Influența șefului Wagner, Evgeni Prigojin, s-ar fi diminuat, acesta ar fi și motivul pentru care ar fi achiziționat arme din Coreea de Nord, relatează cercetătorul independent Chris Owen, citând canalul rus de Telegram VChK-OGPU.

Evgheni Prigojin alaturi de mercenari recrutati de gruparea WagnerFoto: WillWest News / Profimedia Images

Kremlinul spunea pe 12 ianuarie despre „acțiunile altruiste absolut eroice” ale celor care luptă în Soledar. Pe 13 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a atribuit victoria unităților sale aeropurtate, forțelor de rachete și „artileriei unei grupări de forțe rusești”.

Prigojin a declarat că oficialii ruși nu acordă forțelor sale creditul cuvenit.

„Ei încearcă în mod constant să fure victoria de la PMC (compania militară privată) Wagner și vorbesc despre prezența altor persoane necunoscute doar pentru a minimaliza meritele Wagner”, s-a plâns el.

Ministerul Apărării a răspuns câteva ore mai târziu cu o nouă declarație „pentru a clarifica” situația, recunoscând că luptătorii Wagner, ale căror acțiuni le-a salutat ca fiind „curajoase și altruiste”, au fost cei care au luat cu asalt orașul.

Cu toate acestea, rămâne faptul că de fapt Ministerul rus al Apărării încerca să estompeze rolul Wagner în războiul din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării ține la respect grupul de mercenari Wagner și încearcă dizolvarea sa

Sursa citată mai spune pentru canalul de telegram că Wagner și șeful grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, se află într-o poziție nefavorbailă, iar Ministerul rus al Apărării își reafirmă supremația printr-un control al proviziilor destinate grupării, ceea ce ar explica și de ce Wagner ar încerca să obțină provizii din Coreea de Nord.

O sursă a declarat pentru VChK-OGPU că „fluxul de oameni către companiile militare private s-a secat, iar PMC-urile depind de armată pentru a-i furniza. Prigojin și Wagner au fost pur și simplu folosiți [pentru a captura] Soledar”.

„L-au amăgit ca pe un măgar cu un morcov: ia-l, și totul va fi imediat diferit. Dar până la urmă, [spun] „mulțumesc, băieți, acum stați la rând și așteptați”. Și Prigojin nu are argumente pentru a răspunde la aceasta, cu excepția celor informaționale”.

„Acum, Ministerul Apărării încearcă să facă din Wagner PMC [doar una] dintre multele unități, pentru a o șterge în masele gri.

Statele Unite au desemnat, pe 26 ianurie, în mod oficial, compania militară Wagner ca organizație criminală transnațională, înghețându-i activele americane ca urmare a acțiunilor acesteia de a ajuta armata rusă în războiul din Ucraina.

În decembrie, Casa Albă a declarat că Grupul Wagner a preluat un transport de arme din Coreea de Nord pentru a ajuta la consolidarea forțelor ruse în Ucraina, într-un semn al extinderii rolului grupului în acest conflict.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a calificat raportul ca fiind nefondat și a denunțat Statele Unite pentru că au furnizat arme letale Ucrainei. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a negat luna trecută că a primit arme din Coreea de Nord și a caracterizat raportul drept „bârfe și speculații”.

Guvernul SUA a publicat de asemenea o imagine din 18 noiembrie despre care spunea că arată vagoane rusești care călătoresc între Rusia și Coreea de Nord.

Prigojin a încercat să arate că domină, dar a eșuat

Până de curând, părea că există Wagner, iar undeva în spatele grupării era Ministerul Apărării, alți voluntari, Rosgvardiya (Garda Națională a Rusiei) etc, în timp ce acum Ministerul Apărării este în prim-plan, care are o mulțime de oameni pe statul său de plată, inclusiv Wagner.

Prigojin a încercat să își arate puterea și dominația când i-a spus public fostului comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin (supranumit Strelkov) să se alăture trupelor sale în Ucraina, pentru că „este timpul să trecem de la vorbe la fapte”.

Potrivit unei surse VChK-OGPU, Prigojin a sperat să-l ademenească pe Ghirkin să se alăture Wagner și, prin urmare, să arate publicului cine era șeful.

„Lui Ghirkin i-ar fi fost pusă o pungă pe cap și adus să înregistreze un videoclip cu el identificându-se ca voluntar Wagner.

„Serviciul de securitate Wagner a pregătit dosare cu privire la o serie de persoane, inclusiv jurnalişti şi experţi militari, care ar fi criticat gruparea”. „Prigojin vrea să fie înregistrate videoclipuri cu ei, în care spun că au devenit voluntari ai PMC și semnează actele corespunzătoare”.

Până la urmă nu s-a întâmplat nimic.

Luptătorii Wagner recrutați dintre pușcăriași și întorși acasă, monitorizați, dar poliția are ordin să se poarte „bine” cu ei

Luptătorii Wagner care și-ar fi terminat misiunea contractuală în războiul din Ucraina și s-au întors la viața civilă ar fi puși în secret sub supraveghere.

Astfel, canalului rus Telegram VChK-OGPU scrie, citând o sursă, că prim-adjunctul ministrului rus al Afacerilor Interne a emis un ordin secret către poliție cu privire la luptătorii condamnați Wagner care și-au încheiat contractele și au revenit la viața civilă.

Deși condamnații au fost grațiați, VChK-OGPU raportează că „personalul „de pe teren” din toate regiunile este informat în mod activ cu privire la instrucțiunile de a-i controla în secret și de a interzice orice acțiune care ar putea provoca conflicte”. Ei trebuie să fie „buni” cu luptătorii Wagner întorși din război.

Polițiștilor le este interzis să ducă foștii condamnați la secțiile de poliție, să le ia amprentele și să îi fotografieze.

„Singurele excepții sunt în cazurile sută la sută [demonstrabile]: când nu există nicio îndoială că foștii luptători au comis o infracțiune, când există un raport al cetățeanului specific despre foștii deținuți sau când există posibilitatea fermă privind întocmirea unei acuzații penale.

„În ceea ce privește monitorizarea, conducerea a insistat că ar trebui să fie secretă și că foștii deținuți nici măcar nu ar trebui să cunoască acest lucru. Se recomandă obținerea de informații relevante din punct de vedere operațional de la agenți, vecini și profesori (dacă cei sub control au copii).

„Verificările efective ar trebui efectuate numai sub pretextul vizitelor din ușă în ușă și cu oferte de asistență cu documente, angajare etc.”

Urmărește ultimele evoluții din a 346-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citește și:

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, susține că a cucerit „complet” orașul Soledar și a ucis aproximativ 500 de soldați ucraineni