Rusia își consolidează prezența militară în orașul-port capturat Mariupol prin construirea unei baze militare uriașe, arată fotografiile din satelit publicate de compania Maxar, scrie BBC

Imagine din MariupolFoto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

Noua bază, în formă de U, se află aproape de centrul orașului. Pe acoperiș se vede steaua roșie a armatei ruse și însemnul: „De la armata rusă pentru oamenii din Mariupol”.

Vezi imaginile și citește articolul pe site-ul BBC

Forțele Moscovei au asediat orașul timp de aproape trei luni la începutul acestui an, iar oficialii ucraineni au estimat că aproximativ 25.000 de civili au fost uciși în bombardamente, în timp ce ONU a confirmat moartea a 1.348 de civili, dar au spus că numărul real al morților a fost „probabil cu mai multe mii de victime mai mare”.

Imaginile cimitirului orașului par să arate că acesta este extins. Trupele ruse au scos cadavrele din clădirile distruse în ultimele luni și le-au dus pentru înmormântare. Luna trecută, o analiză a imaginilor obținute de BBC Panorama a sugerat că 1.500 de morminte noi au fost săpate în cimitir.

Un ecran mare de protecție a fost, de asemenea, ridicat în jurul rămășițelor teatrului orașului, unde se crede că sute de oameni au murit după ce forțele ruse l-au lovit cu rachete pe 18 martie. Atacul – pe care Amnesty International l-a numit „crimă de război clară” din partea Rusiei – a lăsat locul în ruine.

Oficialii ucraineni estimează că până la 90% din infrastructura orașului a fost lăsată în ruine de bombardamentul rusesc, iar noile imagini sugerează că Moscova a început să demoleze multe dintre clădirile rezidențiale.

Orașul este important din punct de vedere strategic pentru Rusia, făcând parte din „podul său terestru” care leagă Rusia de Crimeea anexată.