Soldații ucraineni au filmat efectele contra-bombardamentelor rusești asupra unei poziții pe care au folosit-o să tragă asupra forțelor de invazie cu obuziere M777 primite din Occident.

Soldați ucraineni cu un tun M777 donat de americaniFoto: Armata ucraineana

Ukraine Weapons Tracker notează că tunul cu un calibru de 155 de milimetri nu este complet distrus dar că acesta a fost puternic avariat, fiind scos din uz pentru o perioadă de timp.

Obuzierele M777 au fost printre primele arme promise de partenerii din Occident Ucrainei după izbucnirea războiului pe 24 februarie, Canada anunțând încă de la sfârșitul lunii aprilie că militarii săi îi instruiesc pe cei ucraineni în folosirea acestor arme.

SUA, Marea Britanie şi Canada au anunțat că vor trimite mai multe piese de artilerie Ucrainei pentru a face faţă ofensivei rusești, promisiuni în acest sens fiind făcute de preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson şi cel canadian, Justin Trudeau.

Greutatea, unul dintre atuurile obuzierelor M777

Acest obuzier a fost dezvoltat de producătorul britanic de armament BAE Systems și se găsește in special în dotarea forțelor armate americane, canadiene si indiene. M777 are o putere de foc egală cu cea a sistemelor remorcate de 155 mm din generația actuală, la mai puțin de jumătate din greutate.

Obuzierul este echipat cu o țeavă de calibru 39 și are o viteză la gura de 827m/s. Distanța maximă de tragere a tunului este de 24,7 km -30 km.

La începutul lunii mai Statele Unite anunțau că peste 200 de militari ucraineni au terminat antrenamentele pe aceste obuziere, fiind probabil ca numărul lor să fi crescut între timp. La jumătatea lunii mai Washingtonul anunța de asemenea că a livrat Ucrainei toate piesele de artilerie M777 promise, cu excepția uneia.

În iunie ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video care arată distrugerea a două dintre obuzierele M777 primite de ucraineni, o armă care a „frustrat” armata rusă în tentativele sale de a avansa în estul Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 145-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.