ea a precizat că aurul nu este vândut pentru a susține moneda ucraineană grivna.