Clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde erau adăpostiți între 1.000 și 1.200 de ucraineni și care a fost bombardată de ruși, în martie 2022 este aproape pusă la pământ de autoritățile impuse de ruși acolo.

Teatrul Mariupol, asa cum se vedea din satelit pe 19 martie, dupa ce fusese bombardat de rusiFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Tot ce a mai rămas din Teatrul Dramatic Mariupol, unde sute de civili au murit în urma bombardamentelor barbare ale ocupanților. Ei pot distruge locul crimei, dar criminalii de război nu pot scăpa de pedeapsă”, a postat Ministerul ucrainean al Apărării distribuind un video în care se mai vede doar o parte a fostei clădiri a teatrului.

Oficialii ucraineni estimează că până la 90% din infrastructura orașului a fost lăsată în ruine de bombardamentul rusesc, iar imaginile au sugerat încă de anul trecut că Moscova a început să demoleze multe dintre clădirile rezidențiale.

Inițial, un ecran mare de protecție fusese ridicat în jurul rămășițelor teatrului orașului, unde se crede că sute de oameni au murit după ce forțele ruse l-au lovit cu rachete pe 18 martie. Atacul – pe care Amnesty International l-a numit „crimă de război clară” din partea Rusiei – a lăsat locul în ruine.

De la capturarea orașului, rușii au început să facă mai multe schimbări, inclusiv de a impune programa rusească de învățământ.

De asemenea, autoritățile de ocupație rusești din Mariupol au înlăturat monumentul Holodomorului din orașul-port, afirmând că acesta va fi folosit pentru materiale de construcție.

Totodată, fotografiile din satelit publicate de compania Maxar, arată că Rusia își consolidează prezența militară în orașul-port capturat Mariupol prin construirea unei baze militare uriașe.