Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întrunesc luni, la Bruxelles, pentru a discuta printre altele despre un nou pachet de sancţiuni contra Rusiei ca urmare a agresiunii militare a acesteia împotriva Ucrainei, informează AFP.

Lingouri de aurFoto: Agerpres

Reprezentanţii statelor membre vor dezbate propunerea Comisiei Europene de a interzice exporturile de aur ruseşti către blocul comunitar.

Propunerea executivului comunitar face parte din eforturile mai ample pentru alinierea sancţiunilor UE la cele decise de principalele şapte state industrializate din lume (G7) şi de alţi parteneri internaţionali.

În luna iunie, G7 a anunţat o interdicţie asupra exporturilor de aur ruseşti. SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia au impus deja o asemenea sancţiune.

Cel mai mare cumpărător de aur rusesc este Regatul Unit, cu 290 de tone în anul 2020, în schimbul unei sume de 16,9 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de serviciul vamal rus. Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, dar este membru al G7. O altă propunere vizează adăugarea unor noi nume din Rusia pe lista neagră a UE.

''Moscova trebuie să continue să plătească un preţ greu pentru agresiunea sa'', a declarat vineri şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, miniştrii de externe din UE urmează să aprobe un ''acord politic'' pentru deblocarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 500 de milioane de euro, din cadrul Instrumentului european pentru pace, pentru a finanţa achiziţia de armamente furnizate Ucrainei.

Cele şase pachete de sancţiuni contra Rusiei adoptate deja de europeni de la începutul agresiunii ruse contra Ucrainei vizează în special sectoarele economice. Miniştrii de externe din UE vor purta, de asemenea, o discuţie cu privire la relaţiile dintre UE şi America Latină şi zona Caraibilor şi diplomaţia digitală.

În cadrul secţiunii privind afacerile curente, miniştrii de externe ai Celor 27 vor discuta despre acţiuni străine de manipulare a informaţiilor şi ingerinţe străine, despre situaţia din Republica Democratică Congo, despre un posibil Consiliu de asociere UE-Israel, despre viitoarea reuniune ministerială dintre UE şi Liga Statelor Arabe, precum şi despre situaţia din Sri Lanka şi Tunisia.

Consiliul UE urmează să aprobe concluzii în ceea ce priveşte diplomaţia digitală a UE, acţiuni străine de manipulare a informaţiilor şi ingerinţe străine, priorităţile UE în cadrul celei de a 77-a Adunări Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi obiectivele UE în materie de ajutor pentru dezvoltare pentru 2022. (Agerpres)