Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a postat o replică voalată la adresa ministerului rus al Apărării cu privire la presupusa capturare a orașului Soledar. Comentariile sale evidențiază, încă o dată, disensiunile dintre Prigojin și ministerul Apărării, potrivit CNN.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Într-o postare pe Telegram, șeful grupului de mercenari ruși a declarat că, deși Statele Unite sunt „un adversar serios, în acest moment nu este unul cheie” - în schimb, Ministerul rus al Apărării este.

Prigojin a adăugat că „daune semnificative pentru Wagner pot fi cauzate de lupta noastră internă, corupția, birocrația și oficialii care vor să rămână la locul lor. Aceasta este o amenințare mai serioasă pentru Wagner".

Un oficial ucrainean a negat că Rusia ar fi cucerit orașul, afirmând că luptele sunt în curs de desfășurare.

Un soldat ucrainean staționat în orașul Bahmut din estul țării a declarat pentru CNN că unitățile ucrainene sunt încă la marginea orașului, dar faptele arată că forțele ucrainene au transportat trupe vineri după-amiază, în ceea ce părea a fi o retragere organizată.

Analiştii vorbesc de mult timp despre tensiuni apărute între armată şi grupul privat de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în legătură cu Soledar, oraşul ucrainean pe care oligarhul rus s-a grăbit să-l revendice, în timp ce oficialii de la Moscova au fost mai rezervaţi în declaraţii arată tot mai pregnant o ruptură apărută în rândul forţelor ruse care luptă în Ucraina

Într-o serie de videoclipuri recente, Prigojin a declarat: „odată ce vom birui birocrația internă și corupția, atunci îi vom cuceri pe ucraineni și NATO ... Problema acum este că birocrații și cei care sunt impălicați în activități de corupție nu ne vor asculta acum, deoarece de Anul Nou toți beau șampanie".

În postarea sa de vineri de pe Telegram, Prigojin a spus că „ei fură în mod constant victoria de la Wagner și vorbesc despre prezența cuiva care nu este clar, doar pentru a le subestima meritele”.

Vineri dimineață, Ministerul rus al Apărării a anunțat că Rusia a cucerit orașul, dar nu a menționat activitatea unităților Wagner în oraș. În ultimele zile, Prigojin a făcut tot posibilul să precizeze că doar Wagner luptă în oraș și nu alte trupe.

Vineri seară însă, armata rusă a lăudat „curajul” luptătorilor din grupul paramilitar Wagner. Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, operațiunile de capturare a lui Soledar, anunțate de Moscova, dar negate de Kiev, au fost efectuate de „o grupare eterogenă de trupe”, dar „asaltul direct asupra cartierelor rezidențiale ale lui Soledar (...) a fost realizat cu succes datorită acțiunilor curajoase și dezinteresate ale voluntarilor din echipele de asalt ale lui Wagner”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus în evaluarea publicată în noaptea de joi spre vineri că probabila cucerire de către ruși a Soledar nu reprezintă o evoluție semnificativă din punct de vedere operațional și este puțin probabil să prevestească o iminentă încercuire rusă a Bahmutului.

Operațiunile informaționale rusești au exagerat cu mult importanța Soledar, care este în cel mai bun caz o victorie tactică rusească „à la Pirus”.

ISW continuă să evalueze că preluarea orașului Soledar - o așezare mai mică de 14 kilometri pătrați - nu va permite forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicare terestre ucrainene esențiale din Bahmut și nici nu va poziționa mai bine forțele rusești pentru a încercui acest oraș pe termen scurt.