Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a amenințat luni cu blocarea candidaturilor Finlandei și Suediei de aderare la NATO dacă țările nordice nu își țin promisiunile privind combaterea terorismului făcute luna trecută, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Erdogan a adăugat că crede că imaginea Suediei nu e bună deocamdată.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la alianța de apărare ca reacție la invazia Ucrainei de către Rusia, dar cererile s-au lovit de opoziția Turciei, care a acuzat țările nordice că sprijină grupurile pe care le consideră teroriste.

Cele trei țări au semnat un acord la summitul NATO de la Madrid de luna trecută pentru a ridica dreptul de veto al Ankarei în schimbul angajamentelor privind combaterea terorismului și exporturile de arme. Turcia a declarat că va monitoriza îndeaproape punerea în aplicare a acordului pentru a ratifica protocoalele de aderare.

Finlanda și Suedia au semnat pe 5 iulie protocoalele de aderare la NATO.

Ankara cere de mai mulţi ani Stockholm-ului extrădarea de militanţi kurzi şi de persoane apropiate de mişcarea fondată de predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de autorităţile turce că a alimentat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.