Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat duminică, într-o convorbire cu premierul canadian Justin Trudeau, că ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei de a trimite turbine înapoi în Germania "încălcând regimul de sancţiuni" împotriva Rusiei, relatează AFP și Agerpres.

Justin TrudeauFoto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

Aceasta a fost prima convorbire telefonică dintre cei doi lideri de la decizia canadiană, săptămâna trecută, de a permite trimiterea înapoi în Europa a turbinelor reparate în Canada şi destinate gazoductului rus Nord Stream.

Volodimir Zelenski a criticat ferm această decizie, considerând-o "inacceptabilă".

În declaraţia sa postată pe site-ul preşedinţiei, Zelenski a afirmat că i-a comunicat premierului Trudeau că "ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream".

"Este o problemă de respectare a sancţiunilor. Dacă acum există o încălcare, nu va trece mult până vor fi şi altele", a adăugat preşedintele, acuzând Rusia de şantaj în ceea ce priveşte furnizarea de gaz. El a subliniat că există şi alte mijloace de transport al gazului rus în Europa.

Presiunea asupra Rusiei trebuie să crească

Preşedintele Ucrainei a fost mai puţin precis într-un tweet postat după convorbire în care menţiona, fără a aborda direct problema turbinelor, că poziţia internaţională cu privire la sancţiuni trebuie "să fie fondată pe principii" şi că presiunea asupra Moscovei ar trebui mai degrabă crescută decât relaxată.

De asemenea, el i-a mulţumit premierului Trudeau pentru sprijinul important al Canadei în materie de apărare.

La rândul său, Trudeau "a reafirmat sprijinul continuu al Canadei pentru Ucraina în faţa agresiunii militare ruse", potrivit unui comunicat al biroului său.

De asemenea, premierul canadian a subliniat importanţa "menţinerii unei unităţi puternice între aliaţi şi a continuării impunerii de costuri mari Rusiei pentru invazia ilegală şi nejustificată a Ucrainei", salutând curajul ucrainenilor.

Turbina a plecat spre Germania

Canada a trimis luni cu avionul turbina pentru gazoductul Nord Stream 1 în Germania, după ce au fost finalizate lucrările de reparații, a relatat ziarul Kommersant, scrie Reuters.

Returnarea turbinei din Canada la stația rusă de comprimare Portovaya, un element crucial al Nord Stream 1, a fost în centrul atenției în ultima lună, de când producătorul rus de energie Gazprom a redus livrările de gaze către Germania.

Europa a asistat la o reducere a livrărilor de gaze rusești, pe fondul unor costuri energetice deja în creștere și al unei inflații mai ample, după ce ceea ce Moscova numește "operațiunea militară specială" din Ucraina a determinat sancțiuni occidentale radicale împotriva Rusiei.

Însă turbina trimisă în Rusia pentru gazoductul Nord Stream 1 ar trebui să fie folosită abia din luna septembrie, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german al economiei, ceea ce înseamnă că lipsa ei nu poate fi motivul real al scăderii fluxurilor de gaz, transmite Reuters.

Turbina va ajunge în Rusia la sfârștiul săptămânii

Nord Stream 1 se află în prezent în curs de întreținere anuală planificată, care ar trebui să se încheie la 21 iulie.

Va mai dura încă cinci până la șapte zile pentru ca turbina, deservită de compania germană Siemens Energy, să ajungă în Rusia, dacă nu vor exista probleme cu logistica și vămile, potrivit Kommersant.

Cotidianul a precizat că turbina va fi trimisă din Germania cu feribotul și apoi va fi transportată pe uscat prin Helsinki. Se așteaptă ca echipamentul să ajungă în Rusia în jurul datei de 24 iulie, iar lucrările de pregătire vor dura încă trei-patru zile, potrivit ziarului.

------------