Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit luni un oficial cu experiență în domeniul securității și luptător împotriva corupției în funcția de șef interimar al serviciului secret, după ce duminică l-a înlăturat brusc pe predecesorul său, Ivan Bakanov, transmite Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a semnat luni un decret de numire a lui Vasil Maliuk în funcția de șef interimar al Serviciului de Securitate de Stat (SBU), la o zi după ce liderul de la Kiev l-a suspendat pe prietenul său din copilărie, Ivan Bakanov, din cauza a ceea ce președintele spune că este un eșec în eradicarea trădării în cadrul serviciului de spionaj.

Vasil Maliuk, în vârstă de 39 de ani, era prim-adjunct al șefului SBU din martie 2020 și conducea Direcția principală pentru combaterea corupției și a crimei organizate din cadrul SBU, potrivit profilului său de pe site-ul SBU.

Volodimir Zelenski a anunțat duminică seară că i-a demis pe șeful serviciilor secrete, Ivan Bakanov, și pe procurorul general Irina Venediktova, reproșându-le faptul că în mandatul lor s-au înregistrat zeci de cazuri de ”trădare” în rândul subordonaților care ar fi colaborat cu Rusia, fără a fi luate măsuri imediate.

Luni, Andrei Smirnov, adjunctul administrației prezidențiale de la Kiev, a declarat pentru televiziunea ucraineană că cei doi oficiali au fost suspendați și s-ar putea întoarce în cele din urmă în funcție dacă sunt exonerați de investigațiile din instituțiile pe care le-au condus.

Un ministru și-a dat demisia

Parlamentul din Ucraina a votat luni pentru acceptarea demisiei ministrului politicii sociale, Marina Lazebna. Aceasta nu și-a explicat demisia, pe care și-a prezentat-o săptămâna trecută.

Premierul ucrainean Șmihal i-a mulțumit pentru activitatea "eficientă" pe care a desfășurat-o în această funcție din martie 2020.

Șmihal nu a spus cine o va înlocui, dar Iaroslav Zhelezniak, un deputat al opoziției, a declarat că se așteaptă ca Zelenski să nominalizeze un înlocuitor din partea biroului prezidențial.

------------