Probabila cucerire de către forțele rusești a orașului Soledar nu reprezintă o evoluție semnificativă din punct de vedere operațional și este puțin probabil să prevestească o iminentă încercuire rusă a Bahmutului, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de joi spre vineri.

Soldați ucraineni pe frontul din Bahmut (Donețk)Foto: AA / Abaca Press / Profimedia

Imagini geolocalizate postate pe 11 și 12 ianuarie indică faptul că forțele rusești controlează probabil cea mai mare parte, dacă nu chiar întregul Soledar, și au împins probabil forțele ucrainene în afara periferiei vestice a localității.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva localității Sil din regiunea Donețk - o așezare situată la peste un kilometru nord-vest de Soledar și dincolo de pozițiile ucrainene anterioare. Statul Major General ucrainean și alte surse militare de rang înalt nu au mai spus joi că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva Soledar, așa cum făcuseră în perioada anterioară.

Surse rusești au afirmat joi că forțele rusești curăță încă Soledar de forțele ucrainene rămase. Bloggeri militari ruși au postat joi imagini cu luptători ai Grupului Wagner care se plimbau liber în Soledar și au afirmat că au vizitat așezarea alături de forțele rusești.

Ministerul rus al Apărării (MoD) încă nu a anunțat că forțele rusești au capturat Soledar, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a felicitat forțele rusești pentru succesul operațiunilor ofensive în așezare.

„O victorie à la Pirus”

Toate dovezile disponibile indică faptul că forțele ucrainene nu mai dispun de o apărare organizată în Soledar. Este posibil ca declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de joi, potrivit căreia forțele ucrainene sunt încă în Soledar, să se refere la poziții defensive în apropiere, dar nu în Soledar.

Operațiunile informaționale rusești au exagerat cu mult importanța Soledar, care este în cel mai bun caz o victorie tactică rusească „à la Pirus”.

ISW continuă să evalueze că preluarea orașului Soledar - o așezare mai mică de 14 kilometri pătrați - nu va permite forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicare terestre ucrainene esențiale din Bahmut și nici nu va poziționa mai bine forțele rusești pentru a încercui acest oraș pe termen scurt.

Forțele rusești au capturat probabil Soledar după ce au angajat resurse semnificative pentru o victorie tactică extrem de costisitoare, care va accelera, probabil, trecerea pe o pantă descendentă a capacității epuizatelor trupe rusești din apropiere de Bahmut

Forțele rusești pot decide să mențină un ritm constant de asalturi în zona Bahmut, dar puterea lor de luptă degradată și epuizarea vor împiedica aceste asalturi să producă rezultate semnificative din punct de vedere operațional.